Рафіс Кашапов: Загроза для українців та інших вільних народів зникне з розвалом Російської імперії

Влада
Рафіс Кашапов Фото: ru.odfoundation.eu
Рафіс Кашапов Фото: ru.odfoundation.eu

Багато хто в Україні сподівається на розвал Росії на незалежні національні держави, як це було з СРСР, і покладає велику надіїю на національні рухи, що борються із колоніальною політикою Кремля. Інші українці критикують ці сподівання, бо ніяких ознак, що свідчили б про те, що РФ ось-ось розвалиться, немає. Та й варіанту добровільного виходу суб’єктів федерації з її складу нинішня конституція Росії не передбачає.

Але що стосується національних рухів за вихід з РФ та створення незалежних держав, то вони справді є і в травні 2022 року об’єднались у «Лігу вільних націй». І саме вона, а не російська ліберальна опозиція, закликала татар, башкирів, чеченців, бурятів, калмиків, якутів та представників інших народів бойкотувати вибори Путіна і виступає за поразку Росії у війні проти України.

На жаль, в Україні мало знають про ці рухи і їхніх лідерів, які є партнерами України у боротьбі з Кремлем. Починаємо заповнювати цей інформаційний вакуум інтерв’ю з Рафісом Кашаповим, відомим правозахисником, політвʼязнем і прем’єр-міністром уряду Незалежного Татарстану в екзилі в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Валентина Самар: Почнемо не з виборів, а із загальної ситуації в РФ в плані деколонізації. Якою вона бачиться вам, вашому уряду у вигнанні та Лізі вільних націй?

Рафіс Кашапов: Ми вже 35 років співпрацюємо з українцями. Мій брат-близнюк Нафіс Кашапов, який зараз мешкає у Варшаві, під час Євромайдану брав участь у всіх акціях, закликав наших співвітчизників підтримати українців. Невдовзі путінський фашистський режим вдерся в Україну: захопив Крим, потім негласно ввів війська на Донбас. Я критикував режим, за що три роки відсидів у в’язниці, півтора року із них — у одиночній камері. (Після звільнення Рафіс Кашапов отримав політичний притулок у Великій Британії – ред.)

Мої співвітчизники добре обізнані про події в Україні та підтримують вашу боротьбу. Хай живе вільна Україна!

Ми створили за кордоном уряд Незалежного Татарстану. Звернулися до своїх співвітчизників, щоб працювати над створенням  незалежної Республіки Татарстан у майбутньому. Наразі наші республіки — це колонії. Серед них – Башкортостан, Чувашія, Марій Ел, Удмуртія, Ерзя, Мокша. Ми хочемо об’єднати всі сім республік та створити Союз національних республік Ідель-Уралу. Ми хочемо майбутнього разом з українцями та європейцями.

Понад п’ять років тому представники народів Ідель-Уралу створили громадський рух «Вільний Ідель-Урал». Надалі було створено Форум вільних народів пост-Росії, який очолює ваш земляк Олег Магалецький. Надалі було створено Лігу вільних націй. Багато лідерів громадсько-політичних організацій, які мешкають у закордонних країнах і навіть на колоніальних територіях, підтримують Лігу вільних націй. Ми проводимо онлайн-зустрічі, вуличні заходи, приймаємо звернення, проводимо з’їзди. Наступний форум відбудеться у квітні (10-й Форум Вільних Народів Постросії “Розвал Росії та західна політика” запланований на 16 квітня у Вашингтоні (США) – ред.). 

Самі ми — татари, башкири, чуваші, удмурти, марійці, ерзяни, поволзькі народи — не зможемо звільнитися від імперців, московських окупантів. Тому ми ведемо роботу з представниками народів Кавказу, Сибіру та інших регіонів РФ.

Фото: Лига Свободных Наций/ Free Nations League Facebook

Активісти Ліги Вільних Націй на акції у США Фото: Ліга Вільних Націй/ Free Nations League Facebook

Валентина Самар: Ліга вільних націй і ви як прем’єр-міністр уряду Татарстану у вигнанні звернулися напередодні так званих «виборів» із закликом їх бойкотувати. Ви сказали, що Путін проведе нову «СВО» — спеціальну виборчу операцію, яка має на меті закамуфлювати концентраційний табір під державу, в якій існують інститути, зокрема інститути виборів”. Вас почули у Росії?

Рафіс Кашапов: Не почули. Але наше сумління перед громадянами Росії, перед співвітчизниками та колонізованими народами чисте.

Свого часу Путін, щоб зміцнити свою владу, підривав будинки, вдерся і влаштував геноцид у Чеченській республіці. Тоді було знищено 250 тисяч чеченців, із них 42 тисячі дітей. Наразі Путін продовжує свою злочинну діяльність на території України. Щодня у бік України летять ракети, «шахеди». Мені шкода, що ми нічого не можемо із цим зробити. У нас у Татарстані є партизанські загони, але вони нечисленні. Натомість Росія зміцнює силові структури у колонізованих регіонах. Наші співвітчизники розклеюють листівки, намагаються проводити акції протесту — їх б’ють, саджають, штрафують. Нехай і малими силами, але нам доведеться боротись проти російських окупантів.

Тому ми створили Форум вільних народів Постросії, Лігу вільних націй, Уряд незалежного Татарстану та рух «Вільний Ідель-Урал». З цими організаціями ми ведемо активну роботу з деколонізації. Ми маємо знищити злочинний імперський режим. Якщо на руїнах імперії з’являться незалежні держави, не буде жодної загрози для українців, білорусів, для Чеченської республіки, для сирійців, грузинів, інших народів і держав. Тому ми разом маємо вести боротьбу проти Російської імперії.

Фото: Лига Свободных Наций/ Free Nations League Facebook

Активісти Ліги Вільних Націй на акції у США Фото: Ліга Вільних Націй/ Free Nations League Facebook

Валентина Самар: Наскільки такі настрої поширені у тому ж Татарстані? Запитую, бо впливові клани президента Татарстану Рустама Мінніханова і колишнього президента Мінтімера Шаймієва мають великі преференції від Путіна і фактично колонізували південний берег окупованого Криму

Рафіс Кашапов: Щодо Криму — ми дуже щільно з кримськими татарами співпрацюємо. У постійному контакті з Мустафою Джемільовим та Рефатом Чубаровим моя заступниця з релігійних та національних справ Аїда Абдрахманова.

Ми маємо історично спільні позиції. Віками кримські і казанські татари одне одного підтримували. Кримські татари двічі спалили Москву. Я думаю, настане час, коли українці, кримські татари, грузини, білоруси та казанські татари дійдуть до Москви і змусять заплатити репарації за знищення наших народів.

Ми також співпрацюємо з іншими громадсько-політичними лідерами України. Ми дуже вдячні їм, депутатам Верховної Ради за підтримку представників колонізованих народів. Це дуже важливо, це надихає нас на боротьбу. Якби країни Європи підтримували нас так, як українці, мільйони татар та представників інших поневолених народів піднялися б проти злочинного режиму Путіна.

Валентин Самар: Чи співпрацюєте ви з тією частиною російської опозиції, яка підтримує військові підрозділи, у складі яких росіяни воюють проти армії РФ? Чи є серед них казанські татари та чи координуєте ви з ними свою діяльність?

Рафіс Кашапов: Ми підтримуємо засновників та учасників російських добровольчих батальйонів, які реально ведуть війну проти Путіна. У лавах ЗСУ також є татари, які воюють проти російських окупантів. Близько 30 татар хотіли створити татарський батальйон в Україні. На жаль, поки що ми не змогли цього зробити. Таку діяльність ми вітаємо.

Форум российских добровольцев в Киеве 17 марта 2024 года Фото: forumfreerussia.org

Форум підтримки російських добровольців у Києві 17 березня 2024 року    Фото: forumfreerussia.org

Ми не підтримуємо організації на кшталт «ФБК» («Фонд боротьби з корупцією — некомерційний фонд, створений Алєксєєм Навальним у 2011 році – ред.), навальністів, Дмітрія Гудкова, Міхаїла Ходорковського. Хоча коли я сидів у в’язниці, Навальний, Ходорковський, Каспаров — усі вони допомагали. Але наші шляхи розійшлися.

Валентина Самар: Наближається чергова річниця референдуму про суверенітет, який проходив у Татарстані 1992 року. Мало хто пам’ятає чи знає, що Татарстан був останньою республікою, яка погодилась  підписувати федеративну угоду з Москвою. Тоді більшість татар проголосували за  державний суверенітет Татарстану. Як Москві вдалося зламати цей настрій?

Рафіс Кашапов: Після розвалу Радянського союзу ми змогли піднятися на боротьбу. Чеченці принесли величезну жертву, але довели, що здатні створити свою державу. З вимогою незалежності у багатьох великих містах проводились багатотисячні акції і не лише у Татарстані. Москва тоді була налякана.

Нам вдалося піднятися, бо за чисельністю татари у Росії посідають друге місце після росіян. Наша чисельність досі дає нам шанс та впевненість у боротьбі проти московської імперії. На референдумі 1992 року 64% татар і близько 25-30% росіян проголосували за незалежність Татарстану. Вони розуміли: всі багатства підземні та наземні працюватимуть на благо незалежної республіки. Тепер ми відраховуємо до Москви 1 трлн 250 млн. рублів. Ці ж  кошти йдуть на колонізацію територій, на знищення нас, українців, чеченців, грузинів, представників інших народів. Пому рано чи пізно ми повинні знищити цей імперський режим.  

*****

20 березня З’їзд народних депутатів та Ліга вільних націй оприлюднили спільну заяву Про нелегітимність влади Російської Федерації, якою закликали уряди, парламенти країн світу та міжнародні організації  “не визнавати Путіна президентом РФ, не визнавати Державну Думу парламентом, визнати путінський режим та всі його інститути нелегітимними, а Путіна – узурпатором влади та самопроголошеним диктатором”.