Несинхронне санкційне плавання

Сюжети
Будівництво Керченского мосту

Український санкційний список досі не синхронізовано з американським – санкції не торкнулися великих російських компаній, причетних до обслуговування анексії Криму та будування Керченського мосту. 

Група компаній «Совфрахт-Совмортранс» внесена до «кримського чорного списку» США з вересня 2016 року, досі відсутня в  українському санкційному списку. Компанії, що належать до цієї групи, перевозили на своїх суднах та поромах до Криму російських військових та техніку під час анексії півострова. Наразі вони забезпечують більше 35% морського сполучення між РФ та Кримом. Саме «Совфрахт» всупереч санкцій перевозив до Криму турбіни компанії Siemens. Також судна цієї групи компаній перевозили до Сирії російську військову техніку та паливо.

Не торкнулися санкції й ТОВ «СГМ-Мост», що є дочірньою компанією ТОВ “Стройгазмонтаж” – генпідрядника будівництва мосту – і належить Аркадію Ротенбергу, мільярдеру з найближчого оточення Владіміра Путіна. 

Сам Аркадій Ротенберг був включений до українського санкційного списку лише внаслідок скандалу, що стався після того, як народний депутат Сергій Лещенко виявив, що російський олігарх в списку персональних санкцій відсутній. 

Президент України Петро Порошенко заявляв, що український санкційний список має бути синхронізовано з американським. Але цього досі не сталося. 

Сюжет Єлізавети Стрій, Центр журналістських розслідувань.