«Костюми Степанова»: захист без знаків розпізнавання

Розслідування
Фото: investigator.org.ua

У квітні щойно призначений міністр охорони здоров’я Максим Степанов втрапив у скандал, який сам собі й організував. Міністерство заблокувало держпідприємству «Медичні закупівлі Україні» контракт на захисні костюми для медиків від вітчизняного виробника за ціною 245 грн за кожен і з економією у 40%. Натомість через посередника МОЗ закупив китайські костюми по 488 грн. Вони йшли понад двох місяців, і міністерство не повідомило, якої ж вони якості.

За договором, укладеним міністерством охорони здоров’я та компанією «Меддів», 71 тисяча захисних костюмів виробництва китайської фірми Nanjing Trust Garment Company LTD мали бути поставлені до кінця квітня, однак поставили їх аж у середині червня.

Кореспондентам ЦЖР не вдалось потрапити на склади держпідприємства «Укрвакцина», щоб побачити чудо-комбінезони, які стали причиною корупційного скандалу, однак їм вдалося дізнатися про кількох адресатів поставок засекречених костюмів. Так у Київській Дитячій обласній лікарні у Боярці залишились невикористаними костюми від партії у 500 штук, поставленої МОЗ 2 червня. Однак половина комбінезонів у цій партії виявились не китайського виробництва, а корейської компанії Caremile. Решта захисних костюмів не мала жодних ознак походження – упаковані в поліетиленові пакети без жодних розпізнавальних знаків.

Жодної відповіді на усні і письмові запити ЦЖР від МОЗ не отримав через що так і не вдалося знайти сертифікати на костюми біозахисту, поставлені фірмою «Меддів». У лікарнях, з якими зв’язались кореспонденти, запевняли, що «костюми приїхали лише з однією накладною». Тож яка їхня справжня якість і що за вироби були у пакунках без знаків розпізнавання – питання відкрите, але варте уваги правоохоронців.

Наразі міністерство розблокувало роботу ДП «Медичні закупівлі України». Проте щоразу держпідприємство має погоджувати з МОЗ «технічні, якісні та інші характеристики» всіх товарів, що гальмує процес і є нічим іншим, як намаганням впливати на закупівлі.