«Квартири Ердогана». Чому не будують житло для переселенців з Криму

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Готовність Республіки Туреччина допомогти з облаштуванням кримським татарам та іншим мешканцям Криму, які вимушено покинули півострів через його окупацію Росією, була засвідчена ще у 2016 році.  Тоді йшлося про будівництво міні-містечка на тисячу квартир у Генічеську. І турки, за словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, готові були починати будівництво хоч завтра. Але до виділення землі так і не дійшло – начебто не знайшли вільних ділянок. 

Чотири роки потому у Києві президент Туреччини Реджеп Ердоган підтвердив свої наміри надати фінансування для будівництва житла для кримців. І землю, якої «не було», швидко знайшли і в Генічеську, і в Херсоні. Але проект знову загальмувався. А представники різних органів влади і Меджлісу називають різну кількість «квартир Ердогана» і міст, де їх треба збудувати: крім Херсонщини, називають Київ, Львів, Одесу і Миколаїв. Що відбувається?

Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію із усіх дотичних до цієї історії джерел та нагадує її перебіг. Сюжет Свєти Єрещенко: