Мінфін США оштрафував ExxonMobil на $2 млн за порушення санкцій проти РФ

Влада

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США оштрафувало американську нафтову корпорацію ExxonMobil на 2 млн. дол. за угоди з компанією «Роснефть» всупереч американських санкцій, введених проти Росії за її агресію в Україні.

Як передає Центр журналістських розслідувань, про це повідомляється на сайті Мінфіну США.

«Департамент Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США оцінив грошове покарання в розмірі 2 млн. дол. проти ExxonMobil Corp. Ірвінг, штат Техас, включаючи його дочірні компанії в США ExxonMobil Development Co. і ExxonMobil Oil Corp. за порушення санкцій проти Російської Федерації (РФ), пов’язаних з подіями в Україні», – йдеться в повідомленні.

Як вказується, ExxonMobil порушила режим санкцій між 14 травня 2014 року і 23 травня 2014 року, підписавши 8 правових документів, пов’язаних з нафтогазовими проектами в Росії, з головою ПАТ «НК «Роснефть» Ігорем Сечіним, який включений в американський список санкцій.

При цьому, підкреслили в OFAC, ExxonMobil не розкрила інформацію про порушення санкцій добровільно, що є «кричущим випадком».

На момент підписання документів з «Роснефтью» головою ради директорів ExxonMobil був нинішній Держсекретар США Рекс Тіллерсон.

У свою чергу в ExxonMobil заявили про свою незгоду з рішенням Мінфіну США оштрафувати компанію за порушення режиму санкції. «Дії з боку Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США в корені неправомірні», – повідомили агентству Інтерфакс у прес-службі російського представництва американської компанії.

ExxonMobil стверджує, що «OFAC намагається заднім числом ввести в силу нове тлумачення розпорядження уряду, яке йде врозріз з вказівками Білого дому і Міністерства фінансів США».

У компанії також підкреслили, що угоди були укладені з президентом «Роснефти», а не особисто з Ігорем Сечіним. «Всі юридичні документи, на які посилається OFAC, мають відношення виключно до діяльності компанії «Роснефть», – відзначили в прес-службі.

Через введені в 2014 році США санкції ExxonMobil була змушена згорнути 9 і 10 проектів в Росії, включаючи розвідку та потенційне видобуваннея на російському шельфі Чорного моря, в Арктиці і в Західному Сибіру. При цьому компанія зберігає свою участь в проекті Сахалін-1, який реалізується на умовах угоди про розподіл продукції.

У квітні 2017 року уряд США відмовив ExxonMobil в проханні дозволити почати бурильні роботи в Чорному морі спільно з компанією «Роснефть». За інформацією видання The New York Times, міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив, що в рамках проведених з президентом Дональдом Трампом консультацій його відомство «не видаватиме дозволів американським компаніям, включаючи Exxon, для робіт з буріння, які заборонені санкціями проти Росії».