РНБОУ опублікувала оновлені санкційні списки юридичних і фізичних осіб із РФ

Новини
санкции

Опубліковані додатки рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які були введені Указом президента 14 травня, але без обнародування списків осіб, проти яких введені санкції.

Відповідно до рішення РНБО України від 2 травня 2018 року,  санкції застосовано до 756 юридичних та 1748 фізичних осіб., передає Центр журналістських розслідувань.

Рішення щодо введення санкцій було ухвалено на підставі пропозицій Служби безпеки України, Національного банку України та Кабінету Міністрів України. Президент Петро Порошенко також заявляв, що Україна синхронізує свої санкції із обмежуальними заходами ЄС та США. 

Застосовані персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних осіб:

dodatok_1

 

Застосовані персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до юридичних осіб:

dodatok_2

До оновленого санкційного списку внесено осіб, пов’язаних з російською агресією проти України, а також щодо яких уряди США та країн ЄС застосували обмежувальні заходи.

Продовжується дія санкцій щодо окремих фізичних та юридичних осіб, запроваджених рішенням РНБО України від 28 квітня 2017 року та введеного в дію Указом Президента України від 15 травня 2017 року № 133.

На додаток до вже діючих санкцій, розширено перелік фізичних осіб, причетних до здійснення протиправної діяльності на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь; громадян РФ (слідчі, судді, працівники правоохоронних органів), причетних до незаконного переслідування та протиправних дій щодо громадян України; оборонно-промислового комплексу РФ, а також до юридичних осіб, причетних до підтримки військової агресії Росії та створення загроз інформаційній та кібернетичній безпеці України. Також застосовано персональні санкції до окремих російських олігархів та військових з ПВК «Вагнера».

Кабінету Міністрів України доручено подати у місячний строк пропозиції щодо внесення змін до законодавчих актів України стосовно удосконалення процедури застосування, реалізації і моніторингу санкцій.

Як повідомлялося, 2 травня 2018 року РНБО ухвалила рішення про введення санкцій на три роки або безстроково щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму у рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо. Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації тощо. Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих у попередні роки.

Відповідний указ №126/2018 від 14 травня опубліковано на сайті глави держави.