Світлана Заліщук звернулася до президента щодо вибірковості застосування санкцій проти Росії

Влада
Народний депутат Світлана Заліщук Фото investigator.org.ua

Народна депутатка Світлана Заліщук надіслала депутатське звернення до президента України щодо вибірковості при укладанні списків фізичних та юридичних осіб, до яких застосовано обмежувальні заходи (санкції ) РНБОУ.

Про це нардеп повідомила в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Своє депутатське звернення Світлана Заліщук написала після ознайомлення з дослідженням Центру журналістських розслідувань щодо відсутності низки  російських можновладців та компаній, що потрапили під санкції США, в українському санкційному списку РНБО.

«Я познайомилася з вашим дослідженням і написала звернення для того, щоб було дано відповідь, чому сталася така вибірковість», – сказала Заліщук.

За її словами, санкційний список РНБО побудовано таким чином, щоб не зачіпати інтереси українських можновладців, які пов’язані з російським бізнесом.

«Мені здається, що ціла низка політичних рішень містять в собі просто чийсь конкретний корупційний інтерес. Можна згадати про вільну економічну зону «Крим», яка була запроваджена щодо Криму. Ми розуміємо, що всі ці санкції або політика, яка мала б карати окупантів, дуже акуратно обходить певних людей, які продовжують вести торгівлю, що залишається хорошими ласими шматками або відкатів, або конкретних грошей в чиїхось політичних чи фінансових кишенях», – сказала Світлана Заліщук.

«Тому сьогодні, з моєї точки зору, потрібно змінювати законодавство про санкції і піднімати питання до РНБО», – додала народна депутатка.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олександр Турчинов дав доручення передати для розгляду та належного реагування до Кабінету міністрів та Служби безпеки України інформацію Центру журналістських розслідувань щодо російських компаній, внесених до санкційного списку США, але відсутніх у санкційному списку України.

Центр журналістських розслідувань, порівнявши санкційні списки України та США, з’ясував, що Група компаній «Совфрахт-Совмортранс», яка внесена до «кримського чорного списку» США з вересня 2016 року, досі відсутня в  українському санкційному списку. Також не потрапила під українські санкції компанія російського олігарха Аркадія Ротенберга ТОВ «СГМ-Мост», що керує будівництвом Керченського мосту.

У травні РНБО опублікувала оновлені  санкційні списки юридичних і фізичних осіб із РФ, щодо яких в Україні застосовано санкції.