Аксенов потрапив під українські санкції як терорист – РНБО (додано)

Топ-Новости
Сергій Аксенов Фото: ТАСС

Санкції щодо так званого «глави Ради міністрів» окупованого Криму Сергія Аксенова застосовані на підставі подання  Служби безпеки України через його причетність до терористичної діяльності.

Про це йдеться у відповіді  РНБО України на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань щодо підстав включення громадянина України Сергія Аксенова до переліку фізичних осіб, щодо яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції).

Керівник служби забезпечення доступу до публічної інформації РНБО Вікторія Шведова повідомила, що «відповідно до закону України «Про санкції» спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи можуть застосовуватися, з-поміж іншого, стосовно суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність, у цьому випадку громадяни України не є виключенням».

Також в РНБО зазначили, що підставою для застосування санкцій щодо Сергія Аксенова «були пропозиції Служби безпеки України як до людини, причетної до терористичної діяльності проти нашої держави».

Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань запитав у РНБО, з яких підстав громадянин України Аксенов Сергій Валерійович включений до переліку фізичних осіб, щодо яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції) та який уповноважений орган подав до РНБО пропозицію щодо включення Аксенова до цього переліку.

Підставою для запиту стала норма закону України «Про санкції», за якою громадяни України, на відміну від іноземців та осіб без громадянства, не вказані серед фізичних осіб, щодо яких можуть бути застосовані  санкції.

Також в запиті було поставлено запитання з яких підстав Аксенов Сергій Валерійович у переліку фізичних осіб, щодо яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції), вказаний як громадянин Російської Федерації, оскільки, згідно українського законодавства, залишається громадянином України. Але на це запитання РНБО відповіді не надало.

Фото: investigator.org.ua

Окрім того, в інформаційному запиті зверталась увага РНБО на те, що у переліку фізичних осіб, щодо яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції), прізвище Сергія Аксенова вказано не за паспортним написанням – Аксенов, а «Аксьонов». У відповіді РНБО на запит прізвище Аксенова не згадується взагалі, натомість застосовано формулювання «особа, вказана у вашому запиті». 

Також в РНБО повідомили, що переслали запит до Служби безпеки України для надання відповіді по суті запиту.

Нагадаємо, так званий «глава Ради міністрів» окупованого Криму Сергій Аксенов подав позов до суду до РНБО з вимогою виключити його з переліку фізичних осіб, щодо яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції).

Додатково зазначимо, що Слідчим відділом управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Генеральної прокуратури України завершено кримінальне провадження за підозрою С. Аксенова та інших осіб у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.28, ч.1 ст.109 (вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ч.4 ст.28, ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до тяжких наслідків), ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.255 (створення злочинної організації) КК України. Таким чином, Сергій Аксенов не підозрюється у вчинені злочинів, що передбачені статтею 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт, чи теракт, вчинений повторно або за попередньою змовою, чи створення терористичної групи або терористичної організації). Отже, залишаються невідомими підстави, на яких  СБУ запропонувала застосувати щодо Сергія Аксенова санкції як до людини, причетної до терористичної діяльності.