США, Канада і Великобританія допускають, що Boeing МАУ міг бути збитий Іраном

Влада
Літак МАУ розбився в Ірані Фото: IRNA

Президент США Дональд Трамп, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо і прем’єр Великобританії Борис Джонсон допускають, що Boeing МАУ міг бути збитий в небі над Тегераном ракетою.

Про це повідомляє ВВС і СNN.

Дональд Трамп:

«У мене є підозра… Хтось каже, це була несправність обладнання, але я особисто вважаю, що про це навіть мови бути не може».

Він припустив, що літак могли збити помилково, оскільки він летів в «досить небезпечному районі». «Хтось міг припуститися помилки», – сказав президент.

У той же час він порадив дочекатися результатів експертизи «чорних ящиків» і висловив надію, що Іран віддасть їх компанії «Боїнг» або хоча б Франції або іншій країні. «У мене є відчуття, що трапилося щось дуже жахливе», – додав він, пише «Голос Америки».

Джастін Трюдо:

«У нас є розвідувальна інформація з багатьох джерел, включаючи наших союзників і нашу власну розвідку, яка вказує на те, що літак був збитий іранською ракетою «земля-повітря». Це, можливо, було ненавмисно. Я хочу відповідей. Уряд не заспокоїться, поки не отримає відповідей», – сказав Трюдо, пише Ліга.нет.

Борис Джонсон заявив про наявність певного обсягу інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою. За словами британського прем’єра, мова може йти про іранську ракету класу «земля-повітря». У той же час, Джонсон сказав, що якщо іранська ракета була задіяна, «це цілком могло бути ненавмисно», пише УП.

Раніше ЗМІ повідомили, що  український Boeing 737, який зазнав катастрофи недалеко від іранської столиці Тегерана, був, ймовірно, випадково збитий Іраном за допомогою зенітної ракетної системи.

  • Президент Володимир Зеленський постановив оголосити 9 січня днем жалоби у зв’язку з авіакатастрофою пасажирського літака компанії «МАУ» в Тегерані, внаслідок якої загинули 11 громадян України. У цей день на будівлях мають бути приспущені державні прапори України. Також скасовуються розважальні заходи та вносяться зміни до програм теле- та радіопередач.
  • Літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився орієнтовно о 6:00 за тегеранським часом (близько 4:30 за київським часом) у середу, 8 січня 2020 року, після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні. На борту перебували 168 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих в авіакатастрофі – громадяни Канади та Ірану.