Карта викрадень російськими окупантами цивільних українців у Запорізькій області

Топ-Новости
карта

Журналісти медіа-центру IPC-Херсон створили ще одну інтерактивну мапу викрадень російськими окупантами цивільних українців –  посадовців, депутатів усіх рівнів, підприємців, громадських активістів та журналістів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Раніше ІРС-Херсон оприлюднив мапу викрадень у Херсонській області.

Для створення мапи використовувались дані з відкритих джерел, зокрема, повідомлення  представників органів влади, ЗМІ, місцеві Телеграм-канали, спільноти у соцмережі Facebook та розповіді родичів чи друзів потерпілих. Інформація на мапі постійно оновлюється. Синьою міткою марковані повідомлення, коли викрадених відпустили, червона мітка показує, що людина все ще знаходиться в неволі, або її місце перебування невідомо. 

Найбільше викрадених політиків та активістів –  у місті  Мелітополь. Таких випадків зафіксовано близько 30.  Тобто, понад половина встановлених нами викрадень публічних цивільних осіб в області сталось саме тут. Значна кількість фактів викрадення українців представниками російських окупаційних сил зафіксована також у місті Бердянськ. На периферії області та в населених пунктах з меншою кількістю населення під репресії окупантів потрапили, в більшості,  голови територіальних громад. Таких випадків насьогодні щонайменше 10. Доля більшості з викрадених голів громад невідома.                                       

За інформацією Запорізької ОВА,  усього було зареєстровано 155 випадків викрадення цивільних осіб окупаційними військами рф. Із них:

  • 34 представники місцевої влади (звільнено 24), 
  • 14 підприємців (звільнено 6), 
  • 12 керівників підприємств, установ, організацій (звільнено 5), 
  • 3 адвокати (звільнено 2), 
  • 2 журналісти (звільнено 2). 
  • 86 заручників наразі вже перебувають на волі. У полоні залишаються ще 69 людей.

Окрім політиків, росіяни примусово утримують у неволі також громадських активістів, що публічно підтримують територіальну цілісність України. Їх викрадають з мітингів або з власних помешкань після участі в акціях. З активістами ведуться «роз’яснювальні» бесіди. Багатьом з них пропонують звільнення в обмін на підписання документів про відмову від подальшої активної діяльності.

Окремим кейсом можна виділити репресії проти педагогів, які відмовляються відновлювати навчання на тимчасово окупованій частині Запорізької області через намагання окупантів та їх посіпак змінити навчальні плани та мову викладання з української на російську. Після демаршу директорів шкіл у Мелітополі проти нових норм викладання, чотирьох з них було взято в заручники.

Активно «працюють» окупанти з представниками різних релігійних конфесій. Нами зафіксовано викрадення як мінімум трьох священиків області.

Також постійно чиниться тиск на представників місцевих ЗМІ з подальшою пропозицією співпраці з російськими військовими або припинення діяльності і передачі ЗМІ в розпорядження представників окупаційної «адміністрації». Серед зафіксованих фактів – викрадення родичів журналістів та власників засобів масової інформації з метою шантажу. Так, від власниці видання «РіА-Мелітополь» вимагали  передати сайт окупантам під погрозою життю викраденого батька.

IPC-Херсон продовжує моніторинг повідомлень про  викрадення українських політиків, посадовців та активістів на територіях, тимчасово підконтрольних збройним силам рф у Запорізькій та Херсонській областях. Пропонуємо долучитись до формування нашої мапи. Якщо Ви виявили відповідні неточності в оприлюднених даних або бажаєте додати на дану мапу достовірно відому вам інформацію, — пишіть на нашу електронну адресу: [email protected]

Медіа-центр IPC-Херсон  – медіапроект кримської ГО «Інформаційний прес-центр» та ІА «Центр журналістських розслідувань». У 2021 році онлайнвидання медіацентру зареєстровано  міністерством юстиції  України як змі у формі  інформаційної агенції  «IPC-Херсон».