«Терор, хаос і багато горя». Мешканці Іванівської громади з Херсонщини розповіли про життя під російською окупацією

Публікації
херсонщина

Зникнення активістів, посадовців, колишніх військовослужбовців, розкрадання майна і суцільний хаос. У таких умовах зараз живе Іванівська селищна територіальна громада Генічеського району, що на Херсонщині. Серед місцевих жителів виявилося й чимало колаборантів, які радо вітають прихід «руського миру». Їм опонують ті, хто залишився вірним Україні. Але через страх і доноси зрадників люди намагаються уникати зайвих розмов і менше спілкуватися між собою.

Про життя Іванівки в окупації Центру журналістських розслідувань розповіли мешканці громади.

Більше 30 жителів Іванівки побували в полоні у окупантів

Російські окупанти викрали і вивезли в невідомому напрямку більше 30 місцевих жителів. Переважно це громадські активісти і учасники АТО/ООС. Серед незаконно полонених був директор Іванівської філії Херсонського обласного центру зайнятості Юрій Ковтун. Його кілька днів тримали «на підвалі», схиляючи до співпраці з окупантами, але згодом відпустили. 

Російські загарбники викрадали також братів Олексія і Дмитра Доль, Сергія Комарова, співробітника місцевого військкомату та багатьох інших. Захопили і жорстоко побили колишнього військовослужбовця Олександра Дахова. Наступного дня після цих катувань біля місцевої прокуратури знайшли труп чоловіка з паспортом на ім’я Дахова. 

Останнім часом почастішали випадки вимагання викупу від рідних викрадених чоловіків. 

Не припиняється розграбування майна громади. Окупанти вкрали новий вантажний автомобіль на базі МАЗ, мікроавтобус, шкільний автобус, два автомобільні причепи і вивезли всі дрова, які заготували для роздачі самотнім пенсіонерам. З усіх адміністративних будівель селищної ради в Іванівці викрадена оргтехніка і нові меблі. У директора місцевого комунального підприємства «Добробут 5» загарбники відібрали ключі від його адмінбудівлі і захопили всі його приміщення, які зараз використовують для власних потреб. Викрадена вся спецтехніка КП «Дорожник 5»

Окупанти і місцеві колаборанти роздають мешканцям Іванівки «гуманітарну допомогу» з Адигеї. Фото: пропагандистські російські ЗМІ

Не гребують росіяни й вивезенням і продажем серед місцевих щебеню та інших будівельних матеріалів. Зокрема, вони розграбували асфальтовий завод у селі Першотравневе і майданчик з будівництва селищного стадіону «Колос»

Як і в інших громадах тимчасово окупованої росією Херсонщини військові рф запроваджують власні правила торгівлі на ринку: вимагають сплачувати їм різноманітну «дань» і «податки» та вимагають використовувати російські рублі. А ще вони заселилися в будинку депутата селищної ради, сина селищного голови Олексія Дебелого і вивісили на воротах російський прапор. 

Під загрозою закриття опинилась єдина нині аптека в Іванівці, що працювала. Через тиск окупантів і вимогу продавати сумнівної якості ліки виключно російського виробництва власники аптеки вирішили її закрити. 

«Блендамед», наркобарони, комуністи та інші колаборанти 

«З приходом орків у нашому селищі панує терор, хаос і багато горя. Люди поділилися на проукраїнських і тих, хто підтримує окупантів. Тому зараз вони намагаються не спілкуватися між собою, адже часом важко зрозуміти, хто свій, а хто чужий, хто працює на росіян та зливає їм інформацію про місцевих. У чоловіків окупанти постійно розпитують про якусь зброю, яку нібито їм передали поліцейські для територіальної оборони і партизанського руху. Інформацію про зброю їм підкинув місцевий колаборант Тенгіз Мустафаєв, таким чином підставивши під удар усіх мешканців нашої громади», – на умовах анонімності розповіли жителі Іванівки.

Мустафаєв Тенгіз Анвар Огли – людина в громаді доволі відома. У 2013-2015 роках він очолював тут фермерське господарство «Лот-2013», торгував цигарками і алкоголем, а останнім часом заробляв собі на життя продажем коноплі та іншими наркотиками. Разом із ним з окупантами тісно співпрацюють голова ФГ «Таврія-лан» Горєлов Євген Володимирович, колишній підприємець Причина Дмитро Олександрович. Всі вони, зокрема, займалися доставкою та роздачею так званої російської «гуманітарки».

Ще одним колаборантом з сумнівним минулим став колишній охоронець місцевої податкової інспекції, а останнім часом безробітний Віталій Ляшко. В Іванівці він більш відомий як «Блендамед». Таке прізвисько він отримав після того, як в одному із супермаркетів Мелітополя Запорізької області його схопили охоронці при спробі вкрасти пару банок шампуні і кілька тюбиків зубної пасти. 

Віталій Ляшко, більш відомий на прізвисько «Блендамед». Фото: соцмережі

«Блендамед» знає про місцевих усе. Мабуть, через це окупанти призначили його поліцаєм у нашій громаді. Вислужується їм він по повній: здає всю інформацію про колишніх військових, поліцейських та їхніх рідних, вчителів, посадовців. Через нього всі ці люди зараз піддаються шаленому тиску, у їхніх домівках проходять постійні обшуки, а декого забирають «на підвал». Також «Блендамед» допомагає шукати партизан, які знімали російські прапори на флагштоку біля селищної ради. Але перевішувати ці ганчірки їм потім набридло і вони почали чіпляти їх на іншому місці, ближче до адмінбудівлі», – розповіли мешканці Іванівки.

Однак серед колаборантів є й колишні і нинішні представники влади. Зокрема, член виконавчого комітету Іванівської селищної ради Павленко Володимир Вікторович. З перших днів він підтримав російську окупаційну адміністрацію і допомагав їй зі встановленням на центральній площі селища пам’ятника лєніну. Та оскільки цей «монумент» після свого знесення був у вкрай жалюгідному стані, від ідеї повернути його на колишнє місце загарбники зрештою відмовились.

Великим прихильником «руського миру» виявився колишній заступник голови Іванівської районної ради, ідейний комуніст Романенко Володимир Вікторович. Він допоміг окупантам з проведенням «святкового мітингу» до «Дня побєди» 9 травня і активно залучав земляків до участі у ньому.

Володимир Романенко. Фото: соцмережі

Частими гостями окупанти є у керівника Іванівського міжрайонного управління водного господарства, депутата Іванівської селищної ради від партії «Слуга народу» Щербаня Валерія Івановича. Майже щодня, за словами місцевих, російські автівки бачать біля двору Щербаня. Подейкують, що в гостинах у нього загарбники пригощаються горілкою і відпочивають «на широку ногу».

Валерій Щербань. Фото: соцмережі

Співпрацюють з окупантами лікарі: хірург Братищенко Олександр Антонович і його дружина, терапевтка, директорка селищної лікарні Братищенко Наталія Сергіївна. Чоловік завжди був ідейним представником Компартії України, місцевий осередок якої він очолював усе життя аж до самої її заборони. А дружина балотувалася в депутати Іванівської селищної ради останнього скликання від «ОПЗЖ», але не була обрана.

Прибічниками і «популяризаторами» окупаційної влади виявились підприємець Теребілов Валерій і керівниця Іванівської державної нотаріальної контори Черниш Лідія Іванівна

Проте очолити окупаційну адміністрацію Іванівки російські загарбники довірили не місцевому. Про цього гауляйтера відомо небагато – лише те, що він родом з сусідньої Нижньосірогозької територіальної громади і деякий час проживав в окупованому Криму. Чим він займається в селищі теж не знають, адже основне управління окупованою громадою здійснюють російські військові.

Як ще розповіли місцеві жителі, серед співробітників Іванівської селищної ради колаборантів не виявилося, а значна частина з них виїхала на підконтрольну українську територію. Селищний голова Віктор Дебелий, старости Новодмитрівського та Агайманського старостинських округів та основні спеціалісти продовжують керувати громадою в дистанційному режимі. 

Матеріал створено в рамках проєкту «Життя війни» за підтримки «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» та IWM.