Окупанти припинили прийом хворих у Нижньосірогозькій лікарні на Херсонщині, через несвоєчасну допомогу вже померла літня жінка

Новини
Нижньосірогозька лікарня Генічеського району Херсонщини Фото: nsirogozy.city

Російські окупанти припинили прийом місцевих мешканців у Нижньосірогозькій лікарні Генічеського району Херсонської області. Днями всіх пацієнтів вони терміново перевезли до сусідньої Іванівки, а тих, хто перебував у більш-менш нормальному стані – відправили додому. Через зупинення роботи лікарні в Нижньосірогозькій громаді вже померла літня жінка, якій не змогли надати своєчасну медичну допомогу.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Інформацію про припинення прийому місцевих пацієнтів у Нижньосірогозькій лікарні підтвердили мешканці селища.

«Одну літню жінку хотіли доставити до лікарні, але її рідним наказали везти її до Іванівки. Дорогою вона померла. Якби їй надали допомогу в рідних Нижніх Сірогозах, вона б була ще жива», – розповіли вони.

За словами місцевих мешканців, у Нижніх Сірогозах продовжує працювати лише центр первинної медико-санітарної допомоги, в якому ведуть прийом сімейні лікарі.

Також люди розповіли, що останні дні в трьох відкритих російськими окупантами школах громади так звані профілактичні огляди школярів проводили лікарі з російської Адигеї.

Як повідомляв 21 січня 2023 року Генеральний штаб ЗСУ, в Нижньосірогозькій лікарні окупанти замінили всіх лікарів, а медичний заклад почав обслуговувати лише російських військових. Однак, як запевнив лікар Нижньосірогозької лікарні Вадим Щербань, на той час у закладі продовжували працювати три відділення – терапевтичне, хірургічне і приймально-діагностичне.

Як повідомляв ЦЖР, у Новій Каховці в січні окупанти примусово закрили місцеву лікарню. Припинили роботу і медичні заклади в сусідній Каховці.

Загалом окупанти оголосили про закриття семи лікарень на окупованій лівобережній частині Херсонської області. Мова про лікарні в Олешках Херсонського району, Голій Пристані Скадовського району, Каховці, Новій Каховці, Верхньому Рогачику, Горностаївці та Великій Лепетисі Каховського району. Нижньосірогозька лікарня до цього переліку не входила.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.