Окупанти закрили центральну міську лікарню в Новій Каховці і заборонили медикам приходити на роботу

Новини
Центральна міська лікарня у Новій Каховці Фото: novakahovka.city

У Новій Каховці, що на окупованій лівобережній частині Херсонщини, російські загарбники примусово закрили центральну міську лікарню. Медичним працівникам вони заборонили виходити на роботу і оголосили, що відтепер місцевих мешканців обслуговуватимуть якісь «мобільні бригади».

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Востаннє захоплене окупантами комунальне некомерційне підприємство «Центральна міська лікарня міста Нова Каховка» працювало 25 січня 2023 року. Того ж дня росіяни разом із призначеною ними фейковою адміністрацією лікарні наказали медичним працівникам більше не виходити на роботу, забрати всі свої особисті речі і віддати ключі від кабінетів.

«Лікарі не послухалися, адже в місті залишається багато людей, яким потрібна медична допомога. Російські окупанти надіслали до лікарні перевірку, вимагали від лікарів писати «пояснення» і силоміць виганяли їх на вулицю. Медики спочатку ховались по кабінетах, але росіяни зрештою розігнали всіх. 27 січня лікарню остаточно закрили», – розповіли ЦЖР мешканці Нової Каховки.

Для надання медичної допомоги другому за чисельністю населення місту і громаді Херсонщини окупанти створили «мобільні бригади», до якої включили лікаря-дерматовенеролога, а замість терапевта – колишнього завідувача психоневрологічного диспансера, колаборанта Віктора Грибовського.

Новокаховські лікарі сумніваються, що «мобільна бригада» в такому складі зможе надавати людям хоча б мінімальну фахову медичну допомогу. Тим більше, що з лікарні росіяни вивезли в невідомому напрямку все медичне обладнання, в тому числі пристрої для стерилізації інструментів.

Як повідомляв ЦЖР, з 25 січня припинили свою роботу Каховська центральна міська лікарня імені родини Панкеєвих і Каховський міський центр первинної медико-санітарної допомоги. Станом на 24 січня там не залишилось жодного пацієнта: частину з них відпустили додому, а решту примусово «евакуювали» до інших лікарень на окупованій частині Херсонщини. Щоб підштовхнути лікарів і пацієнтів до евакуації окупанти в січні обстріляли лікарні в Каховці і в Новій Каховці, внаслідок чого було поранено троє людей.

Раніше російські загарбники оголосили про закриття семи лікарень на окупованій лівобережній частині Херсонської області: в Олешках Херсонського району, Голій Пристані Скадовського району, Каховці, Новій Каховці, Верхньому Рогачику, Горностаївці та Великій Лепетисі Каховського району.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.