«Вместе дружная семья». Бізнес родини Клюєвих у Росії ІІ Люди ходять за грошима. Допомога херсонцям, потерпілим від підриву Каховської ГЕС

Топ-Новости
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 13 липня 2023 року.

Сьогодні ми розкажемо дві історії. Перша – про бізнес у Росії родини колишніх впливових і дуже заможних урядовця і нардепа – братів Андрія і Сергія Клюєвих. Друга – великий репортаж з Херсону про те, як і де виживають люди, житло яких втрачене або пошкоджено внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, з детальним роз’ясненням усіх рівнів допомоги, яку мають право отримати потерпілі від великої повені.

Про колись впливового регіонала Андрія Клюєва, фінального главу адміністрації президента-втікача Януковича, в Україні цього року згадували двічі. У квітні – у зв’язку з резонансною справою Кулініча – Сівковича.  ДБР стверджувало, що агентурною мережею ФСБ в Україні  керував “політичний офіс Клюєва-Сівковича” у Москві. Поза тим,  підозри у державній зраді від ДБР  у Клюєва, на відміну від Сівковича, наразі немає.

Є обвинувальний акт стосовно Андрія Клюєва, але у іншій справі – про майже 200 млн гривень збитків державі, яку у травні завершило розслідувати НАБУ. Ці кошти, завдяки урядовим повноваженням Клюєва, дістались запорізькому «Заводу напівпровідників”, який на 75% належав підконтрольній братам Клюєвим віденській компанії Activ Solar. Про неї та її дочок будемо сьогодні згадувати часто.

Президент Зеленський у лютому цього року поклав край сподіванням Клюєва на повернення в українську політику, позбавивши його громадянства України. При цьому Андрій та Сергій Клюєви продовжують володіти значними активами в Україні – як на вільній, так і на окупованій територіях, і розвивають нові бізнеси в Росії, в які вкладають виведені з України мільярди. Про них сьогодні й піде мова. Почнемо із «сонячного бізнесу» Клюєвих в окупованому Криму. Наталія Кокоріна нагадає наші попередні розслідування про те, як цей бізнес зароджувався, і розкаже про його сьогодення.

***

Досліджувати життя родини Клюєвих в екзилі на Рубльовці було непросто – живуть і роблять бізнес в Росії з мінімальною публічністю, а рідкісні випадки засвітки у ЗМІ ретельно зачищають. Можна було б подумати, що Клюєві так ховаються, бо бояться нових санкцій. Однак при цьому відкрито співпрацюють із російськими компаніями, що перебувають під західними й українськими обмеженнями. На жаль нам поки що не вдалося зв’язатись із представниками компаній Клюєвих та, зокрема, Богданом Андрійовичем Клюєвим, який є засновником головної компанії групи – «Арктик пауэр кэпитал». Він отримав повідомлення нашого кореспондента, однак наразі нічого не відповів. Якщо він погодиться на спілкування – обов’язково опублікуємо його коментар. Але, попри закритість для комунікації і ретельну зачистку інформації про життя і бізнес-діяльність родини Клюєвих у Росії, журналісти ЦЖР добули чимало цікавої для санкційних та слідчих органів інформації.

***

Минув місяць після теракту Росії на Каховській ГЕС, яка принесла біду і людям, і екології, і економіці. Люди які втратили в одну мить все, сподіваються на підтримку держави. Влада усіх рівнів обіцяє допомогу, зокрема тим, хто втратив житло. розмови про швидке будівництво нового житла в Херсоні, який щодня і щоночі обстрілюється з усіх видів озброєння, так же швидко стихли. А оформлення заяв на отримання фінансової допомоги виявилось не такою простою справою, як люди сподівались. Петро Коберник поговорив із постраждалими херсонцями і владою міста та області і детально розповість, які проблеми треба вирішувати нагально.