Питання національної безпеки. Ефір 5 лютого 2019 року

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 5 лютого 2019 року:

Логістика окупації Криму – тема поки що мало вивчена і розслідувана, а тому Центр журналістських розслідувань не міг не поцікавитись тим, хто і як у надзвичайно короткий термін транспортував усе необхідне для цієї спецоперації. Шляхів було два – морем і повітрям. Кількість рейсів військових бортів ЗС Росії, які напередодні та в перші дні окупації перекидали до Криму військових та бронетехніку, називалась у матеріалах справи Януковича.

У свідченнях у суді українських воєначальників перелічені і заходи російських військових кораблів не лише Чорноморського флоту, що повертались після Олімпіади в Сочі, а й кораблів Балтійського та Північного флотів, які доставляли бронетехніку і військовослужбовців.

Яким чином у Керч були доставлені оті тисячі військових та козаків? У проекті “Шуцмани Путіна” ми детально розповідали про особливу роль у спецоперації із окупації Криму озброєних цивільних – комбатантів, допоміжної армії Путіна, що була сформована у підрозділи самооборони. Логістика окупації – не виняток. У перекиданні до Криму військової техніки та людей через Керченську протоку основну роль зіграли цивільні перевізники. Точніше – перевізник. Бо цей бізнес був монополізований російським громадянином, колишнім заступником міністра транспорту Росії Олександром Анненковим. “Поромник окупації” – розслідування Євгена Лешана та Центру журналістських розслідувань.

Служба юридичної підтримки YouTube надіслала вимогу від Роскомнадзора про обмеження доступу до сюжету про кримського політв’язня – правозахисника Емір-Усеіна Куку, розміщеному ще у 2016 році на каналі ЦЖР в YouTube, і вимогу його видалення. Нам шиють “інформаційно-пропагандистський супровід діяльності терористичної організації” – Хізб ут-Тахрір такою визнана в РФ. Якщо Центр журналістських розслідувань не вилучить інформацію, внесену в РФ в список заборонених, «компанія Google може бути змушена заблокувати контент». Вилучати не будемо. А що ми будемо робити, поговоримо з Сергієм Костинським, членом Нацради України з питань телебачення і радіомовлення та Олександром Заруцьким, адвокатом Української Гельсинської спілки з прав людини.