Питання національної безпеки. Ефір 26 лютого 2019 року

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 26 лютого 2019 року:

26 лютого – 5-та річниця Дня спротиву Криму російській окупації. Центр журналістських розслідувань продовжує реконструювати події, пов’язані з окупацією півострова Росією, і називати імена співучасників воєнних злочинів.

26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради АР Крим відбулись два мітинги: за неподільну Україну, організований Меджлісом кримськотатарського народу, та проросійський – скликаний на той же час партією «Руська єдність». Часто можна почути версію, що мітинг, організований Меджлісом, сутички під час нього і зрив засідання кримського парламенту, де могло розглядатись питання про проведення референдуму щодо статусу Криму, спровокував росіян на захоплення Верховної Ради автономії і початок окупації. Однак нагадаємо, що законна влада у Севастополі була повалена ще за 4 дні до захоплення кримських урядових будинків і Росія відразу після олімпіади в Сочі почала перекидати десантників і техніку до Криму. Отже, окупація відбулась би безвідносно до того, був би мітинг чи ні. Інша справа – її сценарій. Мітинг 26 лютого зламав спробу повторити у Сімферополі севастопольський сценарій – «мирну» зміну прапора над органами влади.

26 лютого до Сімферополя прибув посланець нової влади України – народний депутат, а згодом в.о. заступника глави Адміністрації президента Андрій Сенченко. Він проводив переговори з
кримською владою та керівниками силових структур.

Учасник програми – Андрій СЕНЧЕНКО, лідер Руху «Сила права», поділиться спогадами про ті події.

Наша сьогоднішня розвідка у минуле також про міліціонерів – особливого призначення. Про севастопольський «Беркут» і його співучасть в окупації Криму Росією. Роль севастопольських міліціонерів була особливою. Саме вони, а не їхні колеги із кримського «Беркуту» встановили блокпости на в’їзді до Криму – на Перекопському перешийку. Причому, їхнє перекидання на Перекоп із Севастополя для блокування в’їзду на півострів відбулось раніше, аніж захоплення ВР та уряду Криму. Тож на світанку 27 лютого російські військові вже контролювали в’їзд до Криму – бо стояли за спинами озброєних бійців севастопольського «Беркуту».

Співробітники кримського і севастопольського «Беркуту» є фігурантами справи про державну зраду – як і усі правоохоронці Криму, що порушили присягу і служать тепер Росії. А от щодо притягнення до відповідальності кримських «беркутівців» у справах про розстріли на Майдані досі інформації не було зовсім. Сергій ГОРБАТЮК, керівник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України дав ексклюзивне інтерв’ю нашій програмі, яке багато що пояснить у цій темі.