Питання національної безпеки. Ефір 26 березня 2019 року. Частина 1

Відео

У першій частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 26 березня 2019 року:

Вибори президента України , які відбудуться у неділю, 31 березня. Вкрай важливо, аби в них взяли участь якнайбільше мешканців окупованих територій, бо активна участь у політичному житті країни краще за будь які слова підтверджує, що Крим це Україна. Аби взяти участь у виборах, які точно не обійдуться одним туром, мешканцям Криму треба чотири рази перетинати адмінмежу – в один кінець. Не мале і не дешеве задоволення. Тож до парламентських виборів було б дуже правильно переглянути систему зміни адреси голосування для вимушено переселених осіб та мешканців окупованих територій. Але зміна політики щодо тимчасово окупованих територій і людей, які на них живуть, в чималій мірі буде залежати від того, кого ми з вами оберемо президентом.

Облаштування КПВВ на адмінмежі із окупованим Кримом. Ні в уряді Арсена Яценюка, ні в уряді Володимира Гройсмана з ним особливо не поспішали. Уряд Яценюка при цьому умудрився більш ніж на рік затягнути із затвердженням Положення про правила перетину адмінмежі з Кримом, чим, по суті, звільнив від відповідальності на цей проміжок часу порушників відповідної статті Кримінального кодексу. Роздвоєння державної політики щодо захопленого Росією півострова – з одного боку окупована територія, на яку поширено санкції ЄС, США та України, з іншого – вільна економічна зона, в яку можна інвестувати, призвело до такого ж гібридного упорядкування КПВВ. Замість військових та Нацгвардії, тут маємо прикордонників без державного кордону, митників – за припинення торгівлі з Кримом, тіньові послуги перевізників, тіньовий ринок валютних операцій і букет корупційних та безпекових ризиків.

У 2019 році зроблена ще одна спроба облаштувати КПВВ на адмінмежі з Кримом. Гроші віднайдені, проект спрямовано на експертизу і, якщо все буде штатно – є всі шанси, що будівництво завершиться якраз під час найбільшого напливу людей на КПВВ, і українці, що перетинають адмінмежу у обидва боки, нарешті відчують, що країна таки змінюється. Про легальні рейси з українських міст до КПВВ на адмінмежі з Кримом, про те, як виглядатимуть сервісні зони і де можуть відкритись найближчі до Криму ресторани McDonald’s далі – у розповіді Юрія ЛАВРЕНЮКА, заступника міністра інфраструктури України.