Ахтем Чийгоз. Кримський порядок денний влади 2020

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 29 січня 2020 року.

Центр журналістських розслідувань продовжує цикл програм «Кримський порядок денний влади 2020». В серії інтерв’ю з очільниками органів влади, які покликані формувати і реалізовувати державну політику деокупації Криму та реінтеграції громадян, які мешкають на тимчасово окупованому Росією півострові, ми намагаємось виписати загальну дорожню карту, якої солідарно і скоординовано вони мають рухатись у бік Криму.

У попередніх програмах із цього циклу дуже багато уваги приділялось законодавчому забезпеченню процесу повернення Криму, яке на сьогодні нагадує навіть не пістряву ковдру, а всього лиш клаптики для неї, що лежать по різним сховкам. Це стосується і роботи центральних органів влади із забезпечення рівних прав громадян України з вільних і окупованих територій; і можливостей для правоохоронних органів притягувати до відповідальності тих, хто грубо і систематично порушує ці права, вчиняє воєнні злочини і порушує режим санкцій – західних та українських.

Невтішний список незробленого владою не тільки у роки окупації Криму, а й за останні чверть століття очолюють питання статусу автономії та корінного народу України – кримських татар.

У студії – Ахтем ЧИЙГОЗ, народний депутат України, голова підкомітету з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України Комітету ВР з прав людини, тимчасово окупованих територій та ВПО, який таж ж є заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Також у програмі – репортаж із презентації у Києві наукового видання «Кримськотатарський національний рух у 1917-1920 роках за архівами комуністичних спецслужб».

Його автори – Андрій Іванець, відомий кримський історик і науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства та Андрій Когут, директор Державного архіву СБУ. Це вже не перше видання з історії Криму, яке стало можливим завдяки відкриттю Службою безпеки доступу науковців до архівів КДБ. Однак це видання унікальне тим, що вперше публікує документи великої історичної ваги – протоколи І Курултаю кримськотатарського народу та допитів репресованих більшовиками лідерів національного руху та партії Міллі Фірка.

Описова та документальна компоненти книги подають маловідому широкому загалу інформацію про важливий для становлення державності і, водночас, трагічний етап кримськотатарського національного руху у період воєн і революцій 1917-1920 років.