Скандальні комбінезони МОЗ для українських медиків і таємна боротьба російських військових з коронавірусом у Криму

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 5 травня 2020 року.

Сьогоднішній випуск повністю присвячений темі протидії коронавірусу в Україні, включно із її окупованими територіями Криму і Севастополя.

Скандал, який вже котрий тиждень не стихає: Міністерство охорони здоров’я фактично заблокувало закупівлю захисних комбінезонів для медиків, яку здійснило за його ж заявкою державне підприємство «Медичні закупівлі» із фантастичною знижкою у 40 відсотків. Тобто, кількість захисного одягу для лікарів та медперсоналу могла бути майже удвічі більше. Держпідприємство закупило комбінезони у виробника – української компанії.

Натомість МОЗ, де знову змінився очільник, вирішив цю закупівлю не узгоджувати і провів іще один тендер, самостійно обравши постачальника. При цьому ціна одного захисного комбінезона, які було вирішено закупити через фірму-перекупника у Китаї, зросла удвічі. Усе, звісно ж, пояснювалось турботою про медиків – вони на передньому краї боротьби із коронавірусом, кожен 5-й хворий в Україні на COVID-19 – медпрацівник. І саме він виявився найбільшим потерпілим у цій паршивій з усіх боків історії. Поки міністерство охорони здоров’я не проводить закупівель засобів захисту, працюють волонтери, а президент особисто зустрічає літаки з гуманітаркою та комерційними вантажами.

Заступник міністра – головний санітарний лікар дає заявку в ДП «Медичні закупівлі» на захисні костюми. Проводиться закупівля, і це не перекупник, а вітчизняний виробник – одна з найбільших компаній легкої промисловості України. Це ціла група компаній, зі своїм текстильним комбінатом, фабрикою ниток і трьома швейними фабриками. Власник – Олександр Соколовський – президент Всеукраїнського об’єднання роботодавців легкої промисловості, засновник Українського тижня моди Ukrainian Fashion Week та відомий меценат.

Новий міністр охорони здоров’я змінює умови закупівлі вже після того, як угода була підписана. Максим Степанов дав добро на закупівлю китайських комбінезонів рівно вдвічі дорожче. 

Однак ні під час брифінгу міністра Степанова, ні у вигляді письмової відповіді на інформаційний запит, Центр журналістських розслідувань не отримав відповіді від міністерства охорони здоров’я. Крім принципових і непрояснених моментів історії із закупівлею захисних комбінезонів ЦЖР також цікавила інформація щодо гуманітарної допомоги, яку Україна отримує від іноземних держав та міжнародних організацій. На сьогодні невідомі не тільки обсяги та вартість цієї допомоги, а й те, як і куди вона розподіляється. Попри веселкові звіти урядовців та президента про те, як вони тримають ситуацію з коронавірусом під контролем, рівень забезпечення медичних закладів залишається на позначці у 66 відсотків. 

Гірше тільки в окупованому Росією Криму, де до всього, ще й приховують інформацію про реальний стан захворюваності на коронавірус. І повністю замовчують інформацію про захворюваність серед військовослужбовців Чорноморського флоту та інших підрозділів окупаційного контингенту ЗС Росії.

Російські військові не сидять у казармах на карантині, вони активно контактують із мирним населенням, оскільки залучені до патрулювання міст, із перевіркою документів у перехожих, вони стоять на блокпостах і посилено навчаються воювати – військові навчання, як і призов не відміняли. Відеоблог Євгенія Лешана.