Закриття КПВВ на адмінмежі з Кримом та «друзі окупації» у Великій Британії та Вірменії

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 11 серпня 2020 року.

Уряд 8 серпня ухвалив Розпорядження №979-р про закриття роботи КПВВ на адмінмежі з Кримом. З 9 по 30 серпня фактично відновлені обмеження на пропуск людей до та із Криму, які діяли напочатку введеного карантину, пов’язаного із пандемією covid 19. З якими проблемами стикаються громадяни через несподіване ведення жорстких обмежень на пересування, чи працюють  діють так звані гуманітарні підстави для пропуску та як органи влади виправляють помилки, допущені урядом при ухваленні цього Розпорядження? 

Таміла ТАШЕВА, заступниця Постійного представника президента України в АР Крим розповідає про допомогу, організовану постпредством та правозахисниками, людям, які потрапили у скруту через несподівану зміну режиму перетину КПВВ, та рекомендації уряду щодо зняття обмежень для абітурієнтів і студентів із Криму. 

***

Центр журналістських розслідувань продовжує цикл розслідувань «Друзі окупації Криму»,  розкриваючи імена агентів впливу Кремля у різних країнах та джерела фінансування їхніх організацій. 

Міжнародна асоціація «Друзів Криму» була створена російськими урядовцями в окупованому Криму у 2017 році. «Національні клуби» асоціації діють у 30 країнах світа. Її мета — привчити світ до думки, що Крим — російський. Що «референдум» під дулами автоматів і всупереч Конституції України був законним, а санкції, введені Заходом за незаконну анексію півострова, — треба скасувати. 

У цій програмі розповіді про Друзів окупації Криму у Великій Британії та Вірменії. Уряди цих країн, як відомо, займають діаметрально протилежні позиції щодо питання Криму.

Велика Британія підтримує територіальну цілісність України і санкції за її порушення Росією. А Вірменія – навпаки, голосує в унісон з Москвою. Але Кремлю вдається мати агентів впливу і в Лондоні.