«Масандра» для царя, і як генерал Захарченко став активістом

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 15 грудня 2020 року.

Цей випуск присвячений трьом темам: продаж вкраденої в України «Масандри», спекуляції та маніпуляції довкола відкриття Міжнародним кримінальним судом розслідування справи «Ситуація в Україні» і розповідь про те, як колишній головний міліціонер Віктора Януковича Віталій Захарченко та інші регіонали в активісти і борці за мир записались.
 
Легенда кримського виноробства «Масандра» продана за безцінь компанії, що належить банку «Россия» (Санкт-Петербург). Його заснували друзі Владіміра Путіна. Найбільша частка в ньому належить Юрію Ковальчуку. Дуже важливій людині у житті російського президента – на ньому підтримка бізнесів усіх жінок Путіна. Ковальчука російські журналісти називають консильєрі Путіна. Тепер у цій мафіозній сімейці з’явиться і царська «Масандра». Про це – в сюжеті Євгенія Лешана.
 
***

Минулий тиждень завершився історичною заявою прокурорки Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда про закінчення попереднього вивчення справи «Ситуація в Україні».

Ця справа має три складові: злочини проти людяності і воєнні злочини під час Майдану, в ході збройних конфліктів у Криму і на Донбасі. Україна хоч і не ратифікувала Римський статут, але визнала юрисдикцію МКС, тобто, дозволила йому розслідувати злочини, вчинені на території України.

Упродовж 4 років прокуратура АРК і міста Севастополя разом із громадськими організаціями — Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Регіональним центром прав людини та Кримською правозахисною групою — збирали докази злочинів в окупованому Криму і направляли інформаційні докази в офіс прокурора МКС.

Наразі попереднє вивчення цих доказів завершено, і прокурор вважає, що можна відкривати розслідування по суті. 

Про це – Роман Мартиновський, адвокат, експерт Регіонального центру прав людини, авторитетний правозахисник і той, что працював зі збором доказів до МКС.