Аграрії – колаборанти і «бойові інгуші» на Херсонщині

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 17 травня 2022 року.

Сьогодні аналізуємо поточну ситуацію на нових окупованих територіях, називаємо нові імена колаборантів і розповідаємо про росіян, які ведуть агресивну війну на півдні України.

Сьогоднішня історія – про ворожі формування з Інгушетії. Продовжуємо називати російські військові частини та імена їхніх військовослужбовців, які діють на окупованому півдні України. Наша мета – ідентифікувати тих, хто здійснює збройну агресію проти України, хто вчиняє воєнні злочини проти цивільних громадян, хто вбиває, знущається, мародерствує і несе біду у кожну українську сім’ю. Розповідь Микити Панасенка – про інгушів, які воюють і вмирають на українській землі.

***

Російські окупанти продовжують мародерити на захоплених територіях півдня України. Вантажівки із зерном з Херсонської та Запорізької областей йдуть до Криму, а звідти російські судна, завантажені пшеницею та кукурудзою в терміналах «Авліта» в Севастополі і рибного порту в Керчі, йдуть до портів Туреччини і Північного Кіпру. Лік іде на десятки тисяч тонн, приміром, лише за один рейс судно «Матрос Кошка» вивезло із Севастополя 27 тисяч тонн пшениці.

Лінійка майна, яке окупанти мародерять на півдні України іі вивозять в Крим чи росію, крім зерна і сільськогосподарської техніки тепер поповнилась і технікою будівельною.

«ХерНР» так і не створили, до Росії не приєднали, а херсонські аграрії уже будуть платити податки росії і поставляти продукцію на підсанкційний кримський півострів. Крім того, вони відкриють рахунки і проводитимуть платежі у банку, який також знаходиться під санкціями. Наскільки ми зрозуміли, мова йде про ЦМР- Банк (Центр международных расчетов), відділення якого працюють на окупованих територіях Криму і Донбасу. Він знаходиться в санкційних списках США та України з 2017 року.

Підвішеними виявилось багато питань, відповіді на які сподіваємось знайти разом із відомим херсонським громадським діячем і політологом Дементієм Білим.