Оператори продрозверстки. Хто керує компанією, що вивозить крадене зерно з Запоріжчини

Розслідування
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 20 вересня 2022 року.

У цьому випуску ЦЖР розповість про тих, хто організовує скупку і вивезення зерна із окупованого Півдня України – про свого роду адміністрацію новітньої грабіжницької продрозверстки, яка допомагає вимітати із окупованих територій українське збіжжя.

Для організації скупки і вивезення зерна окупаційні «уряди» створили спеціальні компанії. Вони називають їх державними унітарними підприємствами, однак якій державі належать – не уточнюють. Зате назви цих підприємств дуже співзвучні із назвою «Объединенной зерновой компании» – російського напівдержавного холдингу, який займається закупівлею та експортом зерна. У випадку анексії Росією частин Херсонської та Запорізької областей ці оператори продрозверстки можуть увійти до структури російського холдинга.

ЦЖР у цій програмі назве імена тих, хто заправляє продрозверсткою у Запорізькій області. Серед принад, якими окупаційний «уряд» на Запоріжчині зваблює мешканців Приазов’я – нібито блискучі перспективи Бердянського морського торговельного порту. Однак насьогодні він скоріше мертвий, аніж живий. Оператори та власники суден не хочуть заходити в порт, де мало не щотижня щось вибухає.

Окупанти також вкрали і розграбували у Бердянську завантажувальний комплекс компанії підприємства «Аскет Шиппінг», яке повністю вивело свій бізнес із окупованої території. Крім того, росіяни та колаборанти захопили в Запорізькій області елеватори компаній «Кернел», «Оптімус» та інших крупних зернотрейдерів. Однак перспективи повноцінної роботи порту Бердянська для експорту зерна просто примарні.