«Подивіться, яких виродків ви виростили!»: Зеленський – матерям російських військових

Війна
Тіла вбитих окупантами мешканців Бучі на вулицях міста Фото: Twitter Михайло Подоляк

Російські солдати – вбивці, мародери та кати.

Про це президент України Володимир Зеленський написав у Facebook.

«Бухарест, декларація саміту НАТО. 3 квітня, 14 років тому. Був шанс запобігти. Щоб Росія не прийшла. Буча, Київська область. Зараз. Росія прийшла», – пише глава держави, проводячи жорсткі паралелі між датами.

Окремо він звертається до матерів російських окупантів та радить їм переглянути фото зі звільненої Бучі.

«Раджу подивитись матерям російських військових. Подивіться, яких виродків ви виростили. Вбивці, мародери, кати», – написав Зеленський.

Колишній заступник генпрокурора України (2019-2021) Гюндуз Мамедов, який зараз з правозахисниками збирає докази проти дій Росії в Україні, закликав створити експертну групу для фіксації та вивчення обставин смерті вбитих окупантами людей на українській території, зокрема на Київщині.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав місії Міжнародного кримінального суду (МКС) та міжнародних організацій якнайшвидше прибути в Бучу та населені пункти Київської області для збору доказової бази скоєння росіянами воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Як повідомляось, українські захисники звільнили від російських загарбників Київську область. Світ облетіли кадри убитих загарбниками мирних мешканців Бучі, Ірпеня та Гостомеля. Серед вже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв’язані руки, є сліди катувань та вбиті вони пострілами у потилицю.

Російські військові грабували людей та їхні домівки, прагнучи забрати золото, коштовні речі, килими, пральні машинки та інше.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa