Не можна стверджувати, що на борту Іл-76 були українські військовополонені – Лубінець

Війна
Фото росЗМІ з нібито місця катастрофи Іл-76

Наразі відсутні ознаки того, що на борту російського Іл-76 дійсно були українські військовополонені. Розслідуванням цього мають займатися міжнародні експерти.

Про це в ефірі телемарафону заявив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Він нагадав, що згідно із Женевською конвенцією всю відповідальність за життя, здоров’я військовополонених несе країна, яка тримає їх у полоні, тобто РФ.

“Тобто в нашому випадку навіть якщо планувався цей обмін, РФ повинна була повідомити представників МКЧХ, що вони транспортуватимуть військовополонених і таким чином роблять всю юридичну роботу, щоб забезпечити гідні умови транспортування, а також безпеку під час цього логістичного маршруту”, – пояснив він.

Лубінець також відповів, чи відомо, хто саме перебував і літаку Іл-76: “Ні, не відомо. За моєю інформацією, я не можу сказати, що там дійсно були військовополонені. По тому аналізу фото та відео, які ми побачили, то якби там були тіла, знову ж таки, я не є експертом… Якщо були б фото та відео, які вони могли б показати, що там були наші військовополонені, вони б це вже використали. Ми не бачили жодних ознак того, що в літаку була така велика кількість людей. Знову ж таким, громадян України чи не громадян України. … В цьому повинні розбиратися експерти, на нашу думку, це повинні бути міжнародні експерти, які можуть чітко сказати, що там насправді відбулося”.

“У нас війна триває, це був військовий літак, і зрозуміло, як мають діяти Збройні Сили України”, – зазначив він.

Омбудсмен висловив припущення, що РФ завчасно запланувала інформаційну кампанію проти України, та провів паралелі з трагедією в Оленівці, де було вбито українських військовополонених, а рашисти спробували звинуватити в цьому Україну.

Росіяни у ході обміну не повідомили українській стороні про необхідність гарантування безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилося в минулому. Це може свідчити про навмисні дії Росіі, направлені на створення загрози життю та безпеці полонених.

Генштаб зробив заяву на тлі падіння Іл-76: ЗСУ продовжать нищити засоби постачання ворожих ракет.

  • 24 січня російський військовий літак Іл-76 упав у Бєлгородській області. Раніше у мережі було оприлюднено відео падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.
  • У Міноборони РФ заявили, що на борту літака нібито перебували українські полонені, яких вивозили для обміну.
  • В Міноборони України повідомили, що наразі “з’ясовують інформацію”. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими збирає та аналізує всю необхідну інформацію щодо катастрофи Іл-76.