Після втрати двох А-50 Росія спробує повернути до експлуатації раніше законсервовані літаки – розвідка Британії

Війна
Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 ПКС РФ. Фото: wikipedia.org

Британська розвідка вказує, що втрата Росією вже другого літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 значно погіршить ситуаційну обізнаність екіпажів російської авіації у небі. Тому РФ може спробувати повернути до експлуатації раніше законсервовані літаки А-50.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої.

«Через тиждень після втрати другого літака A-50, Росія, швидше за все, припинила здійснювати ними польоти для підтримки своїх операцій в Україні. Ймовірно, це продовжуватиметься, доки триватимуть внутрішні розслідування щодо нездатності захисту такого важливого літака, та щодо того, як зменшити загрозу, яку продовжує представляти для них українська протиповітряна оборона», – йдеться у повідомленні.

У британській розвідці вважають, що втрата А-50, який забезпечував щоденне командування та управління російськими повітряними операціями, значно погіршує ситуаційну обізнаність, що надається пілотам інших літаків.

«Росія навряд чи може собі дозволити такий розрив у спроможності у спірному повітряному просторі на сході та півдні України. Цілком ймовірно, що Росії доведеться вивчити варіанти подолання цього розриву, включаючи перепрофілювання літаків і прийняття більшого ризику для надання ефективної повітряної підтримки, якої потребують її наземні сили, але, ймовірно, не отримують», – вказують аналітики.

Як зазначається, втома літаків і екіпажів майже напевно посилиться, коли А-50 повернуться до операцій, а флот буде дедалі більше розтягнутий.

«Цілком реально, що Росія може спробувати повернути до експлуатації раніше законсервовані літаки А-50, щоб пом’якшити цю проблему», – йдеться в огляді.

Як повідомляв ЦЖР, увечері 14 січня 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили над Азовським морем два важливих російських повітряних судна − літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління Іл-22М.

23 лютого 2024 року Повітряні Сили ЗСУ та Головне управління розвідки Міноборони в ході спільної операції знищили в районі Азовського моря російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 з позивним «Баян».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter