В Украине начал работать Государственный реестр санкций

Власть

В Україні почав працювати Державний реєстр санкцій — єдина база підсанкційних суб’єктів, якою керує аппарат Ради національної безпеки та оборони.

Про це повідомляє пресслужба РНБО України.

Сьогодні у реєстрі – 17 202 фізичних та юридичних особи.

«Згідно з рішенням РНБОУ, реєстр – це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх суб’єктів щодо яких застосовано санкції. Джерелами інформації Реєстру є рішення Ради національної безпеки і оборони України, а також судові рішення про застосування санкцій», – повідомили в РНБО. 

Дані в реєстрі оновлюються оперативно. Вони є відкритими і загальнодоступними, крім випадків, передбачених законом. На сайті є можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про особу, додали у Раді нацбезпеки. 

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань —Як Державний реєстр санкцій допоможе змусити росіян заплатити за агресію.

Нагадаємо:

  • Украина до сих пор не синхронизировала санкции с США. 12 современных пророссийских политиков и топ-чиновников времен Януковича, включая подозреваемого в государственной измене нардепа Александра Дубинского, уже длительное время находятся под санкциями США, но до сих пор не попали под аналогичные ограничения в Украине.
  • По мнению, Глеба Каневского, руководителя аналитического центра StateWatch, СНБО играет слабую роль  в становлении санкционной политики в Украине, несмотря на «публичные угрозы в сторону россиян, их олигархов и эстеблишмента», регулярно звучащие из уст Алексея Данилова.
  • В березні 2023 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт 8392 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій», яким пропонується удосконалити режим впровадження обмежень. Зокрема передбачається внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України та розширити строк звернення із заявою до суду, а також – створити Державний реєстр санкцій, аби надати публічний доступ до актуальної інформації про всіх суб’єктів, до яких застосовано обмеження.