Резников и Шмыгаль перебросили деньги политзаключенных на содержание ДПшки Минреинтеграции

Публикации
Вице-премьер-министр - министр по вопросам реинтеграции ВОТ Алексей Резников Фото: investigator.org.ua

Министерство по вопросам реинтеграции временно оккупированных территорий Украины и Кабинет министров Украины решили финансировать государственное предприятие «Реинтеграция и восстановление» из средств, предусмотренных на поддержку украинских узников Кремля — об этом свидетельствует постановление Кабмина №919 от 5 октября 2020 года.

Підприємство «Реінтеграція і відновлення», яке належить до сфери управління Мінреінтеграції, було створене 11 травня 2020 року. Основним видом діяльності держпідприємства є державне управління загального характеру. Окрім того, серед видів діяльності вказані основні види будівельних робіт, діяльність, пов’язана з транспортом, управлінням трудовими ресурсами, діяльність в області оборони, зв’язків з громадськістю тощо. Натомість мета створення підприємства і чим конкретно  воно буде займатись — не повідомлялось. Як і те, на які кошти ДП існуватиме, адже у бюджеті-2020 ці видатки не були передбачені. Сумнівною виглядала й постать в.о. директора ДП Дмитра Ланіна, вартість задекларованих активів якого вдесятеро перевищувала його легальні доходи. 

Про це Центр журналістських розслідувань і запитав у міністрерства і отримав беззмістовну відповідь за підписом заступника міністра Ростислава Замлинського: мовляв, підприємство створено з метою отримання прибутку шляхом участі у реалізації політики реінтеграції тимчасово окупованих територій та захисту прав населення, доходи отримує згідно фінансового плану та діє на принципах повної господарської самостійності та самоокупності.

22_8-1340-20

Очільник міністерства Олексій Резніков лише 3 липня 2020 року пояснив кореспонденту ЦЖР, що ДП «Реінтеграція і відновлення» створено для взяття на баланс КПВВ на Донбасі та на адміністративній межі з окупованим Кримом. 

Але попри всі відписки, гроші на діяльність підприємства Олексій Резніков десь таки мав знайти — і знайшов. Як знайшов і повну підтримку на використання цих грошей в Кабінеті міністрів України. Навіть на загальному фоні діяльності уряду винахідливість та цинізм прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і віце-прем’єра Олексія Резнікова вражає. Тепер ДП «Реінтеграція і відновлення» фінансуватиметься з коштів, передбачених на державну підтримку українських в’язнів Кремля. 

постанова919

Кошти, передбачені у державному бюджеті на здійснення заходів щодо захисту і забезпечення прав та свобод осіб, які позбавлені (були позбавлені) особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації з політичних мотивів, а також у зв’язку з громадською, політичною або професійною діяльністю таких осіб, підтримки зазначених осіб та членів їх сімей, заходів з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій, здійснення виплат державних стипендій імені Левка Лук’яненка — така повна назва цієї статті витрат державного бюджету. Порядок їхнього використання затверджений 18 квітня 2018 р. постановою Кабміну № 328. 

Постановою №919, прийнятою урядом 5 жовтня 2020 року ,  до цього Порядку додається пункт 41 , за яким державне підприємство «Реінтеграція та відновлення» визначається одержувачем цих бюджетних коштів. 

Пункт 5 Порядку Постанова доповнює підпунктом 8, який спрямовує бюджетні кошти на фінансову підтримку політв’язнів  «на покриття поточних витрат підприємства під час виконання його статутних завдань з метою реінтеграції населення тимчасово окупованих територій». 

Крім того, Постанова доповнює Порядок пунктом 85, який встановлює завдання, на які використовуються виділені для ДП «Реінтеграція та відновлення» бюджетні кошти. Це, зокрема, забезпечення статутної діяльності підприємства, витрати на зарплату працівників підприємства, комунальні платежі, а також на утримання та повний спектр робіт з встановлення чи переоснащення КПВВ та інших споруд на межі з окупованими територіями Криму та Донбасу. 

КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook UNHCR Ukraine

Але цього мало. 

Існує Порядок складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ. Пункт 9 цього Порядку встановлює, що одержувач бюджетних коштів використовує їх відповідно до вимог бюджетного законодавства на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань. Далі пункт 9 встановлює досить жорсткі критерії визначення одержувача для здійснення заходів бюджетної програми.

Це і досвід роботи за відповідним профілем не менше двох років, і виробничий потенціал і показники виробничої діяльності, наявність бездефіцитного фінансового плану на поточний рік, і незбиткова діяльність одержувача за останні два роки, і співвідношення вартості робіт, послуг та їх якості, і застосування договірних умов. 

Але Постанова №919 скасовує всі вимоги пункту 9 для бюджетної програми, за якою фінансується підтримка українських в’язнів Кремля. Тобто, ДП «Реінтеграція та відновлення», яке за цим пунктом навіть формально не могло б бути одержувачем бюджетних коштів (бо не має ні дворічного досвіду роботи за відповідним профілем, ні дворічної історії беззбиткової діяльності), зможе отримувати фінансування без плану використання коштів та не озираючись на вимоги бюджетного законодавства. 

Українські військовополонені. Обмін утримуваними особами, Донецька область 27 грудня 2017 року Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

У 2019 році на програму «Заходи щодо захисту і забезпечення прав та свобод осіб, які позбавлені (були позбавлені) особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації з політичних мотивів, а також у зв’язку з громадською, політичною або професійною діяльністю вказаних осіб, підтримки зазначених осіб та членів їхніх сімей, заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій, виплати державних стипендій імені Левка Лук’яненка» в державному бюджеті було виділено 126,7 млн грн. 

За даними джерел ЦЖР у Мінреінтеграції, у державному бюджеті на 2020 рік фінансування цієї програми було скорочено десь до 90 млн грн, з яких близько 20 млн грн було спрямовано на заходи з реінтеграції, а решта — на реалізацію власне підтримки політв’язнів, зокрема на матеріальну, психологічну й іншу підтримку та реабілітацію. Це частково підтверджують і дані з таблиці видатків державного бюджету на 2020 рік — там на програму захисту і забезпечення прав та свобод політв’язнів передбачено 67,5 млн грн. До речі, Мінреінтеграції в лютому 2020 року повідомило ЦЖР, що виділило в межах цієї програми по 100 тис. грн для 65 осіб, визнаних позбавленими свободи внаслідок збройної агресії РФ. 

Однак тепер, можливо, варто очікувати законопроєктів про зміни до держбюджету, а також виділення коштів на цю програму у бюджеті на 2021 рік. Бо тепер є структура, яка здатна їх ефективно освоїти.