Сергей Данилов: «Российские оккупанты не имеют успешных сценариев для оккупированного юга Украины»

Публикации
Данилов
Сергей Данилов, исполнительный директор Центра ближневосточных исследований Фото: investigator.org.ua

В течение двух месяцев с начала полномасштабного вторжения России на территорию Украины мы не раз отмечали по меньшей мере две странные вещи: оккупировав населенные пункты, российские военные не спешат устанавливать там свою военно-гражданскую вертикаль, чтобы администрировать подконтрольную территорию. С «новой властью», то есть оккупационными гражданскими администрациями, у рашистов просто беда — коллаборантов не хватает. Приходится импортировать из Крыма. Отсутствие новых администраций — одна из причин, почему кафиры никак не могут определиться с так называемым «референдумом» за создание «ХерНР». Одна из дат его проведения, которая называлась, – 27 апреля. Однако и сегодня они вряд ли имитируют волеизъявление. По крайней мере, никаких признаков подготовки не видим. Подробно об этом говорим с Сергеем Даниловым, экспертом Центра ближневосточных исследований (AMES), в эфире в эфире телепроекта ЦЖР «Вопрос национальной безопасности» с Валентиной Самар.

Валентина Самар: Окупанти сьогодні призначили зашквареного ексмера і чинного депутата міськради Херсона Володимира Сальдо «головою адміністрації області», фігуранта наших розслідувань.  Маловідома людина, Олександр Кобець, призначений «мером». Таких людей кілька, один з них — викладає у морській академії та декілька разів безуспішно балотувався до Херсонської міської ради від різних партій, зокрема від «зелених» і «Голосу». Що ви можете про це сказати?

Сергій Данилов: Коли надходять повідомлення про кадрові призначення, я би запропонував не поспішати з висновками. Це перше. По-друге, ми вже зв’язались з двома відомими нам Олександрами Кобцями. Той, що балотувався від «Голосу», категорично спростував і обурено передав, що «рускій воєнний корабль» йде у відомому напрямку. Є 100%-ва гарантія, що цей Олександр Кобець не має до окупантів жодного відношення, як і другий добре відомий нам Олександр Кобець. Ходять чутки про ще одного Олександра Кобця, який буцімто колись проживав у Херсоні, потім виїхав і зараз в обозі окупантів повернувся. Але, враховуючи, що зараз можуть бути дуже різні інформаційні вкиди, я би почекав більш точних відомостей, ніж ми маємо на дану хвилину.

Окупанти вимагали в мера Херсона Ігоря Колихаєва вийти з міської влади, поставили умову зняття українського прапора і вигнали з будівлі міськвиконкому. Очевидно, вони щось планували. Було б логічно, з їх точки зору, синхронізувати заміну «влади» та представлення своєї: якщо Колихаєв відмовився працювати під російським прапором, то мав би працювати хтось інший. Окупантам потрібно представити когось, оскільки пауза затягується, український прапор висить, а їм треба  з пропагандистською метою показувати своє єдине «досягнення». Не тільки руїни Маріуполя, але й «історію успіху» в Херсоні. 

Валентина Самар: Стосовно планів окупантів. Вони не сформували окупаційні адміністрації в захоплених населених пунктах, а без цього не може бути й мови про підготовку так званого «референдуму» щодо створення «ХерНР». Проте, за даними української розвідки, він мав відбутися сьогодні, 27 квітня. Називалися й інші дати. Ми шукали, але не знайшли жодних ознак підготовки до цього квазіреферендуму. Ми щось пропустили?

Сергій Данилов: Пані Валентино, я з вами абсолютно згоден.  Я теж постійно шукаю ознаки підготовки «референдуму». Друзі, партнери, колеги, які залишилися в Херсоні, уважно моніторять ситуацію. На даний момент ми можемо сказати, що жодних ознак підготовки «референдуму» немає. І це не вперше, коли вони щось оголошують, а в кінцевому результаті або скасовують, або ці дати просто минають, і нічого не відбувається. Це пов’язано з опором, який вони зустрічають з боку херсонців і Херсонщини. З неможливістю знайти кадри, бо місцеві ради відмовляються йти хоч на якусь співпрацю. Ну і з грохотом Чорнобаївки (регулярні знищення ЗСУ техніки на аеродромі поруч цього села  — ред.) , яка нагадує, що влада їх нетривка. А умовно отримати «херсонську народну республіку» без міста Херсон буде з пропагандистської точки зору зовсім не цікаво і не красиво.

Валентина Самар: В окупантів взагалі є сценарії чи вони діятимуть в залежності від обставин і наближення лінії фронту?

Сергій Данилов: Сценарій був, такий собі «кримський лайт». Вони свято вірили, що їх будуть зустрічати з квітами, і вони — визволителі. Однак відколи цей сценарій провалився, вони нічого більше не змогли вигадати. Їм треба оголошувати Херсонщину окупованою територією, вводити комендатури. Це було б логічно і раціонально з їхньої точки зору. Але через організаційний бардак і інституційну слабкість вони навіть на це неспроможні. Вони не розуміють, як працює суспільство. Вони виявилися неготовими перехопити місцеве управління, забезпечити комунальне господарство, постачання. І найголовніше — вони не хочуть годувати ці території. Бо коли ти встановлюєш контроль і кажеш «я тут господар», будь ласка, плати. Ти — окупант, ти дієш згідно конвенцій. Ти несеш відповідальність за окуповані території, забезпечуєш соціалку, правопорядок. А вони лише сьогодні змогли знайти якихось двох маргінальних осіб, яких показали як нових поліцейських. Повна організаційна, інституційна та інтелектуальна неспроможність.

Валентина Самар: Херсон вони можуть і не втримати, але чи існує ризик здійснення мрії «спікера» «Госсовета» окупованого Криму Константинова та інших кримських «очільників» про відродження Таврійської губернії? В такому разі Херсон географічно і не потрібен — тільки Лівий берег.

Сергій Данилов: Очевидно, вони не відкидають цього сценарію. Ми бачимо, як кримські політики, про яких ваш Центр журналістських розслідувань багато та якісно писав, приїжджають на територію Херсонської області, беруть участь у пропагандистських акціях. За неперевіреною інформацією, вони намагаються зібрати навколо себе голів сільських і селищних рад, щоби примусити їх до покори. Той же Німетуллаєв (Сейтумер Німетуллаєв — ексголова Генічеської РДА, що переховувався від українських правоохоронців в окупованому Криму) приїжджає у Генічеськ і розказує, що все буде добре, як в Криму, потрібно тільки трішки потерпіти. Цей сценарій вони не виключають, але я не можу сказати, що вони спроможні його реалізувати.

Валентина Самар: Я так розумію, йшлося про «главу» Криму Сєргєя Аксьонова, для якого збирали місцевих голів, щоби озвучити їм, що потрібно почекати чи то до осені, чи то до літа. Питання про тих, хто «понаїхав» на Херсонщину з Криму. Це люди, які займалися розпилюванням російських грошей впродовж усього свого свідомого життя. Ми називали соратника Медведчука Олега Слюсаренка, агента російських спецслужб Костянтина Книріка. Навіщо вони приїхали і до чого готуються? Бо ми не бачимо нічого, окрім того, що вивішують російські і радянські прапори, начебто готуються до 9 травня.

Сергій Данилов: В першу чергу, вони приїхали пиляти бюджет. Те, що вони дуже добре вміють робити і що робили все життя в Криму. Ставлять пам’ятник Леніну, вішають радянські прапори, при чому їх не менше якщо не більше, ніж російських. Очевидно, вони хочуть принести Херсонщині «побєдобєсиє». Знову через власну недолугість. Бо, на їхню думку, 9 травня можна «продати» херсонцям як позитивний образ, як щось спільне і таким чином спробувати здолати ментальну прірву між окупантами і окупованими. Або ж в голові якогось політтехнолога повстали методички доісторичної давнини, в яких Херсонщина описувалася як «червоний пояс». Та частина України, де обиралася тодішня народна депутатка від Компартії Катерина Самойлик. 

Валентина Самар: Тобто вони намагаються залучити електорат, який голосував колись за «червоних»?

Сергій Данилов: Виглядає на це. Гуманітарна допомога, червоні прапори, леніни, «знамя побєди» — це все розраховано на старші верстви населення.

Валентина Самар: Гуманітарна допомога, про яку ви згадали, не така й велика. На окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей російську гуманітарку отримали лише 6,5 тисяч людей. Це офіційні дані російського МЧС. Попри це, ймовірно, 9 травня окупанти зможуть вивести якісь сотні людей на вулиці. Чи вплине це на оформлення окупаційної влади не Херсонщині?

Сергій Данилов: В мене враження, що не вплине. Зараз вони однією рукою шукають механізми зниження напруги та негативного ставлення до себе, а іншою рукою просто грабують Херсонщину, крадуть техніку, зерно і роблять все, щоби населення тотально їх ненавиділо, при чому люто. На сценарій це не вплине. Вони не хочуть ані приєднувати, ані встановлювати окупаційну адміністрацію, ані організовувати квазідержавну республіку, бо не хочуть витрачати багато ресурсів.