Сергей Данилов: Сколько бы РФ не завозила ФСБ и Росгвардию на левобережье Херсона, люди остаются нелояльными

Публикации
аналитик и основатель Центра Ближневосточных исследований Фото: investigator.org.ua

В конце декабря ЦЖР рассказывал, как Россия оформляет в свою юрисдикцию захват территории и украинские активы на временно оккупированных территориях Херсонской и Запорожской областей. Период игры в прятки, когда десятки государственных изменников и коллаборантов держали в тайне свое сотрудничество с оккупантами, проходит. Все становится очевидным и задокументированным в госреестре РФ.

Между тем сам оккупированный юг остается территорией пока законом и страдает террором. О текущей ситуации и возможном развитии событий в эфире программы «Вопрос национальной безопасности» с Валентиной Самар говорили с Сергеем Даниловым, аналитиком и основателем Центра Ближневосточных исследований, который отслеживает ситуацию на левобережье Херсонской области.

Валентина Самар: Період закритої зони, коли ми з вами гадали і шукали, хто і як урядує на окупованих РФ землях українського півдня, вже минає. Але все одно ця територія залишається сірою зоною.

Сергій Данилов: В певному сенсі сірою. Там цікава ситуація. Частина колаборантів, «ответственных сотрудников», які втекли з правого берега, їх же не випускають в Крим. Тобто реально кордон існує. Вони не можуть втекти, хоча частина з них дуже хоче дуже виїхати в Європу. Там не діють жодні закони. Вибірково діє якась частина російського законодавства і окремі російські програми. Це пояснюється як прифронтовом статусом, так і періодом невизначеності. Можна ще нагадати: одразу як було звільнено Херсон, від Каховки до Голої Пристані, в 20-кілометровій зоні, взагалі була повна анархія, не діяли російські окупантські органи влади — вони всі повтікали.

Валентина Самар: Гауляйтери окупованих Криму і Севастополя, яких Росія призначила шефами окупованих Херсонської і Запорізької областей, понавтикали в окупаційні адміністрації своїх людей, які вже почали пиляти російські бюджети. Хай пиляють і побільше. Але паралельно йде продаж так званих безхазяйних, по суті експропрійованих активів українських громадян і держави. Процес може бути абсолютно безконтрольним — як це було в окупованому Криму, коли «героям русской весны» було дозволено все. Тоді сіра зона окупованого півдня перетвориться на пральну машину для брудних російських грошей.

Сергій Данилов: Активно зараз шукають квартири тих, хто виїхав. Місцеві колаборанти допомагають. Заявлено про якісь експропріації, націоналізації. Майно використовується абсолютно корупційно. З одного боку, як подачка місцевим, з іншого боку — як спосіб отримати якесь ілюзорне майно кримськими, ФСБшними чи ГРУшними діячами. Але треба сказати, що ситуація нерівна. Найгірше в Генічеському і Скадовському районах, де ці процеси йдуть значно швидше ніж будь-де. Я не кажу про Голу Пристань чи Олешки. Багато залежить від ініціативи місцевих (колаборантів) — чи вони самоусуваються, чи бояться, а десь вже бояться і тікають, від ступеню контролю. Мені видається, ступінь контролю в Генічеську найбільший, потім Скадовськ, далі по низхідній колишні чи нинішні райцентри.

Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Що відбувається зараз на лівому березі? Центр Близькосхідних досліджень щільно моніторить ситуацію. Поділіться інсайдами, чи справді Сальдо разом з Путіним будуть будувати «город будущего» на пісках Арабатської стрілки?

Сергій Данилов: Жодних ознак будівництва «міста майбутнього» немає. Арабатська стрілка перетворюється на військову базу. Вони облаштували декілька полігонів, зайняли під розміщення військових практично всі санаторії. Це дуже вигідно і зручно. Зараз це ледь не основна тилова база, де можна розмістити багато людей не в полі, не на морозі і не на азовських вітрах. Це достатньо серйозний фактор підтримки боєздатності. Місто майбутнього — теперішня казарма.

Окупанти з одного боку намагаються купити лояльність. На ближньому лівобережжі 2 чи 3 місяці не виплачувалися пенсії, соціальні виплати. В Скадовську вони почали приймати пенсіонерів від Каховки до Голої Пристані, утворилися величезні черги за пенсіями, люди стоять днями. Намагаються відновити контроль після паніки, яка утворилася принаймні з кінця вересня.

Після того як вони вийшли з Херсона, сил і засобів тих же ФСБ і Росгвардії на лівому березі стало значно більше, відповідно і контролю більше. Ця зона перетворилася з тилової у прифронтову. Відповідно терор наростає. Підставою для терору стає неотримання пенсії. Мені розповіли з декількох сил на лівобережжі, від Генічеська до Копанів, один і той сценарій: до тих, хто відмовляється від російських подачок, приходять по 5-10 озброєних росгвардійців, влаштовують вдома шмон, допити, психологічно тиснуть, перевіряють телефони, погрожують наслідками.

Вони намагаються витіснити гривню з перемінним успіхом. Але факт: місць, де приймають гривню відкрито, залишається все менше. Не всі продавці тепер погоджуються її брати, бо на них сильно тиснуть, навіть на базарі. Підсилають фейкових покупців, які перевіряють, чи ти лояльний. Запускають багато чуток, щоб люди боялися говорити телефоном, передавати координати, розповідати про настрої.

Користуючись вашим майданчиком, дуже шанованим мною кримським Центром журналістських розслідувань, звертаюся до медійників. Якщо до вас потрапляє інформація, що магазин «ікс» в умовному Скадовську або Чаплинці продовжує приймати гривню, будь ласка, не публікуйте її. Бо такі факти вже є. Таким чином ви наражаєте підприємців, які приймають гривню, на дуже серйозну небезпеку. 

Валентина Самар: В різних регіонах встановлюються абсолютно різні окупаційні режими в залежності від дурості російських чиновників або бажання колаборантів вислужитися. Федеральна податкова служба закликає мешканців Запорізької і Херсонської областей реєструватися приватними підприємцями, щоб отримувати від них податки. Разом із тим вже пишуть, що для цього не обов’язково мати паспорт РФ. Упс. З іншого боку посилюються фільтраційні заходи, людей хапають просто на вулиці. Їдучи на ефір, я прочитала, що в Херсонській області затримали і катували підлітків, у яких знайшли підписку на українські телеграм-канали. Давайте спробуємо спрогнозувати, якою буде ця зима і весна на лівому березі.

Сергій Данилов: Так, режими дуже різні. Якщо Новоолексіївка для них стратегічно важлива, це символічна столиця «Генической области» — режим там жорсткіше, ніж в якихось степових районах, які не представляють такого інтересу. І все одно, скільки б з правого берегу не виходило ФСБшників і росгвардійців, їх не вистачає — населення залишається нелояльним.

Якщо окупантам вдасться припинити обіг гривні до кінця цього місяця, виникне критична ситуація. Я знаю, як люди зараз економлять, не купують нічого, аби протягнути на тих запасах, які ще є. Помітна частина опиниться на межі катастрофи. Потрібний меседж з Києва: що робити, як людям в законний спосіб діяти, щоб потім не бути покараними. Це і моральний, і практичний меседж.

Дуже важливим буде зв’язок між ситуацією на фронтах і внутрішньою ситуацією. Я думаю, що в лютому ми побачимо збільшення вогневого контролю. Якщо сьогодні Чапинка стала містом, де періодично щось вибухає, то до кінця зими, я думаю, ЗСУ діставатимуть до Генічеська і до Арабатки. Це буде сильно впливати на настрої, організованість і власне на режим. Бо одна справа вважати Генічеськ безпечною гаванню, інша справа — розуміти, що окупантська адміністрація є законною військовою ціллю, яка може бути уражена.