Засекреченные кандидаты. Ячейки российских партий на оккупированной Запорожчине подают закрытые списки для участия в псевдовыборах

Публикации
Партконференция «Единой России» в Мелитополе. Фото: Телеграм Галина Данильченко

Организации российских партий, незаконно образованные на оккупированной части Запорожской области, подают документы в «избирательные комиссии» для участия в выборах в оккупационные органы. Россияне запланировали проводить их в течение десяти дней в сентябре 2023 года. Будут выбирать «депутатов» в «законодательные собрания» и местные оккупационные органы власти. В это же время в парламенте РФ будут выбирать губернаторов ВОТ Запорожской и Херсонской областей, и глав Донецкой и Луганской областей.

При всех потугах Кремля демонстрировать «мирную жизнь» на оккупированном юге и массовую поддержку местного населения, российские партии не обнародуют списки кандидатов с «новых территорий», а паспорт РФ у «избирателей» на участках не требовать не будут.

Центр журналистских расследований собрал информацию о подготовке к псевдовыборам на оккупированной части Запорожской области.

Так званий запорізький виборчком, який очолює місцева зрадниця Галина Катющенко, повідомив, що голосування на ТОТ проходитиме протягом трьох днів — 8, 9 і 10 вересня, а в населених пунктах, що наближені до фронту, будуть проводити ще й «дострокові вибори» — з 31 серпня по 7 вересня.

«Члени дільничних виборчих комісій виїжджатимуть до людей додому зі скринькою для голосування, зі списком виборців. Так, як це було в нас на референдумі, — пояснила Катющенко.

Так само, як і під час незаконного референдуму, «проголосувати» на ТОТ зможе будь-хто. Попри шаленний тиск на місцевих мешканців з метою примусити їх отримати російські паспорти, схоже, потрібного відсотка «обілечених» аусвайсами досягти не вдалося. Відтак для участі у псевдовиборах паспорт РФ не обов’язковий. 

Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький повідомив, що голосування буде проводитися як за російськими паспортами, так і за іншими документами, що посвідчують особу людини: «Навіть якщо людина прийде з водійськими правами. Якщо ми підтверджуємо в комісії, що людина є громадянином РФ, що вона тут прописана на цій території, і це справді документ, що засвідчує її особу, то маємо видати бюлетень».

Крім того, можливість проголосувати надають і найманцям з так званих добровольчих батальйонів, наприклад, «батальйону імені Судоплатова», які в більшості не є мешканцями Запоріжчини. Для цього одна з партій-учасниць «Единая Россия» пообіцяла створити екстериторіальні дільниці. Докладного пояснення, як це відбуватиметься, наразі не оприлюднено.

Фото: zp-news.ru

Звісно, що за таких умов про реальний підрахунок голосів не йдеться.

Отже в такий завідомо незаконний спосіб мешканці ТОТ Запорізької області «обиратимуть» 40 депутатів «заксобранія» та депутатів 16 окупаційних адмінутворень. Вибори відбуватимуться за списками від політичних партій, подання яких триває до 17 серпня.

Наразі про участь у виборах вже заявили чотири політичні сили: «Единая Россия», ЛДПР, КПРФ, а також партія «Справедливая Россия — патриоты за правду». 

Ймовірно, це остаточний перелік партій-учасників перегонів, адже, за даними російського держреєстру на ТОТ Запоріжчини зареєструвалися осередки тільки цих політсил.

Партія «Единая Россия» нібито по результатам попереднього голосування висунула в запорізьке «заксобраніє» 60 кандидатів. Перевірити, наскільки виборчий список партії співпадає з результатами «праймеріз», наразі неможливо, адже вони не були оприлюднені. Та й весь список майбутніх «депутатів» тримають в секреті. 

На партконференції запорізькі «єдінороси» назвали лише першу трійку виборчого списку. Номер один — гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький.

Номер два — його вірна соратниця Галина Данильченко, призначена окупантами головою адміністрації Мелітополя. Замикає трійку «лідерів» Володимир Рогов, говоряща голова і головний фейкомет окупантів, який називає себе головою руху «Мы вместе с Россией».

Також відомо, що брати участь у виборах буде заступник Балицького — політтехнолог Алєксєй Толмачов та гауляйтери майже всіх окупованих громад Запоріжчини.

Відділення партії «Справедливая Россия — патриоты за правду» своїх кандидатів висувала таємним голосуванням.

Таємне голосування за кандидатів від СРЗП.  Фото: сайт політпартії

Список очолюють соратник Данильченко та Балицького екс-депутат Мелітопольської міської ради від «Оппоблоку» Юрій Петрович Онищук, який є головою регіонального підрозділу російської партії та Василь Міщенко, який до участі в виборах не був публічною особою. Зараз його представляють як голову «контрольно-ревізійної комісії».

КПРФ висунула 58 кандидатів у «заксобраніє» ТОТ Запоріжчини та продовжує подавати документи на кандидатів у місцеві ради.

«Ми подаватимемо списки по всіх муніципальних утвореннях області, у нас у них скрізь максимальна кількість кандидатів, передбачена законодавством. Наприклад, у Мелітополі мінімум — 25 кандидатів, у нас — 37, у Мелітопольському районі у нас — 22 кандидати», — повідомив російській державній агенції «ТАСС» мелітопольський комуніст Тарас Генов, який називає себе керівником запорізького обласного виборчого штабу КПРФ.

КПРФ подає документи до “виборчкому. Фото Телеграм КПРФ

КПРФ подає документи до «виборчкому. Фото: Телеграм КПРФ

Попри те, що в російському ЕГРЮЛ першою особою Запорізького обласного регіонального відділення КПРФ значиться кримський колаборант екс-депутат ВР Криму Олег Слюсаренко, на ТОТ Запоріжчини його не було видно. Найпублічнішим місцевим кандидатом від КПРФ є Тарас Сергійович Генов, екс-депутат Мелітопольської міської ради, який співпрацює з окупантами від початку захоплення території області. Після заборони Компартії України він перейшов до так званого «Союзу Лівих Сил», а в окупації повернувся до компартії.

Кандидатів для участі у псевдовиборах від ЛДПР затверджували на регіональній конференції, що проходила не в Мелітополі, а в Ростові-на Дону.

Очолюють список координатор відділення ЛДПР Катерина Уманець та її заступниця Світлана Третьяк. Також на відео з засідання колаборантів-жириновців мелітопольці упізнали Олександра Фальк, екс-депутата Мелітопольської міської ради.

 Регіональний осередок ЛДПР на ТОТ Запоріжчини. Фото: Скрін з відео Телеграм ЛДПР

Регіональний осередок ЛДПР на ТОТ Запоріжчини. Фото: Скрін з відео Телеграм ЛДПР

ЦЖР повідомляв, що Катерина Леонідівна Уманець була призначена окупаційною владою на посаду керівника «Кирилівської адміністрації»в травні 2022 року. До цього на Запоріжчині її знали, як активістку «русской весны», людину з відверто антиукраїнською позицією. 

В 2017 році Уманець втекла до Росії через те, що СБУ відкрила щодо неї кримінальне провадження за підозрою у державній зраді. Повернулася Уманець тільки в травні 2022 року, відразу була призначена на посаду.

Будь-які спроби росіян та місцевих колаборантів організувати та провести вибори на захоплених частинах України є нелегітимними, а їхні результати не матимуть жодних юридичних наслідків. Причетний до організації і проведення «виборчого процесу» нестимуть кримінальну відповідальність, передбачену статтею 111-1 Кримінального кодексу України. Санкція статті — позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої.