Шестерка номиналов. Доверенные морды Путина на «выборах» на оккупированном юге

Юг
Коллаж: investigator.org.ua

Боевик и гонитель украинских церквей, поющий казак-маргинал, взяточник-беглец и ректор-гастролер. Именно таких колоритных людей кремлевские кураторы назначили доверенными лицами Путина на очередных незаконных выборах, которые Россия устроила на оккупированном юге Украины. Всего их шестеро, по три на ВОТ Херсонской и Запорожской областей.

Доверенное лицо – человек, который пользуется доверием у широких масс и наблюдает за достоверностью проведения собраний и выборов. То есть, как правило, кандидаты назначают своими представителями уважаемых и авторитетных местных политиков, активистов, юристов и т.д. Такое впечатление, что на фейковых российских выборах на оккупированном юге свирепствовал страшный кадровый голод.

«У Бердянську запобігли замаху на довірену особу Путіна», «Російські спецслужби зірвали злочинні плани українських терористів, всіх, хто причетний до підготовки теракту, розшукують» – такі повідомлення державне агентство РИА Новости поширило, посилаючись на запорізького колаборанта Володитмира Рогова. Однак без жодних доказів, подробиць та імен. 

Між тим, напередодні, 16 березня, в Бердянську на виборчих дільницях пролунали два вибухи, загинув член комісії та ще двоє отримали поранення. Можна припустити, що дезою про замах на довірену особу Путіна окупанти намагалися відвернути увагу від двох реальних інцидентів, з яких вони визнали тільки один, до речі. Але зараз мова не про це. Російський фейк про замах на довірену особу мав на меті увагу відволікати, а вийшло навпаки – він її  привернув. 

Павло Мусенко, скріншот з відео пропагандистів

Павло Мусенко, колаборант, довірена особа Путіна. Фото: соцмережі

Знайомтесь, Павло Мусенко, і це його як довірену особу Путіна в Бердянську спецслужби РФ нібито врятували від замаху безжальних українських терористів. 

Мусенко – типовий приклад російської «консерви». «Рускій мір» та всі інші наративи Кремля цей зрадник проштовхував у Бердянську ще задовго до початку війни у 2014 році. Православний казак Мусенко очолював  у місті «Український вибір» Медведчука, тримався ближче до влади, працюючи спеціалістом адміністративного відділу в мерії, брав активну участь у мітингах «антимайданівців», але воювати на Донбас не поїхав — причаївся на своїй посаді. 

Після окупації Бердянська в нього почався кар’єрний зліт. Вперше у співпраці з ворогом Мусенко був помічений під час окупаційних заходів з нагоди Паски у 2022 році — він грав роль казака-статиста. Потім Мусенко отримав посаду директора вкраденого і зареєстрованого за російським законодавством Бердянського краєзнавчого та художнього музею  і став постійним учасником заходів та сюжетів російської пропаганди. 

У серпні 2022 року Павло Мусенко увійшов до так званої «громадської палати» при окупаційній адміністрації Бердянська. А за рік куратори вже включили його до «законодательного собрания» області від партії «Единая Россия». Головне слідче управління СБУ повідомило Мусенку про підозру в колабораційній діяльності. Хтозна, можливо, саме через увагу СБУ його і зробили довіреною особою Путіна.

Артем Шарлай, скріншот з відео пропагандистів

Артем Шарлай, колаборант, довірена особа Путіна. Фото: соцмережі

Артем Шарлай  – сепаратист-втікач із Запоріжжя. 2014 року патріоти яйцями вигнали його з міста разом з найближчими поплічниками Володимиром Роговим та Олександром Патаманом. Але з цієї трійці, Шарлай єдиний, хто воював на Донбасі у складі незаконного збройного формування «Троя». 

2022 року Артем Шарлай повернувся на Запоріжжя, як сторожовий пес «православних скрєп». Він очолює так званий «відділ по роботі з релігійними організаціями» окупаційної адміністрації на Запоріжчині. На цій посаді Шарлай активно інтегрує російських попів в освітні процеси в захоплених вишах та школах  регіону. Зокрема, він є співавтором ідеї «православної гімназії» на базі школи №5 м.Бердянська.

Ймовірно цей  зрадник значною мірою є відповідальним і за репресії росіян проти всіх інших релігійних громад. У перші два роки окупанти проводили обшуки та ув’язнювали католицьких священиків, пасторів євангелістів і баптистів та «Свідків Ієгови», які взагалі в Росії заборонені як нібито екстремістська організація. З листопада 2022 року в полоні греко-католицькі священики Іван Левицький та Богдан Галета, яких катують і звинувачують у тероризмі.

Ніколай Тойвонен, скріншот з відео пропагандистів

Ніколай Тойвонен, довірена особа Путіна. Фото: соцмережі

Ніколай Тойвонен, останній з довірених осіб Путіна на окупованому Запоріжжі,  прибув нещодавно із Санкт- Петербургу – малої батьківщини сучасного московського царя. Там він був радником ректора державного економічного університету. Російське Мінобразованія у червні 2023го призначило його новим «ректором» фейкового «Мелитопольского  госуниверситета» замість українського зрадника Андрія Чуйкова. А Чуйкова кремлівські куратори відправили під суд за розкрадання бюджетних коштів. І таке на окупованих територіях нині не рідкість, бо порядні люди колаборантами не стають.

Довірені особи Путіна на окупованій Херсонщині,  скріншот з відео пропагандистів

Довірені особи Путіна на окупованій Херсонщині,  2024. Фото: соцмережі

Володимир Ларіонов  – зрадник із Херсона, місцевий «регіонал» та екскерівник однієї з міських лікарень. З початку окупації міста добровільно прийняв від росіян посаду  головного лікаря, скористався коштами на українських рахунках лікарні та замовив російське обладнання на півмільйона гривень. Під час звільнення Херсона ЗСУ разом з іншими колаборантами втік до Генічеська, де дотепер очолює лікарню і виконував роль довіреної особи Путіна. 

Серед довірених осіб Путіна на Херсонщині є і абсолютний ноунейм в плані політичної чи громадської діяльності. 44-річний Павло Кім народився в узбецькому місті Янгіюль, а потім переїхав до села Благодатне Скадовського району. До російської окупації працював у фермерів, аж раптом найманого робітника зі шкільною освітою потягнули до «великої політики». Записали в школу лідерства і до проурядової організації «Опора России». А на додаток Кім зареєстрував аграрне підприємство «Рассвет». Одним словом — еталонний номінал. Кращого для довіреної особи Путіна у Сальдо не знайшлося. 

Третя довірена особа Путіна на Херсонщині – Ольга Сіманова з Донецька. З 2014 року була керівницею медіацентру «Оплот Донбасса» терориста Олександра Захарченка. Після ліквідації шефа Сіманова працювала ведучою на донецькому телебачені, 2022 року ретирувалась до Криму, а вже звідти її занесло на окуповану Херсонщину. Тут її приставили керувати філіалом фонду «Защитники Отечества», який на Росії очолює племінниця Путіна і вугільна принцеса Анна Цівільова. Тож з цього трампліна, скоріш за все, її й занесло в довірені особи Путіна.

Очевидно, з поміж шести названих  осіб під визначення довірена з великою натяжкою підпадають хіба що лікар-колаборант з Херсона Ларіонов і так званий «ректор»-варяг Тойвонен. Всі інші – явно формальні представники Путіна. Отже, маємо номінальних довірених осіб, відсутність незалежних спостерігачів, примусове «волевиявлення» під наглядом автоматників – на 100% фейкові вибори. І це картина, яка описує цей фарс не тільки на окупованих територіях України, а в самій Росії.