Расфокус: Canon в оккупированном Крыму

Расследования
Nature Photo Camp 2021, Крим. А Лежньов, Д. Купрацевич. Фото: В. Бланк (Canon)

Российскую оккупацию Крымского полуострова, как правило, воспринимают через призму незаконного завладения территорией или ресурсами, произвольного навязывания местным общинам российской действительности и правил жизни, особенно там, где это прямо нарушает требования международного права. Но Москва – слишком коварный и хитрый враг, который, по возможности, что угодно превращает в оружие. «Гуманитарная политика», при репрессивном подавлении любых различий в образовательной, культурной или религиозной сфере, переходит свои природные границы и превращается в пропагандистский инструмент. Джазовые фестивали, научные конференции, художественные выставки становятся срежиссированными постановками, призванными тихо формировать представление о «нормальности» жизни в оккупации, пряча в тень причиненное зло. Тем хуже, когда к подобному приобщаются компании с мировым именем, которые подвешивают политику непризнания аннексии Крыма Россией.

30 серпня 2021 року на офіційній сторінці російського підрозділу Canon в Facebook з’явилось запрошення “вибратись на природу у цікавій компанії”: «Наші друзі із Nature Photo Team проводять черговий масштабний фотофестиваль Nature Photo Camp. З 4 до 7 листопада ви зможете побувати у одному із найбільш живописних місць у світі, потренуватись у зйомках пейзажу, поспілкуватись із експертами і послухати надихаючі лекції”.

Nature Photo Camp 2020 Крим, Демерджі Фото: naturephoto.team

Одним з найбільш живописних місць у світі виявились околиці Алушти в окупованому РФ Криму. Російський офіс Canon не обмежився символічною підтримкою «друзів з Nature Photo Team», які мали намір організувати групове порушення кордону України, а й надав їм у безоплатне користування на час фестивалю найновіші і популярні камери і об’єктиви Canon. Крім того в рамках Nature Photo Camp було розгорнуто сервісний центр Canon Professional Services (CPS) з можливістю безкоштовної діагностики і чистки техніки для бажаючих.

Для кого Canon виявив таку щедрість?

Nature Photo Team – спільнота професійних фотографів, об’єднана інтересом до пейзажної зйомки. Її формальним засновником є відомий московський фотограф, автор кількох фотоальбомів дикої природи Володимир Медведєв, який давно і тісно співпрацює з Canon. А його партнером — інший відомий фотограф-пейзажист Дмитро Пітенін.

Володимир Медведєв, організатор Nature Photo Camp у Криму Фото: medvedevphoto.livejournal.com

Перший помітний захід цього фотогуртка — форум природної фотографії Nature Photo Talks, що відбувся 20 квітня 2019 року в Москві. Після нього була виставка Nature Photo Exp 2020, технічним партнером якої стала компанія Canon, а одним з інформаційних партнерів — російське представництво телеканалу National Geographic.

З 2019 року Nature Photo Team починає проводити фестивалі фотографії – Nature Photo Camp. Ці заходи не мають обмежень за професійною підготовкою — учасники можуть взагалі не мати власної камери, під час фестивалю користуючись повним набором обладнання, яке надане технічними партнерами (в першу чергу — власне Canon). 

Дмитро Пітєнін, організатор Nature Photo Camp у Криму Фото: aboveart.ru

Перший Nature Photo Camp за підтримки Canon відбувся у вересні 2019 року на території природного парку «Оленячий» в селі Нікольське Липецької області. А вже за рік Nature Photo Team організувала табір в окупованому Криму. 

22-25 жовтня для понад 70 учасників було організовано лекційні і практичні заняття зі зйомки дикої природи. П’ятеро фотографів-експертів Nature Photo Team були закріплені за окремими локаціями: на вершинах Демерджі і Пахкал-кая, біля водопаду Джур-Джур, у буковому лісі біля підніжжя Демерджі та на узбережжі. Загалом, до організації фестивалю долучились 11 експертів. 

У листопаді 2021 року команда організувала вже другий кримський Nature Photo Camp на тих же локаціях. 

Команда активно здійснювала промоцію першого кримського Nature Photo Camp. Але українські медіа оминули цю тему увагою. Натомість, анонс фестивалю на сторінці російського Canon у серпні 2021 року – помітили. Можливо, увага ЗМІ стала причиною більшої стриманості під час підбиття підсумків 2021 року. Власні емоційні враження фотографи-співучасники тепер тримали при собі.

Nature Photo Camp 2020 Крим Скріншот: naturephoto.team

Крім Медведєва і Пітєніна в організації Nature Photo Camp 2021 в Криму брали участь відомі фотографи Євгенія Кирпиченкова (Кліпп), Дмитро Купрацевич (організатор фототурів в окупованому Криму), Антоніна Андреєва (керує власною фотошколою, неодноразово незаконно відвідувала Крим, організувала похід півостровом на каяках), Володимир Кирилов (засновник Photoviators.club), ТОВ «Клуб фотопутешественников» (м. Корольов, має ліцензію на надання послуг внутрішнього туризму), В’ячеслав Лузанов (власник компанії KrymPhoto, організовує фототури Кримом, участь у яких була одним з призів Nature Photo Camp 2020), Ростислав Машин, Юлія Втюріна, Роман Любимський (організатор фототурів Кримом, входив до складу операторської групи пропагандистського фільму «Крым небесный», знятого за підтримки Мінкульту РФ), Анастасія Гаврилова, Євгенія Севрюкова.

Ці люди стоять на межі між спільнотою аматорів і світом професійної фотографії. Вони — провідники специфічного, нішевого і досить дорогого хобі. Така спільнота фотографів надзвичайно корисна для виробників техніки, які намагаються розширити власну аудиторію.

Nature Photo Camp 2021. А. Лежньов Фото: В. Бланк

Фото-тури – це специфічний вид туристичної активності, з високим ступенем ризику і складністю в проведенні. Організатори-одинаки, подібно до Лузанова, який фотографує в Криму, набирають невеликі групи від 5 до 12-15 осіб. Вони забезпечують проживання, харчування, трансфери між локаціями для фотографування (переважно рано вранці або пізно ввечері), послуги туристичних гідів і тренерів-фотографів для кожної такої групи. 

Таким чином, Nature Photo Team — це ініціатива, яка мультиплікує зусилля всієї команди. Жоден з її учасників не є спроможним самостійно забезпечити собі того рівня успішності, який дає спільна робота. Медведєв, Пітенін, Кирпиченкова створюють своєрідне організаційне ядро, втягують в свою орбіту велику кількість колег-однодумців. Як фотографів, так і представників компаній виробників обладнання, професійних мандрівників і блогерів, навіть аматорів, які діляться власними враженнями від фестивалів чи виставок. Для організаторів такий зворотній зв’язок особливо важливий – вони ведуть за собою спільноту однодумців. Прекрасних творчих цілеспрямованих людей — непроханих гостей на нашому півострові.

Інвестиції Canon в окупованому Криму

Дмитро Пітенін під час новорічного стріму для своєї аудиторії хвалився небаченою співпрацею з Canon під час Nature Photo Camp 2020 в Криму: 

«Canon туда привез вообще всю технику! Четыре огромных палеты с техникой привез Canon! Там было все! Там было штук семь R-шестых, R-пятая, которую вообще даже купить было нельзя в тот момент!» 

То яке ж місце посідає всесвітньо відома компанія і її російська філія у цій туристичній історії?

Стенд Canon на кримському Nature Photo Camp 2020 Фото: Володимир Медведєв

Nature Photo Team активно залучає до своїх заходів технічних партнерів. Передовсім – російський підрозділ компанії Canon, але не лише його. Партнером московських виставок було російське представництво каналу National Geographic. Однак в NG не ризикнули зв’язуватися із сумнівними кримськими акціями. Також партнером фестивалю став офіційний дистриб’ютор фототехінки Canon — «Яркий фотомаркет» , медійні платформи якого транслюють стріми Nature Photo Team.

Іншим великим спонсором команди став онлайн-магазин LSteam — офіційний дилер оптики Carl Zeiss, брендів Tenba, Benro, Shimoda, Lenspen в РФ. LSteam забезпечив команду штативами (марки Benro), ND-фільтрами (для морської зйомки Пітєніна, зокрема). 

На закінчення Nature Photo Camp серед учасників провели конкурс зроблених ними фотографій і знімків backstage фестивалю. Перша премія конкурсу – сертифікат на 30 тис. російських рублів та участь у фото-турах KrymPhoto В’ячеслава Лузанова. Крім того, під час фестивалю розіграли фірмові сумки і наплічники Canon, професійний карбоновий штатив Benro, фоторюкзак Tenba, три сертифікати на придбання спорядження в магазинах «Спорт-марафон». 

Призи для переможців конкурсу Nature Photo Camp у Криму Скріншот: naturephoto.team

У 2021 році до переліку спонсорів-партнерів додався російський рітейлер спортивного одягу «Спортмастер» (його мережа є і в Україні). Тепер членів Nature Photo Team на фотографіях з кримського фестивалю легко розпізнати за яскраво помаранчевими брендованими парками серії Outventure. 

Але повернемося до Canon. Російський підрозділ саме цього бренду забезпечив проведення Nature Photo Camp в тому вигляді, в якому він відбувся. Доступність топової професійної фототехніки для всіх бажаючих — ключова передумова безпрецедентної відкритості, інклюзивності фестивалю. Таке співробітництво може бути засновано лише на безмежній довірі партнерів, що мають спільний досвід.

Співпраця Володимира Медведєва з Canon почалася у 2012 році, а з 2019 року його називають «амбасадором компанії Canon». 

Дмитро Пітенін теж активно просуває продукцію Canon. 13 жовтня 2021 року на офіційній сторінці Canon в Facebook розміщено посилання на стрім Nature Photo Team, де Пітенін розповідає про особливості використання tilt-shift об’єктивів на прикладі лінійки об’єктивів від Canon. Тут же є посилання на сторінку магазину Canon.

Д. Купрацевич і учасники Nature Photo Camp у Криму Фото: В. Бланк

З Canon співпрацює і Дмитро Купрацевич. На російському сайті компанії розміщені його огляди бюджетної техніки, яка орієнтована на новачків у пейзажній фотографії. Крім того, з 2015 року фотографії його авторства з’являються на офіційній сторінці National Geographic в Facebook. На сайті National Geographic Росія в Купрацевича є «особистий кабінет». 

На офіційній Facebook сторінці Canon Росія в різні роки публікувались фотографії Володимира Медведєва, Дмитра Купрасевича, Дмитра Пітєніна, Антоніни Андреєвої, Романа Любініна, Євгенії Севрюкової. Фото супроводжує інформація про автора, місце зйомки і його камеру. Компанія Canon активно працює в середовищі пейзажних фотографів, готова знаходити нові обличчя серед тих, хто може розкручувати її продукти. 

“Блєск і ніщєта” російської пейзажної фотографії

Участь Canon в першому ж Nature Photo Camp в «Оленячому парку» у Липецькій області РФ була безпрецедентно масштабною. Російський підрозділ компанії надав у користування учасників буквально всю доступну лінійку професійної фототехніки, зокрема дзеркальні і бездзеркальні камери і набір телеоб’єктивів. Зйомка живої дикої природи – оленів, диких коней, муфлонів — за визначенням не могла відбутися без цього обладнання. 

Учасники Nature Photo Camp у Криму Фото: Володимир Медведєв

Аналогічний рівень співпраці Canon з організаторами фестивалю був витриманий і під час Nature Photo Camp в 2020 і 2021 роках в Криму. Фактично, від компанії залежала сама можливість його проведення. Canon, очевидно, з іміджевих причин не міг собі дозволити менший рівень участі. Водночас, нічого не заважало ініціювати проведення фестивалю на Уралі, на озері Байкал чи в будь-якій іншій традиційній фото-локації Російської Федерації. 

Nature Photo Team в своїх публікаціях не представляла «поіменно» перелік техніки, наданої Canon для кримських фестивалів. Поза тим, публічний захват Медведєва про «четыре паллеты техники» Canon для кримського табору — дуже красномовний. З одного зі стрімів Nature Photo Team дізнаємось, що у 2020 році на кримському фестивалі в розпорядженні учасників було шість камер Canon EOS R6 і одна камера Canon EOS R5. Фото стенду з кримського Nature Photo Camp 2020 це підтверджують.

Навіть зараз роздрібна вартість Canon EOS R6 без об’єктива становить близько 2,5 тис. доларів, а Canon EOS R5 – близько 5 тис. Коли у 2020 році учасники кримського фестивалю тестували Canon EOS R5, у Москві її можна було купити лише під замовлення, з очікуванням у кілька місяців. 

15 грудня 2020 року на сторінці російського Canon в Facebook розміщено підбірку фото з кримського фестивалю. Всі вони зняті апаратурою Canon. 

Фото з Nature Photo Camp 2021 у Криму. Опубліковано на FB Canon Россия Фото: Володимир Медведэв

Під час обох фестивалів фотографії в Криму, і в 2020, і в 2021 роках компанією Canon було розгорнуто сервісний центр Canon Professional Services (CPS) з можливістю діагностики і чистки техніки учасників фототабору. Як консультанти незаконно відвідали Крим принаймні три представники Canon Росія. У 2020 році – Андрій Тищенко, керівник відділу продуктової і користувацької експертизи Canon Росія. У 2021 – Володимир Бланк, менеджер професійного сегменту та Артем Лежньов, який займається розвитком зв’язків з бізнесом. У Криму цих двох можна побачити на спільних фотографіях в компанії Купрацевича на Демерджи. 

Дуже ймовірно, це не єдині представники Canon, які потрапили до Криму в порушення державного кордону України. Вони відповідали за збереження техніки на мільйони рублів, що опинилася в руках студентів з айфонами. Але могли бути й інші технічні фахівці, які мали б забезпечувати роботу сервісного центру. 

Canon Professional Services (CPS), точка якого була розгорнута на обох кримських фестивалях, — це офіційна програма підтримки, ремонту і сервісу професійної фототехніки Canon для зареєстрованих користувачів. Учасники програми реєструють власне обладнання Canon і, в залежності від його кількості/вартості, отримують пріоритет в обслуговуванні — аж до можливості оренди камер на період ремонту. 

Фото з Nature Photo Camp 2021 у Криму. Опубліковано на FB Canon Россия Фото: Андрей Сидоров

CPS — це мережа “великих регіональних майстерень”, в яких безпосередньо фахівці Canon здійснюють обслуговування і заміну техніки. Водночас, до програми CPS залучені незалежні авторизовані сервісні центри.

Офіційний сайт Canon наводить перелік офісів CPS. Їх всього 24. На території РФ — один офіс у Москві, керівником якого є Інокентій Пан. Однак “національний” центр CPS — це скоріше виняток. CPS переважно розгортає регіональні офіси — для Східної Європи, Близького Сходу, Південної Америки тощо. Аж тут — окрема, хоч і тимчасова точка CPS у Криму! Але надання послуг CPS в рамках Nature Photo Camp в Криму — це не зовсім про Крим і не тільки про рекламу, хоча і про неї теж. Зауважимо, що чотири дні фестивалю його учасники і організатори користувалися не власними, а спонсорськими камерами! Тобто, Canon чистив власні камери, слідкував, щоб нічого не було зламано, бо цей фестиваль не останній, камер на всіх аматорів не настачиш. 

Фото з Nature Photo Camp 2021 у Криму. Опубліковано на FB Canon Россия Фото: Светлана Сагайдачная

Як все починалось

У 2016 році російський сайт Canon анонсував відкриття сервісного центру в місті Сімферополі. Авторизованим партнером стала компанія «Таймсервис» (засновник — індивідуальний підприємець Колдаєв Сергій Валентинович, м. Волгоград, РФ). Партнери Nature Photo Team з «Яркого фотомаркета» в своєму Facebook тоді пояснили: «новий сервісний центр організований як філіал давнього сервісного партнера компанії Canon в південному регіоні, він оснащений всім необхідним обладнанням для обслуговування фототехніки користувацького класу». Тобто Canon Professional Services тут і не пахло. 

Крім цього, на російському сайті Canon у переліку партнерів вказані реквізити ще однієї кримської компанії – «Терра-АйТи» з посиланням на її український сайт www.terra-it.com.ua, який наразі недоступний (у веб-архіві доступна версія сторінки від 14 квітня 2018 року). 

Паралельно з українським сайтом, з 2015 року компанія запускає сайт на російському домені (https://terra-it.crimea.ru/). Останні його оновлення датовані 2017 роком, переважна більшість матеріалів – 2015-м. Водночас, з розділу сайту «сертифікація» все ще можна дістати матеріали, які мали б підтверджувати статус ліцензованого сервісного центру різних світових марок. І тут є «сертифікат» «Терра Ай-Ти» (з дефісом), як авторизованого партнера Canon, за підписом тодішнього директора департаменту дилерських продажів і корпоративної дистриб’юції ТОВ «Канон Ру» Олега Рибалкіна датований 2015 роком.

Сертифікат «Терра Ай-Ти» з тих документів, які вішають під скло в магазинах і автосалонах. І все можна припустити, що російський підрозділ Canon вже в 2014-2015 році, ліцензував окремі старі-нові кримські компанії на здійснення сервісного обслуговування техніки. 

Техніка Canon на Nature Photo Camp у Криму Фото: Володимир Медведєв

Кому ж належить ця компанія? В українському Державному реєстрі можна знайти все ще діюче сімферопольське ТОВ «ТЕРРА-АЙТІ» (ЄДРПОУ 37543269), у російському ЕГРЮЛ — однойменну компанію-двійника, засновану 2 червня 2014 року (ІПН 9102006311). Засновником українського ТОВ є сімферопольці Сергій Хижняк та Олександр Руденко, керівником — Юрій Ніколич. У клоні компанії в російській юрисдикції Хижняк є єдиним засновником, а також директором. 

З відкритих джерел дізнаємось, що «ТЕРРА-АЙТИ» має дуже успішну тендерну історію. Маючи у основних видах діяльності гуртову торгівлю комп’ютерами, периферійними пристроями до комп’ютерів та програмним забезпеченням, компанія натендерила у федеральних та місцевих закупівлях 256,4 млн рублів. Основні замовлення — на поставку комп’ютерного та копіювального обладнання, і — так, серед них рясніють принтери, сканери, багатофункціональні пристрої та картриджі Canon. А серед замовників — апарат окупаційного “уряду” Криму, адміністрації Сімферополя, органи Слідчого комітету РФ та Росгвардії, Виборчої комісії “Республіки Крим”, аеропорту Сімферополь. Вгадайте, скільки серед названих юросіб перебувають під санкціями ЄС і США, які забороняють поставки нового обладнання в Крим і будь-які зносини і трансакції із незаконно утвореними та підсанкційними структурами? 

Але повернемось до нашої фототуристичної історії. Купити камери Canon в Криму можна. Переважно йдеться про продукт для масового споживача. Російські мережеві супермаркети побутової техніки готові довезти замовлення на півострів. Водночас, в переліку авторизованих партнерів «з продажу користувацької продукції» на сайті Canon Росія є кілька власне кримських магазинів (наприклад, «Оптима-Крым»). Вони продають весь спектр побутової електроніки, тому зрозуміло, що для цих людей Canon – перш за все виробник друкарської і копіювальної техніки. На сайті Canon Росія є окремий перелік з 18 авторизованих продавців професійної фото- і відеотехніки — кримських між ними немає. 

Водночас, спеціалізовані магазини для фотографів на півострові таки є. Наприклад «Технолавка» в Сімферополі і в Севастополі (індивідуальний підприємець Ефимов Александр Николаевич, ИНН 920300015703), фотомагазин «Байонет» в Сімферополі (працює з 2009 року, власник – Олег Буланов). На сайтах представлений широкий асортимент камер/об’єктивів Canon. Водночас, значна частина техніки там наявна «під замовлення». 

Фотомагазин «Байонет» в окупованому Криму Фото: google.com

На сайті «Байонет», в соціальних мережах власника магазину і в Google фото можна порівняти панорамні фото магазину. На всіх трьох — наповнений обладнанням стенд Canon. На фотографії Вконтакте Олега Буланова (підписаний як Олег Байонетов), зроблених в листопаді 2013 року, можна розгледіти цінники в гривні. 

3D панорама на сайті магазину зроблена вже після окупації: на заставці монітора, біля місця продавця патріотична заставка – Червона площа і Кремль. Тут же на стінці – 3 сертифікати, тоді як в листопаді 2013 – лише два. Сертифікату Canon між ними не видно. А от на Google фото, зробленому в березні 2020, сертифікат Canon є. Прочитати його не вдається через якість картинки, але логотип впізнаваний. Поряд, правіше сертифікат Nikon, лівіше – триколор з гербом і написом «Россия».

***

Спостерігаючи спільні потуги Nature Photo Team і російського Canon, можна зробити обережний висновок, що можливості продажу професійного фото обладнання в Росії загалом досить обмежені. Принаймні, ринок не той, яким би він мав бути у 140-мільйонній країні. Світові тренди невтішні – за даними японської організації Camera & Imaging Products Association, ринок цифрових фотокамер в пандемійній реальності серйозно просів. Звісно, продажі техніки з верхнього цінового сегменту постраждали найбільше.

Nature Photo Camp 2020 у Криму Фото: Євгеній Дробжев

Загалом, камери топ рівня — це дорогий нішевий продукт, а якість фотографій, зроблених технікою попередніх поколінь, принципово не відрізняється від найновіших. Тому всі ці мегакруті новинки вартістю в $4-5 тисяч за саму лише камеру і ще стільки ж за об’єктив весільним фотографам просто не потрібні. 

Але ж Canon, як виробника і продавця, такий стан справ влаштувати не може. От і виходить, що окупований Крим з його військовими базами і сотнями дітей, батьки яких несправедливо сидять по російських тюрмах, для корпорації Canon – не більше ніж інтерактивний фотоальбом, каталог для продажів. Схили Демерджі добре підходять для такої ролі.

Європейські засновники Canon в Росії порушили санкційні заборони ЄС

Які претензії, в сухому залишку, в цій ситуації можна пред’явити корпорації Canon, і її російському філіалу, зокрема?

Nature Photo Team за формою і по суті надає туристичні послуги, формує туристичний продукт. Як в розумінні Федерального закону «Про основи туристичної діяльності в Російській Федерації» (від 24.11.1996 № 132-ФЗ), так і відповідно до визначень туристичної діяльності в ЄС. 

Учасники Nature Photo Camp 2020 у Криму Фото: Н. Кузнєцова

З розділу сайту Nature Photo Team «політика конфіденційності» стає зрозуміло, що заходи команди фотографів реалізуються як діяльність індивідуального підприємця Медведєва Володимира Вячеславовича (ІПН 771584108700). Основним видом його діяльності, відповідно до ОКВЭД, вказаний код «74.20 діяльність в сфері фотографії». Цей КВЕД в Росії дозволяє підприємцю фотографувати (для комерційного використання, зокрема для туристичної галузі), працювати з плівками і друком фотографій, бути фотокореспондентом. Але це не те, що потрібно команді.

У переліку організаторів/партнерів кримського Nature Photo Camp 2021 ми вже бачимо ООО «Клуб фотопутешественников» Володимира Кирилова. В 2020 їх тут не було. Компанія ліцензована на надання послуг внутрішнього туризму, наказом Федерального агентства з туризму і внесена до Єдиного федерального реєстру туроператорів. Єдиним засновником і генеральним директором компанії з однієї особи, власне, і є Кирилов. Основний вид її діяльності згідно класифікатора: «79.12 діяльність туроператорів», а «74.20» — лише одна з семи додаткових опцій.

Ідентифікувати, на яких підставах організовують свої приватні фототури інші члени команди, може бути складно. Індивідуальний підприємець Купрацевич, наприклад, так само використовує код «74.20» як основний, а ключові для себе види діяльності вказує додатково: «79.90.22 діяльність самодіяльних екскурсоводів і гідів з надання екскурсійних і туристичних послуг», «85.41.9 додаткова освіта дітей і дорослих, не включена в інші угруповання». 

Володимир Кирилов Фото: visit-city.com

Отож, для всієї бригади Nature Photo Team Кирилов може бути зручною «парасолькою». Особливо коли йдеться про великий фестиваль, на 70 чи 100 учасників, до якого партнерами долучаються світові бренди. 

Для Canon, своєю чергою, це означає, що російський підрозділ компанії прямо залучений до надання туристичних послуг на тимчасово окупованій території. 

Рішенням Ради ЄС №2014/933/CFSP в статті 4e резидентам країн-членів прямо заборонено «надавати послуги пов’язані з туристичною діяльністю в Криму чи Севастополі» («It shall be prohibited to provide services directly related to tourism activities in Crimea or Sevastopol, by nationals of Member States, or from the territories of Member States, or using vessels or aircraft under the jurisdiction of Member States.»).

Canon Росія ця заборона напряму стосується. На 99,9% засновником ТОВ «Канон.ру» (рос. – ООО «Канон.ру», ОГРН – 1047796914220) є Canon Europa N.V. з міста Амстелвен (Нідерланди), на 0,1 % — CANON EUROPE LIMITED із Західного Лондона (Uxbridge). Російському бізнесу не довірили навіть міноритарної участі в роботі московського філіалу — і все одно, це не врятувало його від проблем. 

Фототури, цей відносно новий вид туристичної активності, мають серйозний «вхідний бар’єр» для участі. Що особливо болісно для таких депресивних країн, як пострадянська путінська Росія. Учасники персональних турів Купрацевича, Лузанова й інших повинні озброюватись власними камерами, об’єктивами, штативами і всією супутньою технікою. Це прямо записано в переліку умов участі в турі. Натомість, для кримських Nature Photo Camp цей бар’єр знятий силами Canon. 

Отож, в цьому конкретному випадку, роль Canon для туристичних проектів в Криму виявилась ключовою. Пошук нових потенційних покупців, просування своєї топової техніки на ринку, який не має якихось очевидних перспектив, виявилися для компанії важливішими за консолідовану реакцію цивілізованого світу на злочин військової агресії. 

Тепер компанія має відповідати.

Від редакції: Центр журналістських розслідувань надіслав запити європейського і головного офісів компанії Canon з приводу активності російського представництва Canon (ООО «Канон.ру») в окупованому Криму. Якщо компанія Canon надасть відповіді, вони обов’язково будуть опубліковані. 

Повний текст розслідування Бориса Петруньока «Розфокус: Canon в окупованому Криму» доступний за посиланням.