Оккупационные «Мера-маркеты» на захваченном юге открывает прихвостень предводителей «ДНР»

Расследования
Андрій Дундуков
Андрій Дундуков

Андрей Дундуков, близкий друг экс-главаря боевиков «ДНР» Павла Губарева, бывший руководитель одной из крупнейших торговых сетей в так называемой «ДНР», появился на новых оккупированных территориях юга Украины. И один за другим открывает супермаркеты под вывеской «Мера». Так же, как раньше это делал в увлеченных помещениях украинских супермаркетов в Донецке.

Перший підконтрольний російським окупаційним силам супермаркет «Мера» у Мелітополі був відкритий 30 квітня. Він почав працювати у захопленому приміщенні української мережі «АТБ» на вулиці Героїв України (Кірова). Центр журналістських розслідувань розповідав про це у матеріалі «Мера-маркет»: перший «віджатий» супермаркет у Мелітополі».

Станом на 26 травня уже відомо про відкриття щонайменше чотирьох маркетів окупаційної мережі: два у Мелітополі, Дніпрорудному та Якимівці — усі в приміщеннях «АТБ».

Але найбільший резонанс в пропагандистських інформаційних ресурсах викликав початок роботи найпершого маркету. Саме під час його запуску від імені керівництва магазину коментар пропагандистам давав Андрій Дундуков. Яку саме посаду він займає було невідомо, адже його не титрували.

«Благодаря коллективу, слаженным коллективам бывшей сети торговой «АТБ-маркет», а ныне — «Мера-маркет», мы имеем возможность открытия магазинов на всех территориях, ныне освобожденных российской армией», — говорив Дундуков.

Андрій Дундуков під час відкриття «Мера-маркету» у Мелітополі, 30.04.2022. Фото: пропагандистське джерело

21 травня в окупованій Якимівці Мелітопольського району відкрився ще один такий супермаркет. Андрій Дундуков був присутній на цьому заході також. У приміщення захопленого маркету «АТБ» він заходив разом з призначеним російськими військовими «гауляйтером» громади Максимом Зубарєвим. Схоже, що Дундуков виконує керівну роль у «віджиманні» приміщень української торговельної мережі та запуску у них підконтрольних окупантам магазинів.

Андрій Дундуков (ліворуч) з «гауляйтером» Якимівки Максимом Зубарєвим на відкритті «Мера-маркету», 21.05.2022. Фото: пропагандистське джерело

«Кар’єрний зліт» колишнього працівника «АТБ»

Дундуков Андрій Сергійович — мешканець Донецька. Від 2004 року він є фізичною особою-підприємцем, зареєстрованим на вулиці Раціоналізаторів у Донецьку. Основний вид діяльності — реклама та роздрібна торгівля, переважно продовольчим асортиментом.

До початку збройної агресії росії проти України на Донбасі у 2014 році він працював керуючим одним з магазинів мережі «АТБ» міста. Цю інформацію вказувала у своєму резюме після звільнення Ксенія, його заступниця.

Знімок екрану/резюме із вказанням посади Андрія Дундукова (2014 рік)

У лютому 2015 року в окупованому Донецьку у приміщеннях захоплених українських торговельних мереж, зокрема, «Амстор», почали відкриватися супермаркети під брендом «Семерочка». У 2017 році в місті вже налічувалося понад 20 таких магазинів. Власником мережі був той самий Андрій Дундуков.

Коментар Андрія Дундукова сепаратистському інформаційному ресурсу

Андрій Дундуков неодноразово надавав коментарі пропагандистським ЗМІ, називаючись власником мережі «Семерочка». Вказав це і у своєму профілі в LinkedIn.

Коментар Андрія Дундукова сепаратистському інформаційному ресурсу

Зв’язок з ватажком «ДНР»

В ОРДЛО немає відкритого реєстру юридичних осіб, але у мережі є інформація від колишніх співробітників Дундукова, що він зареєстрований як ФОП (ФЛП). Це означає, що Андрій Дундуков сплачував податки підконтрольним росії бойовикам.

Журналіст Денис Казанський писав, що Андрій Дудаков є другом ексватажка бойовиків Павла Губарєва, а також тільки формальним власником окупаційної мережі супермаркетів.

«Вчора Паша дав собі інтерв’ю (так, добре мати власний сайт), і в ньому від «Сімери» відхрестився, але зізнався, що Андрій Дундуков — справді його старий друг. Ну, просто випадково так вийшло, що за півроку завгосп АТБ став власником мережі вкрадених бойовиками магазинів. А давня дружба з Губарєвим тут зовсім ні до чого», — писав Казанський на своїй facebook-сторінці.

У 2019 році вивіски донецької «Семерочки» почали змінюватися на «П’ять вершин», а у 2020 році мережа була остаточно закрита.

Зв’язок з вільною територією України

У 2015 році Андрій Дундуков був позивачем у цивільній справі, яку слухав Краснолиманський міський суд Донецької області, про зменшення розміру аліментів. Чоловік стверджував, що йому важко сплачувати четвертину свого заробітку на дитину від першого шлюбу, тож суд зменшив розмір аліментів. Про які суми йшлося у рішенні не вказано.

27 травня 2020 року виконавча служба відкрила виконавче провадження, де стягувачем виступає Управління патрульної поліції в Донецькій області. Воно стосується стягнення штрафу у справі про адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Це означає, що Дундуков виїжджав на вільну територію України, де вчинив адмінправопорушення, за яке не сплатив штраф.

Також Центр журналістських розслідувань має інформацію, що Андрій Дундуков отримав посвідчення водія № ВХТ452981 у територіальному сервісному центрі у Маріуполі у квітні 2016 року.

Батьки Андрія Сергій та Наталія мають довідки ВПО, зареєстровані у Запоріжжі, а сестра Олена — у Бердянську, який нині окупований російськими військовими.

Центр журналістських розслідувань намагається зв’язатися з Андрієм Дундуковим. Його старий номер телефону вже не обслуговується. Ми телефонували його батькам, сподіваємося, що вони вийдуть на зв’язок. За номером телефону, яким раніше користувалася сестра Андрія, взяла слухавку жінка, але відповіла, що не знає Андрія і «тут таких людей немає». Також ми написали Дундукову в соцмережі «ВКонтакте», чекаємо на відповідь.