Кто и где будет производить дроны-камикадзе в России по лекалам Ирана

Расследования

9 июня мировые медиа со ссылкой на спикера Совета национальной безопасности США Джона Кирби сообщили данные американских спецслужб: Тегеран поставляет России оборудование для завода по совместному производству дронов-камикадзе. Завод строится на территории особой экономической зоны «Алабуга» в Татарстане, и может заработать уже в начале следующего года.

СМИ также опубликовали предоставленные Белым домом спутниковые снимки Maxar Technologies. Центр журналистских расследований локализовал эти снимки и нашел информацию о компании, зарегистрированной по соответствующим адресам в ОЭЗ «Алабуга», и может служить гражданской ширмой для выполнения оборонного заказа РФ по сборке «районированных» Shahed.

«На думку представників розвідки США, Росія за допомогою Ірану будує фабрику з виробництва ударних безпілотних літальних апаратів для використання в її триваючому вторгненні в Україну. Представники США вважають, що завод в російській особливій економічній зоні «Алабуга» може запрацювати на початку наступного року», — писало AP.

ЗМІ також опублікували  надані Білим домом супутникові знімки Maxar Technologies, зроблені у квітні 2023 року. На них видно дахи двох виробничих корпусів.

Аерознімок заводу в ОЕЗ “Алабуга”, Татарстан, де ймовірно збиратимуть “іранські” дрони-камікадзе. Фото Maxar Technologies, квітень 2023

Аерознімок заводу в ОЕЗ «Алабуга», Татарстан, де ймовірно збиратимуть «іранські» дрони-камікадзе. Фото Maxar Technologies, квітень 2023

Варто нагадати, що ще у грудні 2022 року Білий дім повідомляв, що РФ та Іран домовляються про спільне виробництво ударних дронів на території Росії. 

У лютому цього року видання The Wall Street Journal повідомило з посиланням на офіційних представників США, що переговори Москви і Тегерану вийшли на конкретні плани з візитом іранської делегації 5 січня до російського міста Єлабуга, приблизно в 600 милях на схід від Москви. 

«Вони відвідали порожнє місце, де лідери двох країн планують побудувати нову фабрику, яка зможе виробляти щонайменше 6 тисяч безпілотників у найближчі роки. Офіційні особи сказали, що іранську делегацію очолив бригадний генерал  Абдолла Мехрабі, голова Корпусу вартових ісламської революції з дослідження аерокосмічних сил та Організації самозабезпечення Джихад, і Гассем Дамавандіан, виконавчий директор іранської компанії Quds Aviation Industry, ключового виробника оборонної продукції, який, на думку США, є ключовим у розробці та виробництві країнами дронів», — стверджують джерела  WSJ.  

Де знаходиться «фабрика смерті»

Отже, «Алабуга». Ця особлива економічна зона (ОЕЗ) знаходиться у 10 кілометрах від міста Єлабуга в Татарстані, її створили для розвитку території через розвиток сучасних промислових виробництв. «Алабуга» належить уряду Татарстану через міністерство майнових відносин. Резиденти зони мають податкові та митні пільги і можливість розміщення заводів у вже готових виробничих корпусах, під’єднаних до усіх комунікацій. Десь тут, за даними спецслужб США, має запрацювати і завод із виготовлення дронів-камікадзе, за лекалами і на обладнанні, наданими Іраном. Однак назву компанії, яка вироблятиме «іранські» БПЛА, Джон Кірбі не назвав.  Але знайти її на 4 тисячах гектарів «Алабуги» було неважко. 

Використовуючи  техніки геолокації, за допомогою Google Maps, ми знайшли подібну будівлю на картах і визначили її адресу на вулиці  Ш-1, будівля 8/1. 

Корпуси заводу в ОЕЗ “Алабуга”, Татарстан, де ймовірно вироблятимуть дрони-камікадзе. Скріншот з Google Maps

Корпуси заводу в ОЕЗ «Алабуга», Татарстан, де ймовірно вироблятимуть дрони-камікадзе. Скріншот з Google Maps

Як можна побачити на знімках Google Maps, у навколишньому лісі ще лежить сніг, а територія довкола корпусів не облаштована. Тому цей знімок, на перший погляд, не дуже схожий на супутниковий знімок Maxar, зроблений у квітні, де вже все красиво, а десятки авто на стоянках свідчать, що в корпусах працюють.  

Однак виявити на обох знімках ідентичні елементи дуже легко, картинки просто треба розвернути в однаковому ракурсі. Ми вказали п’ять елементів, що співпадають. За бажання можна знайти ще. 

Аерознімок Maxar Technologies заводу в ОЕЗ «Алабуга», квітень 2023

Скріншот з Google Maps із зображенням заводу в ОЕЗ «Алабуга», investigator.org.ua

Друга лінія пошуку — у російському держреєстрі за адресою на території «Алабуги» і серед резидентів цієї особливої економічної зони, які виготовляють БПЛА. Так ми вийшли на ТОВ «Альбатрос» (ИНН 5038127220),  яке діє з 2017 року, спеціалізується на виробництві безпілотних літальних апаратів (в основному, для аерозйомки і моніторингу для потреб сільського і лісового господарств) і в січні 2023 стало резидентом «Алабуги».

На сайті компанії, крім юридичної, вказана і фактична адреса, за якою знаходиться і її головний офіс на території ОЕЗ «Алабуга», на вул.Ш-1, будівля 8/1 і співпадає з розташуванням знайдених нами виробничих корпусів на Google Maps. Юридична адреса «Альбатроса» — на квартал вище, на вул.Ш-2, буд. 5/12, прим.253.  

Зіставивши ці факти, можемо з високим рівнем вірогідності вважати, що саме про цей завод йшлося у заяві речника Ради національної безпеки США Кірбі. 

12 січня 2023 року проект компанії з виробництва БПЛА «Альбатрос М5», що передбачав інвестиції в 990 млн рублів і випуск 1 тисячі апаратів на рік, був схвалений наглядовою радою ОЕЗ «Алабуга», очолюваною президентом Татарстану Рустамом Мінніхановим. Перед засіданням наглядової ради  Мінніханову показали збирання дронів «Альбатроса», яке розгорнули в якомусь із корпусів економічної зони. Виробники стверджують, що це найбільший безпілотник з часом польоту до 4,5 годин, радіусом дії 50 км і дальністю маршруту 300 км.  

«Імпорт безпілотних літальних апаратів до Росії у 2021 році перевищив 100 млн. доларів. Весь цей імпорт хочемо замістити виробництвом на території «Алабуги»», — цитують російські ЗМІ амбітну заяву Ільї Воронкова, який був засновником компанії до травня 2023 року. 

Президенту Татарствану Рустаму Мінніханову показали виробництво БПЛА “Альбатрос М5” в ОЕЗ “Алабуга”. Січень 2023

Президенту Татарствану Рустаму Мінніханову показали збирання БПЛА «Альбатрос М5» в ОЕЗ «Алабуга», 12 січня 2023

Згідно даних російського держреєстру, 15 березня 2023 ТОВ «Альбатрос» змінив свою юридичну адресу із підмосковного Пушкіно на територію ОЕЗ «Алабуга». У першому кварталі цього року керівництво компанії обіцяло запустити виробництво на площі у 2,2 тисячі кв. метрів. Отже, треба думати, завод працює в «Алабузі», збирає безпілотники для фермерів, лісників і рятувальників, а чверть продукції, як повідомляв Воронков, будуть для військових потреб. 

Однак якщо ви спробуєте знайти ТОВ «Альбатрос» серед резидентів ОЕЗ «Алабуга», то в переліку ви його не побачите.

Новина про те, що проект «Альбатроса» схвалено і він стартував, на сайті «Алабуги» знаходимо.  Прес-реліз пресслужби зони про це широко розійшовся росЗМІ — купа повідомлень.  

Відео і фото,  де Мінніханову показують збирання БПЛА, також є.  І на сайті «Альбатроса» є новина від 23 січня про запуск заводу з цитатою Воронкова.

І на цьому — все! Більше ви ніде не знайдете жодної інформації про виробництво БПЛА «Альбатроса» в ОЕЗ «Алабуга».

Інформація про участь у різних конференціях чи про успішний пошук з допомогою того ж таки «Альбатрос М5» чотирьох блоків ракети-носія «Союз» — є. А щодо проекту в «Алабузі» — ніде ні слова.

Дивно, чи не так? Може й ні, якщо взяти до уваги , що старт проекту «Альбатроса» і вибух медіа активності відбулись 12-13 січня. Тобто, відразу після візиту іранської делегації, про яку 5 лютого повідомив WSJ. А після цього — режим повної тиші. 

І не тільки щодо «Альбатроса». Того ж засідання наглядова рада ОЕЗ схвалила ще один проект — з виробництва моторних човнів з приголомшливою сумою інвестицій у 80 млрд рублів. На той час це майже 1 млрд доларів. Серйозно? Цілий мільярд доларів для виробництва човнів?! Це ж рівно та сума, яку, за даними The Wall Street Journal, передбачає угода між Тегераном і Москвою, частиною якої є завод безпілотників у Росії. Оце так співпадіння!

То що там з човнами від ТОВ «Дельфін Алабуга» — проект саме цієї  юрособи був схвалений Мінніхановим і наглядовою радою ОЕЗ. Не повірите: цієї компанії немає не тільки в переліку резидентів «Алабуги», а й у державному реєстрі РФ. І так, про цей проект також ви не знайдете жодної згадки, окрум січня 2023. 

Хто володіє і керує «Альбатросом» 

Вишенька на торті: 80-ти мільярдний проект човнів з моторчиками презентував Алексєй Вадімовіч Флоров, директор Акціонерного товариства «Геомир». А разом вони — засновники ТОВ «Альбатрос». У вже знаковому для компанії січні 2023 із засновників вийшли п’ять фізосіб та одна юридична (АТ «Импакт капитал»), а у травні — згадуваний вище Ілья Воронков. Відтак тепер Алєксєй Фролов володіє 40% уставного капіталу, така ж часка належить самому ТОВ, а решта — АТ «Геомир», яке очолює все той же Флоров (акціонери не розголошуються). Він же є керівником ТОВ «АЛБ.АЭРО»

Владімір Воронков і Алексєй Флоров

Якщо переглянути історичні дані «Геомира», то виявиться що на 2016 рік це акціонерне товариство  було одним із засновників Некомерційного партнерства «Ассоциация Беспилотных систем». «Геомир» представляв його тодішній директор — Воронков Владімір Ніколаєвіч, доктор технічних наук з солідним стажем роботи в космічній галузі,  ймовірно, батько згадуваного вже не раз Ільї Владіміровіча Воронкова.  З гнізда цього некомерційного товариства вилетіли найвідоміші на сьогодні виробники ударних безпілотників та роботизованих систем.

Наприклад, «НИТИ «Прогресс» за замовленням Міноборони РФ розробило у 2015 «Платформу-М» — ​​ударні робототехнічні комплекси. Гендиректором цього науково-дослідницького інституту є Зорін Андрєй Васільєвіч, прізвище якого також фігурує серед засновників партнерства.  

Фото комплексу «Платформа-М»

Комплекс «Платформа-М»

Алєксандр Вячеславовіч Захаров, який на 2016 рік був і засновником, і гендиректором НП «Ассоциация Беспилотных систем», разом із «Геомиром» заснував ТОВ «Беспилотные системы» (з реєстраційними даними цієї начебто ліквідованої ще 2010 року ТОВки якась аномалія — там і досі змінюються керівники і засновники). 

Сьогодні Алєксандр Захаров відомий тим, що є співвласником Zala Aero (юрособа ТОВ «ЦСТ») — розробника і виробника розвідувальних та ударних безпілотників «Ланцет», які активно використовуються в агресивній війні проти України. 

Співвласником компанії з  січня 2015 є «Концерн Калашников». Виробничі потужності знаходяться в Іжевську. 

Алєксандр Захаров з БПЛА «Ланцет»

У відкритому доступі немає свідчень того, що колишні партнери по «Ассоциация Беспилотных систем» мають спільні проекти чи взаємодіють. Як і про виробництво будь-ким із згаданих осіб дронів-камікадзе. На сайті Zala Aero — виробника «Ланцетів» ви також не знайдете інформацію про його бойове застосування. Це нагадує радянський анекдот, що набув популярності на фоні конфлікту з Китаєм, — про «наш мирний радянський трактор і сіялки-віялки з вертикальним злетом». 

Глуха тиша довкола засвіченого в медіа проекту з виробництва БПЛА компанії «Альбатрос» та пов’язаного з ним через Алєксєя Флорова проекту так і не легалізованого «Дельфіна Алабуга» з гігантською сумою інвестицій, що співрозмірна угоді Москви і Тегерану і частиною якої є завод безпілотників на території Росії, може свідчити тільки про одне — про засекречення будь-якої інформації, що їх стосується. 

Сергій Данилов, директор Центру близькосхідних досліджень вважає, що альянс Росії та Ірану в плані спільного виготовлення дронів-камікадзе склався:

«Очевидно, що він сформувався. Це цілком вкладається в традиційну іранську практику. Вони полюбляють передавати технологію в обмін на щось – це все ж небезкоштовно. Щоб потім цей виріб модифікувався під місцеві потреби. Так було в Ємені, так було в Сирії, так було в Таджикистані, так було в Секторі Газа. Єдине питання, що  залишається: хто з них буде більше займатися пошуком і контрабандою чіпів та іншої радіоелектроніки, без яких це все не літає».