Війна Росії проти України: що відбувається – хроніка

Новости
война

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Найчастіше армія РФ без розпізнавальних знаків — це віроломство, воєнний злочин, порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm
Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/
Telegram: https://t.me/investigatorua
Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

22:39 Геращенко: ГОСТОМЕЛЬ!
ПЕРША ВЕЛИКА ПЕРЕМОГА!
ГОДИНА НАЗАД НАШІ ДЕСАНТНИКИ НА ВІРТОЛІТАХ, ОТРАБОТАЛИ АЕРОДРОМ ГОСТОМЕЛЬ НУРСАМИ!
ПІСЛЯ ЧОГО ВИСАДИЛИСЯ І ЗАЧИСТИЛИ АЕРОДРОМ ВІД ВОРОГУ!
РОСІЙСЬКІ ДЕСАНТНИКИ ХТО ВИЖИВ, РОЗБІЖАЛИСЯ ПО ОКОЛЬНИХ ЛІСІВ І ПОЛЯМ !
Трохи згодом БУДЕ ОФІЦІЙНА ІНФОРМАЦІЯ ЗСУ!

22:31 Президент країни-агресора Росії Володимир Путін 24 лютого назвав збройне вторгнення в Україну «вимушеним заходом». Таку заяву російський лідер зробив на зустрічі з лідерами Російського союзу промисловців та підприємців.

«Нам не залишили шансів вчинити інакше», – сказав Путін, нарікаючи, що країни Заходу «не зрушили ні на міліметр» у питанні про так звані гарантії безпеки, і це нібито створювало для Росії великі ризики.

Країни Заходу неодноразово заявляли, що НАТО не загрожує Росії, і пропонували Москві переговори.

При цьому Путін визнав, що через вторгнення в Україну проти Росії, швидше за все, будуть запроваджені серйозні економічні санкції.

Початок зустрічі транслювався на телебаченні. Раніше такі зустрічі відбувалися за зачиненими дверима.

22:25 Міністр оборони Резніков: Кремль готує нову хвилю атак, в тому числі десант.

«Кремль готує нову хвилю атак, в тому числі – повітряний десант. Але наша армія готова його зустріти».

Резніков зазначив, що важкі бої тривають на Луганщині, на Сумщині, на північ від столиці. Непроста ситуація на півдні країни.

«Проте ворог не очікував такого спротиву. Його зупинили під Харковом. Змусили замовкнути і відкинули на багатьох ділянках на сході. Російські окупанти вже здаються у полон», — нагадав міністр.

Він також нагадав, що світ починає вводити санкції, а в Росії почалися антивоєнні виступи.

«Вже завтра росіяни дізнаються ціну путінського безумства», — зазначив Резніков.

22:10 Зведення Сухопутних військ ЗСУ: На 21:00 24 лютого противник продовжує ведення повномасштабної агресії проти України.

На цей час з 90 БТГр на територію України запроваджено понад 60 батальйонних тактичних груп. Основні зусилля противник зосереджує на Слобожанському, Сіверському, Таврійському напрямках.

21:32 Президент США Джо Байден запевняє, що санкції, які вводить Захід за силою, перевищують SWIFT і перевищують усе, що коли-небудь застосовувалося досі.

«Байден: Санкції настільки сильно послаблять країну Путіна, що йому доведеться робити дуже складний вибір — або перейти в стан другосортної країни, або належним чином реагувати.

Щодо відключення від SWIFT він сказав, що санкції проти банків, запропоновані Штатами та союзниками, матимуть такі ж наслідки для РФ. До того ж варіант вдатися до SWIFT завжди залишається.

21:23 Мар’яна Безугла, народний депутат «Слуги народу»: Росіяни погрожують обстріляти Запорізьку атомну електростанцію, розташовану в Енергодарі.

«Це буде біда усієї Європи» — написала вона.

21:10 Під Черніговом здався цілий розвідувальний взвод 74 мотострілецької бригади.

Старшина Буйничов Костянтин Сергійович. 74 мотострілецька бригада, Кемеровська обл.

Навчання було в Єльні, вчора дізналися про наступ на Україну, думали, що повертатимуться додому.

«Цього ніхто не думав, що ми їдемо вбивати. Воювати ми не збиралися, ми збирали інформацію»

20:57 Президент США Джо Байден на брифінгу:

  • Путін здійснив наступ на глобальний світ і тепер увесь світ бачить ці глобальні злочини. Агресія Путіну проти України дорого коштуватиме російському населенню у стратегічному плані. Путін буде знехтуваний світовою спільнотою. Він зробив свій вибір.
  • США не відправлятиме війська в Україну. Проте НАТО укріплює східний фланг.
  • Завдяки санкціям вдасться наполовину скоротити імпорт високих технологій у РФ, які можуть використовуватись у тому числі для військових товарів.
  • Вранці рубль упав до найнижчого рівня за всю історію. Президент США заявив про новий пакет санкцій — вони накладаються ще на чотири банки.
  • Путін планував напад на Україну протягом довгих місяців. У результаті протягом останнього тижня ми бачили обстріли на Донбасі, кібератаки та цілий політичний театр, влаштований Росією – нібито Україна збирається нападати на Донбас.
20:18 Прес-офіцер Бригади швидкого реагування Нацгвардії про Гостомель:
 
«Нелегкий день. У Гостомелі на цю мить перебуває до одного батальйону адічалих (прилетіла штурмова авіація, також 34 гелікоптери, з них ми точно збили три, за іншими даними п’ять). Ми забрали прапор і відійшли з мінімальними втратами, коли закінчились ПЗРК і БК для З/У. Наша арта і винищувачі відутюжили базу і взльотку, працювали по рос десанту. Протидіяти «сушкам» і «алігаторам» стрілковухою було не реально.
 
На цю мить ударна міць бригади стримує ворога в іншому місці, тому по вертольотах відпрацювали мінімальними силами. Переважно лютували звичайні українські строковики з батальйону забезпечення. Недаремно підготували їх у кращих традиціях Гостомеля. За моїми підрахунками в ході бою знищили більше взводу росіян. Гвардійці справжні воїни, всі люто сьогодні повоювали і битимуться до перемоги без зволікань. Гостомель обов’язково відвоюємо!»

19:59 Михайло Подоляк , радник голови Офісу президента у коментарі «УП»: Російські окупанти захопили контроль над міжнародним аеропортом ДП «Антонов» у Гостомелі, що знаходиться менш ніж у 10 км від Києва.

Подоляк повідомив, що українські підрозділи Збройних Сил після запеклих боїв утратили контроль над аеропортом «Антонов».

19:54 Михайло Подоляк , радник голови Офісу президента у коментарі «НВ»: Українські військові втратили контроль над Чорнобильською атомною електростанцією.

Радник голови ОП зауважив, що стан об’єктів ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів наразі невідомий.

«Після абсолютно безглуздої атаки росіян на цьому напрямку неможливо говорити про те, що ЧАЕС у безпеці. Це одна з найсерйозніших загроз Європі сьогодні. Знаючи звички росіян, напевно, вони вже готують провокаційні речі на ЧАЕС. Або скористаються пошкодженнями, отриманими об’єктами під час атаки, щоб звинуватити в цьому Україну, або самі пошкодять ці безумовно найнебезпечніші об’єкти», — зазначив він.

19:14 Президент Зеленський просить Захід запровадити «безпольотну зону» над Україною. Це питання він обговорив, зокрема, із президентом Франції Еманюелем Макроном.

Виходячи з тональності заяви, Зеленський розраховує на успішне схвалення цього рішення. «Пакет додаткових жорстких санкцій щодо РФ від ЄС уже на підході. Обговорив усі деталі з Емманюелем Макроном», — написав він у твіттері.

Зеленський окремо наголосив на двох елементах санкційного пакету, на які він розраховує.

«Вимагаємо відключення Росії від SWIFT, запровадження безпольотної зони над Україною та інших дієвих кроків для зупинки агресора», — написав президент

19:03 ВМС ВС Украины: Ситуация по российскому вторжению: РФ пытается захватить остров Змеиный. Территория была обстреляна артиллерией крейсера «Москва» и патрульного корабля «Василий Быков».

После этого совершен авиационный налет российским «Су-24».

На острове не осталось ни одного уцелевшего здания.

Однако украинские морские пехотинцы вместе с Государственной пограничной службой Украины держу оборону острова.

18:57 Високопоставлений представник міністерства оборони США: Сполучені Штати вважають, що вторгнення Росії в Україну спрямоване на те, щоб «обезголовити» український уряд і встановити власне управління, повідомляє агентство Reuters.

За словами чиновника, саме тому один із трьох основних напрямків російського наступу спрямований на Київ.

«За нашими оцінками, у них є всі наміри фактично обезголовити уряд та встановити свій власний метод управління, що б пояснило ці ранні кроки», — сказав чиновник на умовах анонімності.

18:49 У СБУ розповіли, що робити у разі звуків тривожної сирени

«Шановні громадяни! Будь ласка, ознайомтеся й повідомте всім своїм контактам наступні короткі інструкції, що можуть урятувати ваше життя», – сказано в повідомленні.

СБУ дала рекомендації, що робити в зоні бойових дій і що робити не можна.

18:20 Bellingcat: З Пскова у напрямку Києва вилетіли 18 літаків Іл-76 МД

Розслідувач Bellingcat Христо Грозєв заявив, що з Росії у напрямку Києва вилетіли 18 літаків Іл-76 МД

«Українські урядові джерела повідомляють, що 18 літаків Іл-76 покинули псковський напрямок Києва, прибудуть приблизно за годину», — йдеться у заяві розслідувача Bellingcat.

18:00 Кличко: Київ вводить комендантську годину з 22:00

Міський голова Києва Віталій Кличко оголосив про запровадження комендантської години у Києві.

«Київ з сьогоднішнього дня вводить комендантську годину. Діятиме вона з 22:00 до 7:00. Це – вимушений крок, але в нинішніх умовах військової агресії та військового стану необхідний для безпеки мешканців столиці. Громадський транспорт під час комендантської години працювати не буде. При цьому станції метрополітену будуть доступні як укриття у цілодобовому режимі».

Кияни закликали вчасно повертатися додому.

За крайньої необхідності пересування містом під час комендантської години, зокрема працівникам ЗМІ, підприємств критичної інфраструктури, обов’язково потрібно мати при собі документи, що засвідчують особу.

17:55 Президент Зеленський: Росія намагається захопити ЧАЕС, це оголошення війни Європі.

«Російські окупаційні сили намагаються захопити Чорнобильську АЕС. Наші хлопці віддають життя, щоб трагедія 86го року не повторилася. Повідомив про це прем’єру Швеції Магдалені Андерсон. Це оголошення війни всій Європі».

17:52 Главком: «Під Черніговом здався цілий розвідувальний взвод 74 мотострілкової бригади.

Старшина Буйнічев Костянтин Сергійович. 74 мотострілкова бригада, Кемеровська обл.

Навчання були в Єльні, вчора дізналися про наступ на Україну, думали, що повертатимуться додому.

«Этого никто не думал, что мы едем убивать. Воевать мы не собирались, мы собирали информацию».

17:46 Президент Зеленський:

Наша армія зупинила атаки ворога. Найбільш проблемний — південь. Ворог намагається пройти у бік Мелітополя. Росіяни повільно йдуть у Чернігівській області, але їх там «зустрінуть». В Гостомелі російський десант блокують. Наші війська отримали наказ на знищення окупантів. Президент закликав росіян протестувати проти війни.

Міноборони про ситуацію в Гостомелі. Нацгвардія веде бій з російськими окупантами. Останні висаджували там свій десант із 34 гелікоптерів. Через це Нацгвардія «накрила» аеропорт артилерією. Три гелікоптери росіян Нацгвардія збила.

17:06 Антон Геращенко, радник голови МВС: З території Білорусі до зони ЧАЕС увійшли окупаційні війська Росії.

Геращенко написав, що військовослужбовці Нацгвардії, які охороняють сховище радіоактивних відходів, чинять запеклий опір.

«Якщо внаслідок ударів артилерії окупантів буде зруйновано сховище ядерних відходів, то радіоактивний пил може накрити території України, Білорусі та країн ЄС», – наголосив радник глави МВС.

16:58 Херсонська обласна державна адміністрація: Ситуація щодо російського вторгнення ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ПО ХЕРСОНЩИНІ

За даними від РДА в телефонному режимі:

  • Генічеський район: всі державні структури перейшли під контроль загарбників. Техніка стоїть в самому місті Генічеськ, на околицях блокпости з російськими військами. Проводять перевірку виїжджаючих на приналежність до збройних сил України. Стрілянина та активні бойові дії відсутні.
  • Скадовський район: колона військової техніки стоїть в районі Широке, не рухається. В місті Скадовськ війська відсутні. Стрілянина та активні бойові дії відсутні.
  • Бериславський район: велика колона бронетехніки перетнула Каховську ГЕС та направилась в бік Великої Олександрівки. Стрілянина та активні бойові дії відсутні. Щодо перебування техніки в місті Берислав точна інформація відсутня.
  • Каховський район: військова техніка стоїть в місті Нова Каховка. Захоплені Каховська ГЕС та переправи через Північно-Кримський канал. Стрілянина та активні бойові дії відсутні.
  • Херсонський район: Інформація часткова. Олешки під контролем російських військ. Знищені військові об’єкти авіацією противника. Переправа через р. Дніпро під контролем загарбників.
  • ДСНС: служба переведена в режим підвищеної готовності. Працюють позмінно. Всі районні управління функціонують в такому ж режимі. Тримають постійний зв’язок з медичною службою. Зі слів начальника ОКЦ реагують на всі виклики.

Нестачі сил та засобів немає.

Медична служба: Інформація про виклики на НС 24.02.2022 станом на 15:00 (з наростанням). Всього викликів — 23, постраждалих — 33, з них 4 дитини; військовослужбовців — 17.

Загиблих — 13, з них 2 дитини, військовослужбовці — 9. 

Протягом дня триває періодичне повідомлення жителів Херсонщини щодо введення режиму воєнного стану, порядку укриття в захисних спорудах, порядку дій під час різноманітних надзвичайних ситуацій та бойових дій. Повідомлення здійснюється через офіційні засоби масової інформації.

16:52 Міністерство енергетики: На Трипільській ТЕС, яка знаходиться в Київській області й належить компанії Центренерго, стався вибух.

Причини вибуху на Трипільській ТЕС в Міненерго не уточнюють. За даними пресслужби Укренерго, електростанція досі працює, поруч із нею пошкоджена високовольтна лінія електропередач, «але передача електроенергії продовжується.

За даними Укренерго, загальне навантаження на Трипільську ТЕС – 203 МВт. Це 1,5% від всього навантаження на всі електростанції.

16:44 МВС: Гарнізон на острові Зміїний зазнав атаки кораблів ЧФ Росії «Москва» та «Василь Биків», по острову вівся вогонь із корабельної артилерії.

16:27 Альона Шевцова, радниця командувача Сухопутних військ: В районі Глухова військові застосували ПТРК «Javelin» та знешкодили колонну техніки РФ — 15 танків Т-72!

16:19 Не вірте фейкам: українська армія нікуди не відступає!

У Міністерстві внутрішніх справ повідомляють, що українська армія не відступає і перебуває на своїх місцях і веде бій.

«​​Не вірте у поширеним пропагандистськими ЗМІ фейкам про те, що нібито українська армія відступає. Українська нацгвардія, поліція, прикордонники перебувають на своїх постах, ми тримаємо захист».

Повідомляється, що нещодавно відбувся бій біля прикордонного пунку «Вільче» на Житомирщині.

Нацгвардія спільно з прикордонниками відбивають спроби Росії і зараз ситуація контролюється.

15:58 У Києві оголошено повітряну загрозу: КМДА закликала терміново йти в укриття

15:54 ДПСУ: Українські військові ведуть бій на напрямку Сум

Прикордонники з ЗСУ та Нацгвардією вступили в бій з російськими окупантами на околиці Сум. Українські військові тримають оборону. За наявною інформацією РФ здійснює наступ з боку н.п. Конотоп.

The Ukrainian military is fighting in the direction of Sumy
Border guards with the Armed Forces and the National Guard engaged in battle with the Russian occupiers on the outskirts of Sumy. The Ukrainian military is defending itself. According to available information, the Russian Federation is carrying out an offensive from the Konotop city.

15:49 Сухопутні війська ЗС України:

«Важкі бої точаться за Щастя і Станицю Луганську. Збройні сили РФ неодноразово намагалися форсувати річку та вклинитися в нашу лінію оборони. Українські підрозділи оперативно реагують на обстановку і дають відсіч ворогу. Наразі Щастя знаходиться під повним контролем українських військових. В ході боїв ворог зазнав важких втрат у живій силі і техніці та відступив. У полон потрапили російські окупанти».

15:43 Антон Геращенко: «Затриманий поліцією Київської області, поряд із збитим під Гостомелем Вертольотом російський диверсант. Намагався видати себе за Українця. При ньому виявлено записи та спеціальні прилади, що свідчать про те, навіщо його закинули до нас».

15:30 Генадій Осьмак, головний редактор сайту «Новий візит»: Російські окупанти зайняли Генічеськ на Херсонщині

Російські військові, які атакували територію Херсонської області з окупованого Криму зайняли місто Генічеськ. На вулицях стоїть російська військова техніка.

15:20 Центр журналістських розслідувань: Попри заяву президента РФ Путіна щодо «військової спецоперації на Донбасі», російські війська вторглись із окупованого Криму і захоплюють територію Херсонської області. Головна споруда Північно-Кримського каналу (ПКК), шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, захоплена російськими військовими.  Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території. 

Захоплення російськими військами Північно-Кримського каналу в Таврійську 24.02.2022 року Фото: Олег Батурин

Про захоплення стратегічного об’єкту  Центру журналістських розслідувань повідомив Олег Батурін, кореспондент видання “Новий день», який опівдні зміг зв’язатись із міським головою Таврійська Миколою Різаком.

«Я щойно з головної споруди. Вона захоплена. Там стоїть російський танк, “Град”, БТРи і російські солдати зі зброєю. На мене там танк своє дуло навів, заборонив проїжджати», — цитує Різака  «Новий день»

За словами мера Таврійська, в якому знаходиться головна споруда і управління Північно-Кримського каналу, він повідомив про захоплення керівництво Херсонської облдержадміністрації, які з недовірою поставились до його слів. 

«Я їм про це кажу, а вони не вірять. А у мене питання: як могли російські танки, “Гради” і БТРи за чотири години пройти від Армянська до Таврійська? Де наш перший ешелон оборони, другий?»,  – обурився Микола Різак. 

Наповнення Північно-Кримського каналу у квітні 2020 року Фото: upkk.davr.gov.ua

14:47 Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента: «Ключове завдання росіян — прибрати керівництво України, створити максимальну паніку, тобто обезголовити все керівництво, щоб не було легітимної влади. Після цього завести сюди когось із своїх маріонеток і прийняти якийсь пакт про двосторонні відносини із Росією».

За його словами, наразі маємо спробу дестабілізувати ситуацію у великих містах, зокрема у Харкові та Києві.

Також Подоляк зазначив, що є ймовірність того, що російські війська проникнуть в урядовий квартал.

14:37 ДПСУ: Військами РФ здійснено вторгнення на багатьох напрямках.

Російська агресія відбулася в межах Луганської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Житомирської, Херсонської, Одеської областей, по о. Зміїний та в зоні ООС

«Збройними силами держави-агресора російської федерації здійснено вторгнення на багатьох напрямках. Вогонь по прикордонним підрозділам та пунктам пропуску здійснювався артилерією та авіацією після чого відбувався рух військової техніки.

Зокрема, російська агресія відбулася в межах Луганської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Житомирської, Херсонської, Одеської областей, по о. Зміїний та в зоні ООС», — йдеться в повідомленні.

Прикордонні підрозділи в залежності від розвитку обстановки передислоковуються на запасні позиції та діють спільно з українськими воїнами.

14:14 Звернення міністра оборони України Олексія Резнікова

14:01 ДСНС: На Київщині впав військовий літак ЗСУ, в результаті чого загинули 5 осіб.

«Між с. Жуківці та Трипілля Обухівського району впав військовий літак ЗСУ (на борту перебувало 14 осіб) з послідуючим загоранням, внаслідок чого загинуло 5 осіб».

13:43 Антон Геращенко: Російський вертоліт, збитий під Гостомелем, вимушено сів. Фото та відео Поліція Київської області.

13:38 ДПСУ: в Київській області російські війська пішли на прорив державного кордону. Військова техніка окупантів зайшла через пункт пропуску «Вільча».

Прикордонники разом з українськими військовими прийняли бій. Крім того, по місцю дислокації відділу прикордонної служби «Млачівка» Житомирського загону здійснено обстріли з градів.

«Зазначимо, прикордонні підрозділи в залежності від ситуації передислоковуються на запасні позиції та діють у взаємодії з Збройними силами України та Нацгвардією», — заявили у ДПСУ.

13:21 У Броварах під Києвом внаслідок російських обстрілів загинули шестеро людей, ще 12 дістали поранення.

Про це повідомив міський голова Броварів Ігор Сапожко у коментарі «Суспільному».

«Розпочалося все з 5-ї ранку, були обстріляні дві військові частини, які розташовані в Броварах. Зараз, за моєю інформацією, 6 загинули, 12 поранені, перебувають в лікарнях», — сказав він журналістам.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили, що у Броварах зафіксували два удари ракетами.

13:16 Сухопутні війська ЗСУ: в зоні ООС взяли в полон російських військових.

«Військові 93-тя ОМБр Холодний Яр взяли в полон російських окупантів! Вони з 91701 Ямпольский мотострелковый полк».

13:10 Геращенко: Війська ППО збили 3 гелікоптери російських агресорів біля аеропорту Гостомель. Над Межигір’ям збито ворожий гелікоптер Ка-52 

 

12:40 Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією на тлі вторгнення російських військ.

12:35 Глава МЗС Дмитро Кулеба: Росія здійснює повномасштабну атаку на Україну, а не вторгнення на схід.

«Ні, це не вторгнення Росії тільки на схід України, а повномасштабний напад із декількох напрямків. Ні, українська оборона не впала. Українська армія прийняла бій. Україна стоїть обома ногами на землі та продовжує захищатися».

12:32 Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки: Росія двома ракетами нанесла удар по місту Бровари під Києвом.

«М. Бровари (Київська область) знову атаковано: зафіксовані два удари ракетами, попередньо – «Калібр». Місця ударів з’ясовуються».

12:26 Штаб ООС: Сили ППО збили сьомий російський літак на Луганщині.

«Щойно Об’єднані сили збили ще один літак ВКС РФ на Луганщині. Це вже сьомий літак окупантів, збитий за сьогодні українськими підрозділами протиповітряної оборони. Загарбники продовжують нести втрати».

12:19 Генштаб: Силы обороны Украины сдерживают наступление российского агрессора В Черниговской области противник был остановлен.

Трудные бои ведутся в Харьковском направлении и в районе проведения операции Объединенных сил. На объездной дороге города Харьков сожжено 4 танка кафиров.

Силами наших войск возвращены под полный контроль города МАРИУПОЛЬ и СЧАСТЬЯ. Уничтожены не менее 6 самолетов, 2-х вертолетов и десятки единиц бронированной техники врага. В районе Счастья уничтожены около 50 российских оккупантов.

Сложная ситуация на Херсонском направлении, однако, силы обороны Украины дают отпор агрессору.

Вместе к Победе!

Ukrainian Defence Forces are deterring the advance of the russian aggressor.

In Chernihiv oblast the enemy was stopped.

Heavy fighting are going on Kharkiv direction and in the area of Joined Forces Operation. On Kharkiv bypass road 4 occupant’s tanks were burnt.

Our troops returned under full control the towns of MARIUPOL and SHCHASTYA. At least 6 aircraft and 2 helicopters and dozens of armored materiel pieces were destroyed. In the vicinity of Shchastya approximately 50 russian occupants were killed.

On Kherson direction the situation is complicated, nevertheless Ukrainian Defence Forces are fighting the aggressor back.

Together to the Victory!

12:15 Одеська ОДА: 18 загиблих в наслідок військового удару на військову частину в селі Липецьке, Подільського району.

Як повідомляють в Головному управлінні ДСНС України в Одеській області, станом на 11:00 силами співробітників ДСНС з-під завалів врятовано 6 чоловік , яких госпіталізовано до Подільської міської лікарні. Один з врятованих помер в лікарні. Загинуло 18 осіб (8 чоловіків, 10 жінок). Наразі триває розбір завалів.

12:14 Нацполіція: «Люди з червоними пов’язками – диверсанти Росії».

На тлі вторгнення Росії поліція закликала звертати особливу увагу на людей із червоними елементами на одязі.

«Поліція просить громадян повідомляти про підозрілих людей на вулицях. Зокрема, особливу увагу слід звертати на людей з елементами червоного кольору на одязі», – йдеться у повідомленні.

У МВС також закликали громадян не виходити на вулицю у форменому чи тактичному одязі.

11:55 Радник голови Офісу президента Олексій Арестовіч: Від вторгнення Росії загинуло понад 40 військових ЗСУ.

«Внаслідок ракетних ударів російської армії з ночі 24 лютого загинуло більше 40 військовослужбовців».

Арестовіч повідомив, що внаслідок ракетних ударів Росії по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури загинули більше 40 військовослужбовців Збройних Сил.

Він вважає, що російське командування сподівалося на значно більшу кількість жертв серед українських військовослужбовців, і ЗСУ дають належний опір збройній агресії Росії.

Крім того, в української влади є дані про втрати серед цивільного населення, зокрема до 10 загиблих серед мирних мешканців.

За словами Арестовіча, найбільш запекла ситуація в зоні проведення операції Об’єднаних сил у Луганській та Донецькій області, де тривають важкі бої між ЗСУ та російськими окупанатами. Також небезпечними напрямками наступу Росії є:

  • перетин російської військової техніки на територію Херсонської області;
  • чернігівський напрям, де українські військовослужбовці примусили противника зупинитись і не дали просунутися вглиб території;
  • харківський напрям, куди зайшла військова техніка і сягнула об’їздної дороги Харкова, де підрозділи ЗСУ підірвали 4 російських танки.

За його словами, просування окупаційних військ Росії на всіх згаданих напрямах не сягає глибше 10 кілометрів углиб української території. За його словами, на чернігівському напрямку підрозділи ЗСУ змусили російські підрозділи відійти до адміністративної межі між Чернігівською та Сумською областями, де вони імовірно здійснюють перегрупування та планують подальший наступ.

11:19 ДСНС: В Одесі надходять повідомлення про вибухи.

Головне управління ДСНС України в Одеській області почало отримувати о 10:25 повідомлення про вибухи в Одесі, повідомила речниця одеських рятувальників Марина Мартиненко.

За її інформацією, йдеться щонайменше про три випадки:

Малиновський р-н, вул. Промислова (військова частина з загоранням);
район АРЗ СП (ЗАСТАВА-2) (залізничні колії);
Малиновський р-н, Вячеслава Кірілова, 13А, (військова частина).
Підрозділи ДСНС спрямовані на місце подій для уточнення інформації, додали у відомстві.

11:07 Генштаб: ЗСУ знищили чотири російські танки під Харковом.

Українські військові продовжують давати відсіч російським окупантам, які сьогодні вторглися до нашої країни. На окружній дорозі під Харковом знищено чотири танки агресора.

«За оперативною інформацією, на об’їзній дорозі міста Харків спалено 4 танки російських окупантів. Також сьогодні в районі Щастя знищено близько 50 російських окупантів. Окрім того, в районі Краматорська знищено ще один літак Збройних сил Російської Федерації. Це вже шостий», — повідомляють військові.

10:50 ДПСУ: Бойові кораблі ВМС Росії вимагають від українського гарнізону на острові Зміїний здатися.

Російські бойові кораблі наблизилися до острова Зміїний та вимагають від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. Росіяни використали міжнародний канал зв’язку з безпеки судноплавства.

«Ви знаходитесь у повній ізоляції в зоні ураження зброї. У разі опору будете знищені. Шанси вижити дорівнюють нулю», – загрожують вони. Прикордонники зайняли оборону, пише ДПСУ.

10:41 Калинівська міська рада: На Вінниччині оголосили евакуацію людей, які мешкають поблизу обстріляних ворогом військових складів поруч із містом Калинівка.

«Терміново розпочинається евакуація населення, яке мешкає в районі арсеналу. Евакуйованих прийматимуть у віддалених селах громади», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що міський голова Калинівської міської громади Василь Поліщук повідомив про загострення ситуації: на території військової частини А1119 почалися вибухи на військовому арсеналі, є поранені.

Міська рада закликала населення залишити небезпечний район і, в кого є така можливість, евакуюватися власним транспортом. Людей закликають не панікувати та подбати про тих, кому потрібна допомога.

10:32  Реакція президента США Джо Байдена: 

«Світ притягне Росію до відповідальності. Тільки Росія несе відповідальність за смерть і руйнування, які принесе ця атака, і Сполучені Штати, їхні союзники та партнери відповідатимуть єдиним і рішучим чином».

10:27 ДПСУ: Зі сторони Білорусі вертоліт без розпізнавальних знаків здійснив обстріл в районі мосту перед пунктом пропуску «Славутич».

Агресор намагається атакувати авіацією та військовою технікою без розпізнавальних знаків.

«О 09.40 зі сторони РБ вертоліт без розпізнавальних знаків в районі мосту перед пунктом пропуску «Славутич» здійснив обстріл праворуч та ліворуч моста. Попередньо, постраждалих немає», — йдеться в повідомленні.

Прикордонники та ЗСУ тримають оборону.

10:23 Національний банк України оголосив про запровадження валютних обмежень у зв’язку з повномасштабним нападом Росії на Україну, повідомила пресслужба регулятора. Вони включають ліміт на зняття готівки, заборону на купівлю іноземної валюти та заморозку курсу гривні. Безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень.

Постанову ухвалено у зв’язку з оголошенням воєнного стану по всій території України.

  • призупинити роботу валютного ринку України крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами;
  • зафіксувати офіційний курс на 24 лютого 2022 року – 29,25 грн/$;
    обмежити зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 000 грн на день (не враховуючи виплати заробітної плати та соціальних виплат), крім підприємств та установ, що
  • забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), уряду та окремих дозволів Національного банку без нарахування та зняття комісій;
  • заборонити видачу готівкових коштів з рахунків клієнтів в іноземній валюті крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), уряду та окремих дозволів Національного банку;
  • увести мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів (крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань) та уряду, окремих дозволів НБУ);
  • зупинити здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів держави, що здійснила збройну агресію проти України;
  • банкам-емітентам електронних грошей призупинити здійснення випуску електронних грошей, поповнення електронних гаманців електронними грошима, розповсюдження електронних грошей.

10:07 Станом на 10:00 за київським часом російська військова техніка, зокрема броньована, порушила державний кордон у Чернігівській, Сумській, Луганській та Харківській областях, повідомляє Державна прикордонна служба України та Міністерство внутрішніх справ.

«Наступу російських військ через державний кордон передує артилерійський обстріл, далі рухається військова техніка. Російська військова техніка, зокрема броньована, порушила державний кордон у Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях», — йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці МВС.

У повідомленні наголошується, що, зокрема, в Чернігівській області ворожа техніка пройшла через пункти пропуску «Сеньківка» та «Грем’яч», за іншими напрямками.

«Також рух колон відбувся через пункт пропуску «Бударки» в Харківській області та на напрямку пункту пропуску «Мілове» в Луганській області. Обстрілу зазнала більшість прикордонних підрозділів та прикордонні наряди Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. За наявною інформацією, серед прикордонників деякі військовослужбовці отримали поранення», — йдеться в повідомленні.

«Військовослужбовці Державної прикордонної служби України разом із Збройними силами вживають усіх заходів, щоб зупинити ворога», — розповіли у МВС.

10:04 Посол України у Туреччині Василь Боднар у Twitter: Україна просить Туреччину закрити для Росії протоки Дарданелли.

«Я закликаю турецьку адміністрацію, допоможіть Україні. Ми вимагаємо закриття протоків Дарданелли. Ми хочемо, щоб проти російської сторони були введені санкції. Ми вимагаємо захоплення акцій росіян тут».

10:00 «Думська»: Рано-вранці на півночі Одеської області російськими військовими атакована військова частина: є загиблі та поранені.

Зазнала потужного удару військова частина, розташована між селами Липецьке та Малий Куяльник Подільського району. За попередньою інформацією, загинуло шестеро людей, передає з місця подій кореспондент «Думської».

Поранених семеро, ще 19 людей зникли безвісти. Тяжких поранених везуть до Подільської міської лікарні. На місці працюють поліцейські та рятувальники. Вони шукають тих, що вижили серед уламків.

О 9:57 у МВС офіційно підтвердили інформацію про артобстріл в/ч 0173 та шістьох загиблих.

09:51 Міністр оборони Олексій Резніков закликав українців, які вміють тримати зброю, стати до лав Сил територіальної оборони.

«Шановні співвітчизники! Ворог атакує, але наша армія незламна. Україна переходить у режим тотальної оборони. Усі, хто готовий і вміє тримати зброю, може просто зараз стати до лав Сил територіальної оборони Збройних Сил України у вашому регіоні. Щоб отримати зброю, потрібно звернутися безпосередньо до бригад та батальйонів Сил ТрО у вашому регіоні. З собою потрібно мати тільки паспорт», — заявив Резніков.

09:50 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що НАТО та ЄС дадуть відповідь на жорстоку агресію Росії і не залишать Україну без підтримки:

«Попри зусилля міжнародної спільноти Україна стала жертвою жорстокого, нічим не спровокованого та невиправданого нападу Росії. Ми співпрацюємо з нашими союзниками з НАТО та ЄС, спільними зусиллями відповімо на жорстоку агресію Росії та не залишимо Україну без підтримки».

09:48 Президент Зеленський записав ще одне звернення: Україна створює коаліцію проти Путіна

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

09:44 Державна прикордонна служба: В Луганській області, прикриваючись символікою ОБСЄ, зайшла колона російських танків, триває бій.

«На Луганщині на рубежі Красна Талівка, Мілове, Городище зайшли колони російських танків. Ворог підступно виставив в перед колони автомобілі білого кольору з символікою ОБСЄ. Наразі на цьому рубежі йдуть бойові дії».

Повідомляється, що прикордонники з ЗСУ та НГУ тримають оборону.

09:37 Міністерство внутрішніх справ: У прикордонній службі повідомили, що Росія зруйнувала ракетним ударом один із їхніх об’єктів інфраструктури в Київській області.

Відбувся обстріл одного з об’єктів Державна прикордонна служба України в Київській області. Ймовірно з ракетного озброєння.

У пресслужбі додали, що об’єкт розташований у тилу, а не на самій лінії держкордону.

09:28 Пресслужба МВС: Війська РФ здійснили обстріл по позиціях ДПСУ з ракетних систем залпового вогню з території тимчасово окупованого Криму.

«В результаті обстрілу з ракетних систем залпового вогню з території тимчасово окупованого Криму позицій прикордонників в районі населеного пункту Преображенка в Херсонській області один прикордонник загинув», — йдеться у повідомленні.

Інформація про інші жертви встановлюється.

09:25 Главком ЗСУ:

«Сьогодні, 24 лютого, о 5.00 збройні сили Російської Федерації розпочали інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах в Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних Сил України. Водночас, агресор розпочав артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону та на межі з ТОТ АР Крим.

Сили оборони держави, користуючись правом на самооборону відповідно до ст.51 Статуту ООН, надають гідну відсіч спробам противника прорвати кордон. Ситуація контрольована. Російські війська несуть втрати.

В районі проведення ООС збито 5 літаків ВКС РФ та 2 вертольоти, підбито 2 танки, знищено кілька вантажівок ЗС РФ.

Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України віддав наказ наносити максимальних втрат загарбникам.

Втрат серед захисників України на даний час немає.

Ми на своїй землі і не здамо її! Разом до Перемоги!»

09:13 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко: За даними Національної поліції України, станом на 8 ранку в Україні є перші жертви нової російської агресії.

08:58 Російська військова техніка, в тому числі броньована порушила державний кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях. Зокрема в Чернігівській області ворожа техніка пройшла через пункти пропуску «Сеньківка» та «Гремяч» і на інших напрямках.

08:35 В Україні введено воєнний стан

08:18 ДПСУ: Війська РФ атакували український кордон у п’яти областях та з Криму

07:58 Генштаб повідомив про російські удари по аеродромах та військових об’єктах ЗСУ

06:31 РФ завдає ракетних ударів по військових об’єктах в Україні. У Чорному морі та на Азові йде висадка десанту