Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією на тлі вторгнення російських військ.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на брифінгу 24 лютого, передає Центр журналістських розслідувань.

«Цей ранок увійшов в історію, але ця історія різна абсолютно для нашої країни і для Росії. І ми розірвали дипломатичні відносини з Росією. Україна захищається і не віддасть своєї свободи, що б там не думали в Москві», – сказав Зеленський.

Він додав, що для українців незалежність і право жити на своїй землі згідно зі своєю волею є найвищою цінністю.

«Росія підло самовбивчо напала рано вранці на нашу державу, так само, як це зробила фашистська Німеччина у роки Другої світової війни. Відсьогодні наші держави по різні боки світової історі», – наголосив президент.

МЗС України пропонував Зеленському розірвати дипломатичні відносини ще 22 лютого, після того як Володимир Путін визнав самопроголошені «ЛНР» та «ДНР».

Після розриву дипломатичних відносин обидві країни позбавляються можливості двосторонньої комунікації в дипломатичній площині. Українські та російські дипломати припиняють свою діяльність. Дипломатичні відносини між країнами відбуваються за посередництва третіх країн.

Нагадаємо:

  • 24 лютого 2022 року Росія напала на Україну. О 4:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на Донбасі.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія здійснила удари по військовій інфраструктурі України та по прикордонниках.
  • За інформацією Генштабу ЗС України, Збройні сили РФ розпочали інтенсивні обстріли українських підрозділів на сході, а також нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах, а також по військових об’єктах Збройних Сил України. Росія розпочала артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону.
  • Верховна рада на позачерговому засіданні затвердила указ президента України Володимира Зеленського щодо введення воєнного стану в Україні. Воєнний стан в Україні запроваджений з 24 лютого строком на 30 діб.