Стрелковое готовится к зиме

Публикации
Морская стационарная платформа на газовом месторождении Стрелковое Фото: investigator.org.ua

«Черноморнефтегаз» готовит оборудования газового месторождения Стрелковое к зиме. Вернув контроль над месторождением весной этого года, государственная компания взяла на себя и обязанность обеспечения газом Геническа, который остается неподключенным к единой газотранспортной системы Украины. Хозяйственная проблема, которой российская пропаганда воспользовалась сполна и на самом высоком уровне — при актерском участии самого Владимира Путина, за три годы оккупации Крыма так и не была решена. Обещания правительства до сих пор не воплощены в реальные средства и заказ работ по строительству ветки газопровода от поселка Аскания-Нова. На прошлой неделе на Арабатскую Стрелку для инспекции готовности газового промысла к зиме высадился десант с НАК «Нафтогаз Украины», ГАО «Черноморнефтегаз» и представительства президента в АР Крым. Корреспонденту Центра журналистских расследований удалось побывать на морской стационарной платформе Стрелкового месторождения, а вот совещание с участием местного руководства прошла за закрытыми дверями.

Морські стаціонарні платформи родовища Стрілкове знаходяться за два кілометри від Арабатської стрілки.

Віталій Заєць, гірничий інженер НАК «Нафтогаз Україна» під час поїздки до платформи каже, що  навіть у випадку нарощення обсягів видобутку газу тут вистачить ще років на 50-60.

Віталій Заєць, гірничий інженер НАК «Нафтогаз Україна» Фото: investigator.org.ua

Попри це після анексії Криму херсонське місто Генічеськ опинилось у дивній пастці. Під боком, на шельфі Азовского моря — газове родовище Стрілкове, а місто в морози потерпає від нестачі блакитного палива. Раніше зимовий дефіцит покривався із  кримського Глібовского підземного газосховища, куди влітку закачували надлишки газу, видобуті із Стрілкового. Після анексії Криму родовище відійшло компанії «Пласт» нардепа-втікача Олександра Онищенка, а закачаний у кримське сховище газ окупанти не повернули. Про незаконність передачі у спільне користування Архангельського та Стрілкового газових родовищ у перші дні окупації Криму ми детально розповідали у розслідуванні «Зелені чоловічки та блакитне паливо». Державний контроль над ним відновився, лише коли Онищенко «побив горшки» із президентом Петром Порошенком, а НАБУ відкрила справи щодо зловживань у «Укргазвидобуванні» на користь компаній нардепа. 

17 березня 2017 року «Чорноморнафтогаз» відновив повний контроль над родовищем. Світлана Нєжнова, голова  правління компанії розповідає, що діагностика морських газопроводів дала розуміння, які капіталовкладення потрібні для розвитку родовища. У «Чорноморнафтогазі» запевняють: свої обов’язки вони виконують справно, але виправляти помилки за місцевими посадовцями не можуть.

Світлана Нєжнова, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Фото: investigator.org.ua

«Я б хотіла наголосити, що відповідальність за опалювальний сезон згідно закону — на місцевому самоврядуванні. «Чорноморнафтогаз» займається виробничою діяльностю, і основне наше питання — це газ видобувати і поставляти населенню. А як він буде розприділятись — вирішує вже місцева влада», — каже Світлана Нєжнова.

Керівники Геніческого району втішені, що фінансування Стрілкового родовища відновилось і підприємство стабільно працює. 

«Ще коли Стрілкове газове родовище обслуговував кримський «Черноморнафтогаз», ніхто ніяких грошей сюди не вкладав. «Пласт», в межах спільної діяльності, також не вкладав. Багато мільйонів буде виділено в січні і зараз уже багато мільйонів вкладено в підготовку родовищ та газогонів до опалювального сезону» – розповів Олексій Сищенко, заступник голови Генічеської РДА.

Однак головну проблему — подолання дефіциту палива у морозні піки у Генічеському районі не вирішили. Уже три роки  напередодні опалювального сезону влада усіх рівнів запевняє: ситуація під контролем, житло геничан буде з теплими батареями. Проте вже перші морози дають зрозуміти, що газ, якого в мережах критично не вистачає, зігріває ліпше обіцянок політиків.

Олексій Сищенко, заступник голови Генічеської РДА Фото: investigator.org.ua

Задля зменшення споживання газу в період пікового навантаження на мережі увесь минулий рік геничани переводили соціальні об’єкти та власні помешкання на котли, що використовують тверде паливо. Уряд навіть обіцяв компенсувати половину витрачених коштів, та не судилось.

«Той рік пройшов під прапором заміщення на твердопаливні. У цьому році, враховуючи різке здорожчання твердого палива, ми близько 6 мільйонів з бюджетів усіх рівнів витратили на заходи з  енергоощадливості. Це школи, дитячі садки, лікарні», — розповідає Сищенко.

Радикально ситуацію змінити може лише будівництво до Геніческа гілки газопроводу від розподільчої станції у Асканії-Нова, що дозволило б забезпечити газом не тільки Генічеський, а й ще два сусідні райони — Каланчацький та Новотроїцький. Орієнтовна довжина газогону, який закільцює єдину газотранспортну систему  із ГТС Генічеського району,- 91 кілометр.

Однак справа ця йде непоспіхом. Тендер на розробку проектно-кошторисної документації був проведений у березні, його виграло приватне підприємство «Тритетпроект» із Вінниці. Конкурс, проведений через систему ProZorro, здешевив замовлення удвічі — замість очікуваних двох мільйонів гривень роботи обійдуться Управлінню капітального будівництва Херсонської ОДА у 947 тисяч. Проект був готовий ще влітку, але його державна екпертиза ще триває. Тому власне роботи з будівництва газогону плануються уже на наступний рік. Якщо гроші на нього будуть враховані Держбюджетом. 

«До кінця жовтня ми отримаємо експертизу і вже просимо уряд і парламент щодо відкриття фінансування цього проекту. І в 2018 році ми зробимо цей газопровід», — повідомляв на початку жовтня глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

Губернатор сподівається, що нове обладнання, поставлене «Чорноморнафтогазом» на родовище Стрілкове для сушіння газу дозволить довести «потужність до 75 тисяч кубометрів на добу, щоб забезпечити потребу району у газі».