На выезде из тени

Крым

С момента прекращения сообщения с оккупированным полуостровом в декабре 2014-го, автоперевозки контролировали в основном незарегистрированные как предприниматели лица, без лицензии, а, следовательно, и без ответственности за безопасность пассажиров и качество услуг. Попытка вывода перевозок из тени встретила сопротивление «нелегалов» и была использована коллаборационистами для антиукраинской пропаганды в Крыму. 

22 марта на главной площади Геническа около 100 нелегальных таксистов провели акцию протеста. Возмущение вызвало введение регулярного автобусного сообщения между железнодорожным вокзалом в Новоалексеевке и КППВ «Чонгар», что на границе с Крымом. Появление легального конкурента, который, платя налоги в государственный бюджет, предоставляет более дешевые услуги,  было воспринято таксистами-частниками как попытка передела рынка услуг.

Минулого року кореспонденти Центру журналістських розслідувань на території перед КПВВ “Чонгар”  зафільмували  декількох чоловіків, що пропонували потенційним пасажирам свої автівки. Серед них нам вдалося знайти лише одного офіційно оформленного водія, який розповів, що конкурувати з приватними перевізниками дуже не просто.

“Нас повністю витісняє нелегальний бізнес. Вони садять до своїх автівок до 6 -7 чоловік, а гроші потім кладуть собі в кишеню. Нам держава забороняє перевозки до окупованої території, та на них ці закони не діють”, —  розповідав Євген, водій автобуса сполученням Дніпро — Чонгар.

Євген, водій рейсового автобуса  «Дніпро — Чонгар», фото: investigator.org.ua

За словами очевидців,  на чолі угруповання водіїв стоять громадяни, яких поєднує  вірменське походження. Ці ж «диспетчери» виконують на кордоні ще й функцію обмінних пунктів, нелегально продаючи та скуповуючи валюту у громадян, що перетинають адмінмежу.

Окрім цієї групи, як заявляє екс-керівник блокади Криму Ленур Іслямов, є також таксисти-нелегали, що й досі знаходяться під патронатом колишнього глави Генічеської РДА,  біглого  Сейтумера Німетуллаєва, який перебуває у розшуку.

Чужих на ринок перевезень маршрутами “залізнична станція -КПВВ” не допускають, а тому конфлікти в цьому середовищі не рідкість, були і випадки сутичок на нападів на водіїв автобусів. За словами Бориса Бабіна,представника президента в АРК, за останній рік після нашого розслідування ситуація майже не змінилася, і на це є низка причин.

Фото: investigator.org.ua

“Ситуація у районах, наближених до Криму, дуже напружена. Вона так склалась через бездіяльність місцевої виконавчої влади, яка самоусунулась від організації легальних автобусних та таксі перевезень від Чонгара до Новоолексіївки. Чотири роки це питання не вирішувалось. Утворилось стійке злочинне угрупування, яке (відповідно до повідомлень СБУ) керується з іншого боку адмінмежі і містить в своїй діяльності не лише корупційні, а й контррозвідувальні ризики», — каже Борис Бабін..

Навести лад з перевезеннями в цьому районі в Укртрансбезпеці і представництві президента обіцяли ще  минулого року. Та поки нелегали навпаки отримали змогу збільшити свої прибутки —  за рахунок пасажирів зі станції Вадим, адже з зими до неї продовжили маршрут слідування кількох міжміських потягів. 

Нещодавно адміністрація Генічеського району все-таки  запустила тимчасовий автобусний рейс між Новоолексіївкою та Чонгаром. Саме це й спровокувало місцевих таксистів до акції протесту.

Водії, що зібрались під стінами адміністрації звинуватили Укртрансбезпеку та поліцію в корупційній діяльності, метою якої, на їхнє переконання,  є перерозподіл сфер впливу у районі.

«Вони першими руками не візьмуть, вони ладні проводити оборудки тільки через треті руки»,  — викрикує під час мітінгу один із протестувальників — Сервер Бахтишаєв, киваючи у бік начальника райвідділу поліції.

Це реакція на спільні рейди Укртрансбезпеки та Нацполіції із виявлення нелегальних перевізників. З проханням захистити нелегальних перевізників від свавілля місцевої влади, Новоолексіївські таксисти записали відеозвернення до президента України. В ньому та інших заявах таксистів  називаються «бенефіціари» процесу — Меджліс кримськотатарського народу, координатор Громадянської блокади Ленур Іслямов  та його партнер — Ізет Гданов, заступник постійного представника президента в АРК. 

1-й заступник представника президента України в АРК Ізет Гданов, Фото: investigator.org.ua 

«Ми втомились від постійного прессингу. Вони не дають нам тут просто виживати. Перетворивши наш район у якусь монополію, бажають відібрати в нас останній шматочок хліба», — жаліється президенту новоолексіївський таксист.

Головний спікер від перевізників — Дилявер Бахтишаєв,  у акціях бере участь і його брат —  Сервер Бахтішаєв. У державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців брати не зареєстровані. Отже, легального бізнесу вони, ймовірно, не мають.

Братів Бахтішаєвих називають помічниками екс-глави райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва, який підтримав окупацію Криму і вірно служить Кремлю, керуючи проросійською організацією «Кирим бірлігі». На її сайті  велась пряма трансляція із акції протесту таксистів-нелегалів. 

 

Сейтумер Німетуллаєв та його син -бізнесмен Рустем, коментуючи  акції таксистів, звинувачують Меджліс у позбавленні кримських татар Херсонщини “останнього шматка хліба”, хоча, як відомо,  мова йде про легалізацію перевезень, а не заборону бізнесу. 

Сейтумер Німетуллаєв, Фото: veteransrussian.ru

Представник президента України в АРК Борис Бабін вважає, що до організації акцій протесту можуть бути причетні російські спецслужби.

«На сьогодні всі ці особи здійснюють перевезення через КПВВ — ім не перешкоджають у цій діяльності, яка з того боку також є незаконною. Відповідні факти є очевидними. Про це повідомляють і наші правоохоронні органи, яким можна довіряти  і здоровий глузд за яким ця організована злочинність а це можна так назвати, була б неможливою без сприяння з іншого боку лінії розмежування», — прокоментував ситуацію Бабін.

Борис Бабін, представник президента України в АРК, фото: investigator.org.ua

Про те, що Сейтумер Німетуллаєв, попри оголошення у розшук і вже розгляд у суді його справи про державну зраду, продовжує вести бізнес на Херсонщині і впливати через своїх довірених людей на політичну ситуацію на прикордонні, Центр журналістських розслідувань повідомляє вже три роки. Однак ніякої реальної реакції з боку спецслужб немає. Так само, як і у випадку з бізнесом і впливом інших колишніх регіоналів — фігурантів наших розслідувань — Володимиром Сальдо та Олексієм Журавко.

Недоторканність херсонських бізнесменів-політиків, яких підозрюють у зв’язках зі спецслужбами Росії, надихає їхніх поплічників на нахабні правопорушення. Під час мітингу таксисти перешкоджали журналістській діяльності редактора видання «Новий Візит» Геннадія Осьмака, до якого в присутності правоохоронців була застосована сила.

Після нападу Геннадій Осьмак звернувся із заявою до поліції про умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. На відео зафіксовані усі учасники правопорушення, однак у справі ще й досі немає підозрюваних.