Децентрализация на Херсонщине: меж двух ОТГ

Публикации
с. Новокаїри. Роздоріжжя Скріншот: Google Maps

15 ноября Херсонский областной совет наконец-то принял обновленный перспективный план формирования объединенных территориальных общин, который включает 57 ОТГ, покрывающих всю Херсонскую область. До 29 ноября разработка проектов объединения громад должна быть завершена. Однако не все населенные пункты Херсонской области спешат завершать процесс децентрализации. Например, село Новокаиры Бериславского района до сих пор не определилось, в составе которой объединенной территориальной общины оно должно быть. Точнее, сельсовет определяется в одном направлении, а жители села — в другом.

15 листопада Херсонська обласна рада нарешті ухвалила оновлений перспективний план формування об’єднаних територіальних громад, який включає 57 громад, що покривають всю Херсонську область. До 29 листопада розробка проектів об’єднання громад має бути завершена. Проте не всі населені пункти Херсонської області поспішають завершувати процес децентралізації. Наприклад, село Новокаїри Бериславського району досі не визначилося, у складі якої об’єднаної територіальної громади воно має бути. Точніше, сільрада визначається в один бік, а мешканці села — в інший.

Станом на 2019 рік села Новокаїри і Республіканець, що відноситься до Новокаїрської сільської ради, знаходяться між двох вже створених ОТГ – Новорайської та Милівської. Коли відбувалося об’єднання ОТГ з центром в селі Новорайськ, запрошення на об’єднання до Новокаїр не надходило, коли ж відбувалося об’єднання ОТГ з центром в селі Милове у 2018 році, на запрошення Новокаїрська сільська рада відповіла відмовою.

Реформа децентралізації добігає кінця і всім населеним пунктам потрібно визначатися. Депутати сільської ради Новокаїр разом із головою вирішили, що доля села – це виключно їхня сфера відповідальності, і самостійно визначили для себе, що кращим варіантом буде приєднання до Новорайської ОТГ.

«Я відповідаю за ці два села і вважаю, що економічно обґрунтовано приєднуватися до Новорайської ОТГ. У нас спільні інтереси, і визнано, що ця громада економічно спроможна», — зазначає голова сільської ради Новокаїр Віктор Горбань.

Віктор Горбань, голова Новокаїрської сільської ради Фото: investigator.org.ua

Проте відповідно до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в розділі ІІ1, який регламентує порядок приєднання до вже створених ОТГ, чітко вказано, що такі пропозиції мають обговорюватися на громадських слуханнях.

Але, за словами депутатки сільської ради Новокаїр Наталії Мороз, депутати вже проголосували на сесії за зміни до перспективного плану, за якими село має приєднатися до Новорайської ОТГ. Жодних громадських слухань напередодні цього рішення проведено не було, каже депутатка.

Наталія Мороз, депутатка Новокаїрської сільської ради Фото: investigator.org.ua

«Коли виникло питання про приєднання, депутати не розглядали альтернативи приєднання до Милового, одразу – до Новорайська. Це викликало обурення людей – чому людям не дають права вибору, чому проголосували, не спитавши людей, не зібравши підписи?» — обурюється Наталія Мороз.

Дізнавшись, що село за ініціативою голови і депутатів, ймовірно, приєднається до Новорайської ОТГ, мешканці сіл Новокаїри і Республіканець спробували захистити своє право на визначення ОТГ для приєднання, і розпочали збір підписів, щоб хоч у такий спосіб, який теж передбачений тим же законом про добровільне об’єднання (розділ ІІ, стаття 5, пункт 3), висловити свою думку.

Світлана Фелюк, фельдшерка ФАП с. Республіканець Фото: investigator.org.ua

Фельдшерка ФАП в селі Республіканець, Світлана Фелюк, була серед ініціаторів збору підписів. Їй не сподобалося, що сільський голова все вирішив самостійно, не провівши ані зборів, ані громадських слухань — тому вона й вирішила, що варто все ж таки почути думку людей:

«І Новорайськ непогано, і Милове, але по тому, де в нас ближче і на роботу їздити, і довідку отримати – через степ можна дійти – то це Милове. Воно ближче до нас, нам більш знайоме. Вибачте, але ми не отара баранів», — каже вона.

Пані Світлана розповідає, що коли вони разом із колегою пішли проводити обговорювання серед селян, до них під’їхав сільський голова разом зі своєю жінкою і почав погрожувати їм: «Бачимо, що сільській голова разом із жінкою летять на мотоциклі. Він під’їжджає і каже: «Хрєновий ти агітатор, ти не маєш права ходити і збирати підписи». А я йому у відповідь: «А що ж тоді робити, якщо ти нас, як стадо баранів, загнав?» Підключилася його жінка, і каже, що в мене взагалі криша злетіла. А на Настю глянула і говорить: «А ти можеш зі своєю роботою попрощатися».

Анастасія Богач, медсестра ФАП с. Республіканець Фото: investigator.org.ua

Настя – це колега Світлани Фелюк по ФАПу у Республіканці Анастасія Богач. Вона теж була в ініціативній групі, яка проводила опитування мешканців щодо приєднання села до ОТГ. Говорить, що дуже перелякалася, коли їй почали погрожувати звільненням з роботи: «В мене почалася істерика. Для мене, як для одинокої мами, ця робота дійсно важлива».

Загалом в обох населених пунктах зібрано понад 400 голосів за приєднання до Милівської ОТГ. Мешканці відправили ці підписи до очільника Херсонської облдержадміністрації Юрія Гусєва, сподіваючись, що хоча б в області думку селян почують.

звернення мешканців Новокаїр до губернатора

Проте голова сільради Новокаїр Віктор Горбань говорить, що ці дії були проведені всупереч законодавству України, і це ініціатива зовсім не мешканців сіл: «Так по закону України ніхто не робить. Це не люди ходили, це ходили працівники ПП милівського, працівники деяких установ — вони збирали підписи».

Він запевняє, що була ініціативна група людей, які збирали підписи за приєднання до Новорайської ОТГ, і це були люди, які ходили за власним бажанням, в той час як активістів за приєднання до Милового супроводжували люди зі зброєю: «За тими людьми ходили, як кажуть, молодчики спортивної статури. Потім в селі Республіканець напрягали людей деяких, забирали пиво, ружжом в голову людині вставляли, стріляли на вулиці».

На питання, чи викликав пан Горбань поліцію, він зазначив, що дізнався про цей факт лише за два дні, а самі люди побоялися викликати.  

Пані Світлана, яка робила опитування в Республіканці, підтверджує, що хлопці на її прохання справді приїхали, адже жінкам стало страшно після погроз, проте зброї в них вона не бачила і пострілів не чула: «Ми перелякалися, він став біля магазину, а ми навіть боялися йти далі. Я подзвонила Олегу Володимировичу, кажу, що ми боїмося далі йти. І нам дали двоє хлопців в нашу підтримку. Ніяких пострілів не було, це смішно».

Олег Яхнієнко, голова Милівської ОТГ Фото: investigator.org.ua

Олег Володимирович Яхнієнко – це голова Милівської ОТГ, до якої прагнуть приєднатися мешканці, які збирали підписи. Він підтверджує, що до нього зверталися мешканці сіл Новокаїри і Республіканець: 

«Я не знав, що є ініціювання голови Новокаїр щодо приєднання до Новорайська. Звернулися до мене мешканці з питанням, чому представники Милового не приїжджають до них, адже вони хочуть у Милівську ОТГ. Після цього я змушений був офіційно звернутися до голови Новокаїрської сільської ради і попросив надати нам право зустрітися з мешканцями, щоб розказати їм про нашу громаду і запропонувати їм приєднатися до Милівської ОТГ», — каже Яхненко.  

Офіційної відповіді від голови Новокаїрської сільської ради не отримано і досі.

На питання, чи підтримують мешканці села ініціативу депутатів і голови сільської ради про приєднання до Новорайська, пан Горбань відповів, що це вирішуватимуть депутати: «Я не баба Ванга, я вгадати не можу. Ще будуть слухання, ще будуть інформаційні зустрічі. Але вибір будуть робити депутати, народні обранці, від села, від кожної вулиці, від їхнього народу. Це люди, які проживають з цією громадою».

Чому сільський голова Новокаїр так прагне до Новорайської ОТГ, яка під час створення навіть не надіслала селу, яке межує з нею територіально, запрошення на приєднання? Чому не бажає розглядати альтернативу такому приєднанню? Відповіді на це питання ми так і не почули. Проте він звинувачує депутата Херсонської обласної ради Ігоря Йосипенка, фермерське господарство якого знаходиться в Бериславському районі, у тому, що той, створивши Милівську ОТГ, тепер кличе до неї Новокаїри: «Я хотів би спитати депутата обласної ради Ігоря Васильовича Йосипенка, що він і голова Милівської ради скрізь їздять і вимагають? Який його інтерес у створенні Милівської ОТГ, щоб туди приєдналися Каїри? Люди можуть їздити в Милове, діти можуть ходити до школи там, їм же ніхто не забороняє. Чому ж ми людей ділимо? Ми тільки з точки зору перспективи і спроможності хочемо відійти до Новорайська».

Ігор Йосипенко, депутат Херсонської обласної ради Фото: investigator.org.ua

Ми зв’язалися з депутатом обласної ради Ігорем Йосипенком, і розпитали, чому пан Горбань звинувачує його у тиску і вимаганнях. Обласний депутат звинувачення у тиску відкидає і каже, що переймається долею села, оскільки там знаходиться його фермерське підприємство, на якому працюють як каїрчани, так і миловчани. 

“Їздить і вимагає — такого немає. Я просто висловив свою думку, що буде набагато зручніше для мешканців села Новокаїри приєднатися до Милівської ОТГ. Тому що я працюю сьогодні в селі Новокаїри, і дуже багато людей, які працюють в мене, мешкають в Миловому. І навпаки. Ще наведу приклад: два вчителя з Новокаїр працюють в школі села Милового, і я час від часу їх підводжу на роботу. Ці села пов’язані між собою навіть географічно — якщо відкрити карту, Милове і Новокаїри знаходяться на одному півострові”, — каже Ігор Йосипенко.

Він наголошує, що до нього теж зверталися мешканці сіл Новокаїри і Республіканець як до депутата і місцевого фермера з питаннями, чому сільський голова так наполягає на приєднанні до Новорайська, коли їм зручніше добратися до Милівської ОТГ: “Особисто до мене звертаються люди, багато пишуть мені в месенджер з того приводу, що вони не розуміють, навіщо нам Новорайськ. Багато хто з них пише, що вони ніколи в житті там навіть не були. Я пояснював своє бачення голові Новокаїрської сільської ради Віктору Горбаню, що якщо треба мешканцям села по тих чи інших питаннях дістатися центру ОТГ, вони виходять на трасу і проїжджають до Милового одну зупинку будь-яким автобусом. До Новорайська також одну зупинку трасою, а потім 12 км незрозуміло як і чим треба в степ добиратися до центру ОТГ. Тому я не розумію, навіщо Новкаїрам приєднуватися до Новорайська”. 

За картою, від Новокаїр по трасі до Милового та до повороту на Новорайськ однакова відстань — близько 6 км, і від траси до центру Новорайська — також близько 6 км.

Скріншот: Google Maps

В своїх аргументах пан Горбань натякає, що Новорайська громада економічно спроможніша, ніж Милівська, адже в останній пройшли перші вибори лише в червні 2019 року, бо в грудні 2018 року місцеві вибори були скасовані через воєнний стан, запроваджений колишнім президентом Петром Порошенком. 

Проте голова Милівської ОТГ Олег Яхнієнко спростовує закиди про неспроможність своєї громади: «Коли ми створювалися, нас прораховували з Центру розвитку громад у Херсоні, і надали висновок, що ми спроможні навіть удвох з Качкарівкою. І бюджет на той час, коли нас об’єднували, був більший, ніж у Новорайській ОТГ. На 500 тисяч в нас було коштів більше. І це рахувала область, не ми. Зараз до нас приєднуються Дудчани, чим ще посилюють нашу громаду. Відкрийте сайт Асоціації об’єднаних територіальних громад, там перелік громад, які визнані неспроможними. серед них нас немає. Ми — спроможна громада».

За його словами, в 2014 році Новокаїри вже ухвалювали рішення про приєднання до Милового, але тоді на заваді стала облдержадміністрація. 

“Були слухання, було рішення сесії, але на той час обласна адміністрація сказала, що не дозволить нам “стати князьками” – і об’єднання заборонили. Потім змінився голова, який з самого початку казав, що нічого доброго з децентралізації не буде”, – згадує Олег Яхнієнко.

Керівниця регіонального офісу розвитку місцевого самоврядування програми “U-LEAD з Європою” Оксана Силюкова підтверджує, що Милівська об’єднана громада визнана економічно спроможною: “Вже те, що громада Милового пішла на перші вибори й отримала висновок Обласної державної адміністрації, говорить про те, що розрахунки її спроможності були проведені заздалегідь. Вже те, що громада Милового випущена Кабінетом Міністрів України на прямі міжбюджетні стосунки, доказує те, що громада визнана спроможною”.

Керівниця регіонального офісу програми “U-LEAD з Європою” Оксана Силюкова Фото: investigator.org.ua

Окрім того, вона наголошує, що реформа децентралізації націлена на те, щоб наблизити послуги до людей, полегшити їхнє життя, тому, в першу чергу, в цьому питанні потрібно керуватися думкою людей: “В Законі про добровільне об’єднання територіальних громад основною вимогою є поліпшення якості публічних послуг населенню. Тому, якщо мешканцям Новокаїр ближче і простіше їздити до Милового, якщо вони вважають, що за логістикою і за отриманням послуг їм краще йти в Милове, я не думаю, що голова місцевої ради не має брати до уваги думку людей”.

Оксана Силюкова нагадує селянам, що вони можуть оскаржити дії сільського голови й сільради в суді: “Ми мали прикрі випадки, коли проти волі людей голова і депутатський корпус голосували за інші формати об’єднання, приєднання, але в людей завжди є інструмент, яким вони можуть скористатися — це судовий позов в тому випадку, якщо їхня думка не береться до уваги”. 

21 листопада у селі Новокаїри відбуваються громадські слухання щодо приєднання до Новорайської ОТГ. Хоча, як пояснює пані Оксана Силюкова, в першу чергу слухання мають бути щодо приєднання до Милівської ОТГ, оскільки надійшов офіційний лист від голови Милівської ОТГ про інціювання громадських обговорень у селах Новокаїри і Республіканець. 

“Відповідно до процедури, прописаної в законі про добровільне об’єднання громад, Новокаїрська рада зобов’язана зібрати людей, розповісти про ініціативу громади, яка ініціює добровільне приєднання. Тому тут ми вбачаємо пряме порушення законодавства: є ініціювання — обов’язково має бути відповідь, і громадські слухання обов’язково мають бути призначені”, — пояснює керівниця регіонального офісу програми “U-LEAD з Європою”, — каже Оксана Силюкова.

Тож питання, для кого на Херсонщині проходить реформа, що має поліпшити умови життя — для людей чи чиновників на місцях, — залишається відкритим.