Как «слуги» топят Зеленского в днепровской воде

Публикации
Давид Арахамия, глава фракции ВРУ «Слуга народа» Фото: WTECH Ukraine

Подачу днепровской воды в оккупированный Россией Крым в обмен на уступки РФ в переговорах по Донбассу назвал «достаточным компромиссом» председатель парламентской фракции «Слуга народа» Давид Арахамия. Неделю назад Антон Кориневич, постоянный представитель президента в АР Крым категорически заявлял — «никакой воды до деоккупации», а разговоры о такой возможности называл спекуляциями. Этот диссонанс еще раз подтвердил, что в государстве отсутствует четкая и согласованная политика в отношении оккупированных территорий, и вопрос подачи воды в Крым — яркий индикатор этой несогласованности.

Свою гучну заяву про ціну дніпровської води для Криму голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зробив 11 лютого в ефірі телеканалу «Прямий». 

«Якщо дати воду в Крим, але мати велику перевагу у переговорах по Донбасу — моя особиста позиція, я буду вважати це достатнім компромісом. Я на таке б пішов, бо в Криму водою будуть користуватись громадяни України.  Якщо це буде обмін, що вони відходять до Ростова, ми встановлюємо контроль над кордоном, я б на таке пішов», — заявив керівник парламентської монобільшості.

Пікантності ситуації надає те, що в цей же день Дмитро Лубінець (депутатська група «За майбутнє»), голова Комітету ВР України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин  в ході виїзного засідання комітету в Херсонській області зробив прямо протилежну за змістом заяву.

«Позиція наша дуже проста: коли Крим стане фактично Україною — відновимо водопостачання. До цього часу будь-які спроби маніпуляції цим питанням ми не сприймаємо і вважаємо, що це просто якісь спеціальні «вброси». Можу сказати, що це питання мусить обговорюватись перш за все на найвищому рівні, але ми як народні депутати, ставимось до цієї ідеї негативно», — сказав Лубінець.

Журналісти не випадково задали питання голові Комітету про водопостачання до Криму. Справа в тому, що в програмі виїзного засідання крім КПВВ на межі з Кримом були ще й відвідини тієї самої дамби, яка перекриває доступ води Північно-Кримським каналом до окупованого півострова. Цей пункт програми візиту викликав побоювання громадськості: чи не інспектує влада дамбу перед відкриттям шлюзів для подачі води до Криму? 

Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич, який є учасником виїзного засідання Комітету, ще 5 лютого зробив різку заяву на випередження. 

«У зв’язку з появою в ЗМІ чергових спекуляцій щодо можливого відновлення водопостачання в Крим і пов’язаного з цим «візиту комісії з Києва», відзначимо, що ця інформація не відповідає дійсності. Логічно під час цього візиту відвідати також дамбу перекритої ділянки Північно-Кримського каналу, оскільки дамба знаходиться в безпосередній близькості до КПВВ. Ніхто ні про яке відновлення водопостачання не говорить, вода з каналу піде в Крим тільки після деокупації. Жодної води до деокупації. Виїзне засідання Комітету ніяк не пов‘язане з питанням водопостачання». 

Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим Фото: investigator.org.ua

Аби зняти негативний резонанс довкола чергової «зради»,  Лубінець вирішив не дражнити народ і скасував відвідування дамби.

«У нас попередньо в плані стояло відвідування цієї дамби. Після того як почали розказувати, що ми їдемо, щоб подивитись, як можливе відкриття води…Хоча ми дійсно хотіли поїхати подивитись, в якому стані знаходиться дамба. Це ми зробимо по-іншому —  на рівні спілкування з керівником ОДА. Якщо потрібно виділення додаткових коштів на утримання дамби або якогось поточного ремонту, наш Комітет готовий всіляко це підтримувати і сприяти виділенню коштів», — сказав Лубінець.

Дамба на Північно-Кримському каналі в Херсонській області Фото: kherson.ipc.org.ua

Громадськість турбується недарма. Бо ще 17 жовтня 2019 року голова бюджетного комітету Верховної Ради Юрій Арістов (фракція «Слуга народу») у програмі «Схеми» висловив ідею про подачу води до окупованого Криму, назвавши його Росією.

«Була ідея – продавати воду. Ізраїльтяни продають воду фактично до воюючої країни, вони заробляють. Ось і у нас була ідея, наприклад, продавати воду в Росію», — сказав Арістов, уточнивши, що йдеться саме про Крим. 

Юрій Арістов, голова бюджетного комітету ВР України Фото: krymr.org

Різка реакція на такі оригінальні ідеї голови бюджетного комітету не забарилася — і політики, і громадськість висловили своє обурення намірами влади, яку представляє член фракції «Слуга народу» Юрій Арістов. Йому довелося виправдовуватися. На новій хвилі обговорень подачі води до Криму Арістов у коментарі Крим.Реалії вже  заперечив наміри влади, пояснивши, що це була лише ідея:

«Це були пошуки можливостей і все, без будь-яких прив’язок до будь-яких дій. Не було жодних розрахунків, не було нічого, була просто ідея. Зараз це питання не обговорюється, в принципі», — сказав Арістов.

Цікаво, чи виправдовуватиметься за свої слова Давид Арахамія? Бо його ідея обміну води для Криму на деокупацію Донбасу — це відверта пропозиція торгівлі державним суверенітетом України. Вивід російських військ з Донецької та Луганської областей та передача під контроль України державного кордону за Мінськими домовленостями та за «формулою Штайнмаєра» мають відбутися без жодних додаткових умов. І те, що Арахамія називає компромісом, насправді було б односторонньою поступкою з боку України і фактично означало б відмову офіційного Києва від практичних претензій на Крим. 

Такі провокаційні заяви з боку навіть не рядових представників президентської політичної сили в парламенті є можливими саме через відсутність чіткої державної позиції щодо деокупації українських територій — і Донбасу, і Криму. Або ж ця позиція відсутня саме через те, що команда Зеленського не здатна ані напрацювати таку позицію, ані примусити своїх членів цієї позиції дотримуватись. Або ж цієї команди просто не існує, тому кожен «слуга» може робити будь-які «вкиди», виходячи з власних уявлень про суть речей чи власних інтересів. Адже державні інтереси не сформульовані і не обведені червоною лінією, за яку заходити зась. 

Учасники проекту «Слуга народу» також мають знати: домовленості з окупантами про відновлення водопостачання викличуть таку хвилю протесту, яку вони ще не бачили, а в водах Дніпра, що підуть каналом, може потонути не одне політичне життя. Але відповідальність нестиме їхній лідер — Володимир Зеленський.