Постпред президента Кориневич спростував можливе відновлення водопостачання в Крим до деокупації

Новини
Висохлий Північно-Кримський канал в Криму після окупації Фото: e-crimea.info

Інформація про можливе відновлення водопостачання в окупований Крим не відповідає дійсності.

Про це повідомив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

«У зв’язку з появою в ЗМІ чергових спекуляцій щодо можливого відновлення водопостачання в Крим і пов’язаного з цим «візиту комісії з Києва», відзначимо, що ця інформація не відповідає дійсності», – написав він.

Кориневич закликав тих, хто «спекулює на кожному кроці», почати займатися справами і перестати всюди шукати «зраду».

Він повідомив, що 11-12 лютого парламентський комітет з прав людини здійснить виїзд до Херсонської області для ознайомлення з питаннями окупованих територій АР Крим та Севастополя. В ході візиту також заплановано відвідати контрольно-пропускний пункт «Каланчак».

«Логічно під час цього візиту відвідати також дамбу перекритої ділянки Північно-Кримського каналу, оскільки дамба знаходиться в безпосередній близькості до КПВВ. Ніхто ні про яке відновлення водопостачання не говорить, вода з каналу піде в Крим тільки після деокупації. Жодної води до деокупації. Виїзне засідання Комітету ніяк не пов‘язане з питанням водопостачання, а має на меті ознайомлення з ситуацією біля адмінмежі з тимчасово окупованою АР Крим. Тим, хто спекулює на кожному кроці, варто, нарешті, почати займатися справами і перестати всюди шукати зраду.», – підкреслив постпред президента в Криму.

РФ, окупувавши Крим, повинна сама вирішувати питання забезпечення півострова водою, заявив в серпні 2019 року представник президента України в АРК Антон Кориневич, відповідаючи на претензії «постпреда Криму при президенті Росії» Георгія Мурадова, який зажадав провести переговорний процес з Україною про пропуск на півострів вод річки Дніпро.

Глава «уряду» окупованого Криму Юрій Гоцанюк повідомив, що на підприємстві «Вода Криму» провели нараду, в ході якої пройшло обговорення способів забезпечення кримчан питною водою і скорочення її втрат в мережах водопостачання. Він закликав кримчан дбайливо ставитися до витрачання цінного для півострова ресурсу.

Напомним:

  • После оккупации Крыма Украина в апреле 2014 года года перекрыла поступление воды на полуостров из реки Днепр через Северо-Крымский канал, который обеспечивал до 85% его потребностей в пресной воде. Для обеспечения водой Херсонской области и недопущения ее перетока на территорию оккупированного полуострова канал был перегорожен временной дамбой из мешков с песком. В Крыму сложилась критическая ситуация с водоснабжением отдельных городов, а также с организацией орошения и полива на землях сельскохозяйственного назначения.
  • По мнению крымских ученых, региональных чиновников и аграриев альтернативы Северо-Крымскому каналу для производства качественной сельскохозяйственной продукции и сохранения экологического баланса почв не существует.
  • Заместитель директора Института водных проблем и мелиорации Украины Михаил Яцюк указывает, что обеспечение оккупированного Крыма водой продолжает зависеть от того, насколько часто на полуострове выпадают осадки, несмотря на все попытки российских оккупационных «властей» придумать альтернативные схемы водоснабжения.