«Адвокат дьявола» на службе у Зеленского

Публикации
Заместитель руководителя Офиса президента Украины Олег Татаров Фото: 24tv.ua

Вечером 5 августа на сайте Президента Украины появился указ о назначении заместителем руководителя Офиса президента Олега Татарова, который будет отвечать за правоохранительный направление. В компетенцию Татарова будет входить формирование государственной политики в сфере правоохранительной деятельности, экспертно-аналитическое обеспечение работы ОП, обеспечение гарантий национальной безопасности государства в сферах правоохранительной деятельности, противодействия коррупции и защиты прав человека.

За несколько минут до появления указа на сайте Президента, в реестре НАПК появилась декларация Олега Татарова в качестве кандидата на должность заместителя ОП. Для ее детального анализа нужно немного времени, но один важный момент отметим.

Это назначение вызвало значительный резонанс в украинском обществе, ведь Татаров — не просто ранее люстрированный руководящий сотрудник МВД времен Захарченко-Януковича. А один из их условных адвокатов — ведь именно он публично оправдывал кровавые силовые действия против участников Революции Достоинства, а как заместитель начальника Главного следственного управления МВД мог иметь непосредственное отношение к фабрикации дел против них.

Хто такий Олег Татаров?

Заступник головного слідчого МВС часів Януковича

Із 2011 по 2014 роки Татаров був заступником начальника Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ, очолював яке Віталій Захарченко — нині підозрюваний у злочинах проти людяності під час подій Революції Гідності.

Татаров цілеспрямовано відстоював позицію тогочасного МВС щодо затримань і арештів десятків учасників Революції Гідності, про справи, які їм «шило» ГСУ, про версії побиття Тетяни Чорновіл. Про те, що міліція не «застосовувала сили та спецзасоби» і просто «виконувала рішення суду».

Наприклад, на відео нижче Татаров розповідає свою версію подій, які сталися в ніч на 23 січня 2014 року на провулку Кріпосному та Щорса в Києві, коли міліціонери зі спецпідрозділу «Беркут» напали на автомайданівців. Як стверджував Олег Татаров, насправді це автомайданівці переслідували чотири автобуси з міліціонерами, намагаючись завдати їм тілесних ушкоджень.

А ось як все було насправді. Міліціонери з «Беркуту» напали на активістів, потрощили їм машини та затримали мінімум 15 осіб.

Також Татаров говорив, що вночі 11 грудня 2013 року силовики розганяли протестувальників на Майдані через те, що потрібно було розчистити територію центру столиці для проїзду транспорту. І що міліціонери не застосовували силу та спецзасоби.

22 січня 2014 року, у розпал протестів, Віктор Янукович нагородив Олега Татарова присвоєнням звання «заслуженого юриста України».

Татаров — адвокат

У 2014 році Олег Татаров одним з перших потрапив під дію люстрації. До 2017 року очолював юридичний департамент корпорації «Укрбуд», головним бенефіціаром якої був Максим Микитась. Водночас займався  адвокатською практикою та був керуючим партнером адвокатського об’єднання «Татаров Фаринник Головко». Василь Фаринник, нагадаємо, був безпосереднім керівником Татарова, очолюючи Слідче управління МВС. Пізніше об’єднання змінило назву на «Креденс».

Також Татаров був адвокатом нардепа Вадима Новинського в його «церковній справі»: ГПУ інкримінувала Новинському сприяння Віктору Януковичу у 2013 році здійснити переворот в Українській православній церкві (Московського патріархату) — відстороненні митрополита Володимира (Сабодана) і возведенні на престол УПЦ своєї людини. Після засідання регламентного комітету Верховної Ради, на якому розглядалося питання про зняття недоторканості з Новинського, тодішній генпрокурор Юрій Луценко назвав адвоката Олега Татарова «с*кою неправославною і мєнтовською».

Провадження щодо Новинського була закрито ГПУ у 2019 році. 

Як адвокат Олег Татаров також особливо запам’ятався за справою Валерія Чорнобука, ексголови Апеляційного суду АР Крим, який «передав» судову систему автономії окупантам, агітуючи до зради присяги суддів і читаючи їм лекції із законодавства РФ. Про це Чорнобук чистосердно розповів в інтерв’ю кореспонденту ЦЖР Сергію Мокрушину. Воно тепер в основі обвинувального акту, який уже в суді. Захист Чорнобука під час досудового слідства обрав безпрограшну тактику — скориставшись ст. 63 Конституції України, він не давав свідчень про себе. А у поясненнях Вищій кваліфікаційній комісії суддів стверджував, що «24 березня 2014 року давав інтерв’ю журналістам під тиском, хвилюючись за свою безпеку» (!).

Детально про цю історію та досудове розслідування — у матеріалі «Справа Чорнобука. Довести суддю до суду».

Остання відома справа, у якій відзначився Олег Татаров як адвокат, — це справа, що була відкрита ДБР за заявою прокурора Олександра Божка, який повідомив про погрози з боку Андрія Портнова (те саме, вибачте «ви*ать його в тупий собачий рот»). За матеріалами слідства, прокурору начебто погрожував не тільки Портнов, а й його адвокат Татаров.

«Відповідно до рапорту прокурора Божка Татаров з Портновим у грубій формі обіцяли посадити його. І що справу у ДБР проти Божка веде повязаний з Татаровим слідчий, з яким уже все «домовлено». Тож можна уявити, які завдання у Татарова від колишніх клієнтів (Портнова, Азарових, Новінського) і як він буде використовувати свою владу», — написав адвокат Роман Маселко

Перелік гучних прізвищ і назв, до яких мав справу Татаринов, насправді, набагато довший, аніж привів Маселко. 

Як уже згадувалось, після звільнення з МВС у серпні 2014 року Олег Татаров відразу сів у крісло начальника юридичного департаменту скандального київського забудовника — корпорації  «Укрбуд».

Після розслідування Bihus.Info про корупційний «обмін» квартир для Нацгвардії України, що будувались  компанією «Укрбуд Девелопмент», її бенефіціарному власнику екс-нардепу Максиму Микитасю та гендиректору Олегу Майбороді, НАБУ і САП повідомили про підозру. Адвокат Татаров, який у 2017 році звільнився із «Укрбуду», захищав інтереси керівництва корпорації в судах, і домігся звільнення з-під варти  Майбороди. 

Цікава деталь: відомо, що у 2019 році «Укрбуд» стрімко банкрутів, а будівництво 25 житлових комплексів було зупинене. Попри тяжкі часи корпорації, Татаров зміг повернути кошти, вкладені у зведення об’єктів. У декларації Татарова за 2019 рік, поданій як кандидатом на посаду в ОП, тричі вказано про дохід від розірвання договору про участь у ФФБ (Фонді фінансування будівництва) з ФК «Житло-капітал» — компанії, через яку «Укрбуд» фінансував свої об’єкти. Татаров таким чином повернув собі 3,29 млн гривень. 

І він просто щасливчик, бо інші учасники  договорів про участь у ФФБ з «Житло-капітал» зараз опинились і без грошей, і без квартир, повідомляли напочатку 2020 року «Наші Гроші». Видання опублікувало лист «Житло-Капіталу» про «відкликання свідоцтва про участь у фонді фінансування будівництва Житлового комплексу «Genesis» по вул. Індустріальній, 2 у Києві, фактично залишаючи людей і без грошей, і без майбутнього житла». 

Варто також нагадати, що ДБР проводить розслідування можливого привласнення грошових коштів інвесторів будівництва службовими особами ТОВ ФК «Житло-Капітал», «Укрбуд девелопмент», «Спецбуд — плюс» та «Укрбуд Інвест». За даними слідства, протягом 2016-2019 років за договорами про участь у фондах фінансування будівництва житлових комплексів «Укрбуду» із ТОВ «Фінансова компанія «Житло-Капітал» виведено понад 180 млн грн на підконтрольних фізичних осіб. 

Тож тепер, коли  адвокат усіх цих «кращих людей міста» куруватиме з Банкової правоохоронні органи і (!) формуватиме державну політику в галузі правоохоронної діяльності, цікаво буде спостерігати за розвитком у справах, про які йшлося вище. 

Спроби протиснутись у владу 

Усі роки після звільнення з МВС Олег Татаров не полишав надії потрапити до влади. У 2014 році голова Херсонської ОДА Андрій Путилов планував призначити Татарова своїм першим заступником, але після критики у ЗМІ та звернення до нього голови люстраційного комітету Єгора Соболева відмовився від цієї ідеї і відкликав подання до КМУ.

У березні 2020 року, коли новопризначеному Генпрокурору — Ірині Венедиктовій підбирали заступників, Центр журналістських розслідувань із своїх джерел отримав інформацію про те, що в Офісі президента на цю посаду розглядається кандидатура Олега Татарова, якого, начебто, активно просуває через Андрія Єрмака Андрій Портнов, креатурою якого і вважається Татаров.

Кореспондент ЦЖР намагався зв’язатися з Олегом Татаровим через офіс «Креденса», аби підтвердити інформацію і про підготовку призначення, і про покровительство Портнова. Чоловік, який передзвонив журналісту і представився співробітником компанії Станіславом Свириденком, уточнив, чи пов’язані питання ЦЖР із «можливим продовженням роботи Татарова на державній службі». Отримавши ствердну відповідь, він пообіцяв передати інформацію Олегу Татарову, однак ніхто з журналістом ЦЖР так і не зв’язався. А потім відпала і потреба — Ірина Венедиктова, як пишуть, «відбилась» від настійливої пропозиції ОП взяти у заступники Татарова. 

У квітні 2020 року «Ініціативна група постраждалих/поранених на Майдані» зверталася до Офісу президента Зеленського з вимогою прокоментувати ймовірне призначення Татарова на посаду заступника голови Офісу президента України. У червні про підготовку такого призначення повідомляв телеграмканал Watchers media.

І ось це сталось!

Навіщо Зеленському такий «зашкварений» кадр у Офісі президента, причому, саме на правоохоронному напрямку? Як Єрмаку вдалося «продати» його Зеленському при всій очевидності того, наскільки репутаційно вдарить це призначення саме по Зеленському? Чи завдання стояло саме у черговому мінусуванні Зеленського і укріпленні Єрмака (як він сам може це думати)? Тоді все логічно. Але країні, що потерпає від війни, корупції і некомпетентності влади, від того не легше.