Юг в огне. На оккупированных территориях Херсонской и Запорожской областей — степные пожары

Публикации
Степные пожары в Херсонской области, 08.08.2023 г., фото спутника Sentinel-2

Август обычно традиционное время, когда в степной части Украины горят открытые территории. Иногда причины пожаров носят естественный характер, но в основном они возникают из-за недобросовестных аграриев, выжигающих стерню на своих полях. Теперь же добавился еще один фактор: причиной степных, а иногда и лесных пожаров также становятся обстрелы.

Центр журналистских расследований собрал спутниковые снимки, на которых видны самые масштабные возгорания на оккупированных частях Херсонской и Запорожской областей.

Минулого тижня українські ЗМІ повідомляли, на острові Джарилгач у Чорному морі вогонь знищив заповідну зону на площі понад 1 500 гектарів. Найцінніша степова ділянка національного природного парку палала майже тиждень. 

На цій ділянці є рослини, що знаходяться на межі зникнення, і рідкісні тварини, зокрема, копитні. Завдані збитки вже сягають мільярдів гривень. 

Наслідки пожежі на о.Джарилгач на знімках супутника Sentinel-2, 09.08.2023 р.

На Запоріжжі деякі аграрії випалювали стерню і задовго до повномасштабного вторгнення. Будемо відвертими, українська влада здебільшого імітувала боротьбу з такими порушниками, проте хоча б формально увага до проблеми приділялась. Інколи фермери отримували навіть чималі  штрафи за шкоду, завдану екології. Є небезпідставні сумніви, що окупаційні адміністрації хоч якось ведуть боротьбу з випалюванням стерні. Загарбників та колаборантів більше цікавить вже зібраний врожай і його вивезення з ТОТ, аніж те, що відбувається на полях після того, як жнива завершено.

З початку серпня на захопленій частині Запорізької області горять або вже вигоріли вщент  сотні сільськогосподарських гектарів, а подекуди —  і заповідні території. 

Пожежа на полі між с.Новогорівка та с. Чистопілля поблизу м. Токмак, на знімках супутника Sentinel-2, 09.08.2023 р.

Загальновідомі висновки вчених, що спалювання стерні є в першу чергу антиекологічним та нераціональним заходом, користі ґрунту та майбутньому урожаю це не принесе, а збитки внаслідок проведення таких заходів колосальні.

Більшість господарств, які вдаються до спалювання соломи, виправдовуються тим, що заорювання стерні та соломи є трудомістким і, до того ж, дорогим агрозаходом. Насправді ж спалювання — це акт безгосподарності і свідомого розтрачання корисної енергії, наданої природою.

Випалювання стерні поблизу смт. Кам’янка(колишній Більмак), 09.08.2023 р.

Вчені дослідили, що спалювання соломи та стерні не може вважатися ефективним заходом боротьби з грибковими хворобами. А от шкода, яку наносить спалювання навколишньому середовищу, очевидна.

По-перше, перетворюючись на попіл, згорають напіврозкладені органічні рештки. 

По-друге, за температури вище 100°С спалюється гумус, особливо коли солома лежить у валках або копицях. При цьому відбувається безповоротна втрата органічного вуглецю і азоту. Відбувається зниження потенційної родючості ґрунту і, відповідно, майбутньої врожайності сільськогосподарських культур. 

Околиці с. Арабка Мелітопольського р-ну, 09.08.2023 р.фото супутник Sentinel-2. 

По-третє, разом із стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни.

Окрім цього, під час пожеж на полях вогонь перекидається на лісосмуги та знищує рукотворний захист від ерозії. 

Випалювання стерні біля с.Радолівка Бердянського р-ну на знімках супутника Sentinel-2, 09.08.2023 р.

Палає не тільки Запорізька область, а й окупована частина Херсонщини. 

Степові пожежі в Херсонській обл., 08.08.2023 р., фото супутника Sentinel-2

У Каховському районі від пожеж страждають не тільки степові екосистеми, а й лісові. Принаймні одну таку пожежу помічено неподалік від НПП «Олешківські піски».

Пожежа у хвойному лісі неподалік с.Нові Лагері Новокаховської громади, 08.08.2023 р. фото супутника Sentinel-2

На деокупованому правому березі Херсонської області також можна побачити згарища на полях. Проте, ці пожежі виникають здебільшого через постійні обстріли російської артилерії, а не через діяльність місцевих аграріїв. Це підтверджує і аналітик Микола Бєлєсков, наводячи дані  останніх 30 днів про пожежі, які пов’язані з бойовими діями. 

Фото: Mykola Bielieskov/facebook

  • Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти захопили адміністрації майже всіх заповідників і національних парків на сході і півдні України. Загарбники підпалюють ліси, бо вважають, що там ховаються партизан, і полюють на співробітників нацпарків, оскільки вважають їх «нацистами», а завдані природі збитки внаслідок російської агресії вже сягають більше трильйона гривень.