Аксеновский батальон «Таврида» в войне против Украины

Публикации

Оккупационное руководство Крыма втягивает жителей полуострова на войну против Украины. Для этого создали штурмовой казачий батальон «Таврида», которым руководит доверенный атаман Аксенова — бандит и мошенник Антон Сироткин. Люди, которые повелись на российскую пропаганду и обещанные деньги, первыми попадут под каток, когда украинская армия начнет освобождение захваченной части Запорожской области.

Для війни проти України Росія використовує усі наявні ресурси, включно із мешканцями тимчасово окупованих територій. Втрати живої сили окупанти намагаються поповнити за рахунок так званих «мобіків» — мобілізованих громадян України з Донбасу та формування етнічних добровольчих батальйонів. Вони створюються чи не в кожному регіоні Росії — від Якутії до Краснодарського краю.

Наразі в Міноборони росії кажуть, що сформували вже близько чотирьох десятків цих формально нацбатальйонів. Кримський батальйон «Таврида», що воює проти України, — не етнічний. Бо й сам псевдосуб’єкт федерації — несправжній. І не тільки точки зору міжнародного права, всупереч якому Росія приєднала Автономну республіку Крим. Так звана Республіка Крим — не національне державне утворення, а політичне, бо інакше довелось би визнати її кримськотатарським.

Тому роль етнічного формування тут грають такі ж фейкові як і республіка, казаки. Місцеві ряжені або понаїхавші з Дону і Кубані. Наразі сформовано три казачі батальйони: «Ермак», «Терек» і «Таврида». Казаки з «Тавриды» воюють у Запорізькій області, неподалік селища Василівка.

Бійці «Тавриди»

Бійці «Тавриди» ховаються від мінометного обстрілу, фото: RT

Гауляйтер Криму Сергій Аксенов говорить, що з півострова на війну проти України у складі цього підрозділу вже поїхало понад 1200 добровольців. Кримчан Аксенову не шкода, закликає та агітує приєднуватися у лави добровольців, щоб бути неминуче знищеними. 

Безпосередньо керує кримським формуванням Антон Сіроткін, радник Аксенова, єдинорос, отаман «Черноморського казачьего войска», зрадник. У 2014 році очолював підрозділ незаконного збройного формування «Самооборона Криму», який захоплював органи влади і підприємства, блокував військові частини ЗСУ, переслідував українських діячів, журналістів  та представників міжнародних організацій. Саме Сіроткін керував бойовиками, які зірвали візит до Криму Дунії Міятович, тодішньої представниці ОБСЄ  з питань свободи слова. (Детальніше про участь  «Самооборони Криму»  та казачих формувань в окупації півострова дивіться у спецпроекті «Шуцмани Путіна»)

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підлеглі Сіроткіна приєдналися до збройних формувань так званої «ДНР». «Завдання зараз у всіх частин одне. Звільнити окуповані території «ДНР», «ЛНР», звільнити повсюдно на території України населення від тиску та знущання з боку нацистів», — сказав він в одному з інтерв’ю.

Антон Сироткін

Антон Сіроткін, «атаман Черноморського казачьего войска»

До 2014 року Сіроткін був членом партії «Русское единство», яку створив Сергій Аксенов за підтримки російських спецслужб. Також «атаман» обирався депутатом Центральної райради Сімферополя. За даними ЗМІ, Сіроткін неодноразово був підозрюваним у кримінальних справах щодо вимагання та шахрайства, а також був позбавлений водійського посвідчення за керування в стані алкогольного сп’яніння. Цю інформацію «атаман» спростовував і обіцяв судитись, щоб захистити свою гідність, але так цього і не зробив.

У 2020 році з’явився новий скандал: ветеран бойових дій Юрій Турнаєв публічно заявив, що Антон Сіроткін кинув його на гроші.  Сіроткін начебто взяв у Турнаєва 32 тисячі доларів за частку дружини — Анни Сіроткіної — у підприємстві «Крон», зареєстрованому у Сімферополі, однак згодом почав це заперечувати і не допускав Турнаєва до управління підприємством і на його територію. 

Юрій Турнаєв, кримчанин

Юрій Турнаєв, бізнес-партнер Анни Сіроткіної

Як командир «штурмового батальйону «Таврида» Антон Сіроткін має позивний «Всадник». Каже, що воювати на запорізькому напрямку — це для його загону священна задача, бо Запоріжчина — колиска козацтва. 

Однак, по-перше, до війська Запорізького цей ряжений «казак» ніякого відношення не має. По-друге, головна причина того, що його так званий штурмовий батальйон знаходиться саме в Запорізькій області, — це Аксенов. Бо саме цю нову окуповану територію визначили головному гауляйтеру Криму для так званого шефства.

Ми вже розповідали, що Сергію Аксенову вдалося посадити безробітного друга — ексдепутата Госдуми Андрія Козенка —у крісло заступника голови окупаційної адміністрації Запорізької області з економічної політики. А це глибоке корито.

Тут же, на Мелітопольщині, зробив кар’єру ще один ряжений кримський казак — Сергій Юрченко, який до окупації був отаманом Бахчисарайського куреня Війська Запорізького, сприяв Росії в окупації Криму, воював на Добасі проти урядових військ. От тільки зараз він не пішов воювати з Сіроткіним, а захоплює заможні фермерські господарства, має посаду у сільській окупаційній адміністрації і керує вже місцевими казаками.

Сергій Юрченко, колаборант

Сергій Юрченко, ряжений кримський казак

Нам важко сказати, наскільки бойовим є оцей за назвою — штурмовий батальйон Таврида. Бо проглянувши відео (а це в основному пісенні кліпи з рясною патріотичною клюквою), ми не побачили на озброєнні і в екіпіровці кримських псевдокозаків ознак, які б мали бути у штурмового підрозділу. Тож звернулись до колеги з бойовим досвідом.  

 Євгеній Лешан, командир мінометного підрозділу ТрО, а до великої війни — журналіст-розслідувач ЦЖР переглянув ролики про підрозділ Сіроткіна і дійшов висновку про вкрай низький рівень підготовки його бійців та сумнівність їхньої готовності проводити штурмові операції.

Євгеній Лешан

Лейтенант Євгеній Лешан,  командир мінометного підрозділу ТрО    Фото: facebook

«На відео ми бачимо легкоозброєних людей з досить середньою фізичною і військовою підготовкою. Вони вкрай непрофесійно пересуваються, тримаються купи під час мінометного обстрілу чи стрілецького. У них будуть дуже великі втрати», — пояснює Євгеній.

Бойові відео «Таврида» не публікує. Якщо не брати до уваги коротенький ролик, де вони в бліндажі перечікують мінометний обстріл український. Навіть це виглядає дуже дивно: іде обстріл, а боєць виставив свою зброю в амбразуру і щось видивляється.

«Там немає що видивлятися під час обстрілу. Це все показуха», — коментує відео Євгеній.

Євгеній Лешан

Скіншот відео «батальйону «Таврида». 

«На загал вони не виглядають, як штурмовий підрозділ, бо штурмовий підрозділ — перш за все, спеціальна військова підготовка. Це рішучі, стрімкі дії по натиску і ворожих позиціях. Вони не виглядають як бійці, які здатні на таке. В повідомленнях пишуть, що вони просто зараз як окремий підрозділ тримають ділянку фронту біля Василівки Запорізької області. Там ніяких умов для штурмовиків немає. Вони просто потерпають від наших обстрілів і сидять собі в бліндажах», — вважає лейтенант Лешан.

Також кілька відеороликів зафіксували, як бійці «Тавриди» роздають мешканцям окупованих територій «гуманітарку», зібрану в Криму. Що також ніяк не співвідноситься з штурмовим підрозділом, та й виглядає ганебно, якщо зважати, що до приходу цих вояк у людей було все. 

Попри документальне підтвердження бодай якихось бойових успіхів «казачьего штурмового батальона «Таврида» та його участі у бойових діях збройних сил РФ на півдні, «хрещений батько» цього незаконного збройного формування Сергій Аксенов щедро нагороджує бійців «державними нагородами Республіки Крим». У вересні 2022 аж 57 бойовиків отримали від Аксенова ордени «За верность долгу» (с мечами) та медалі «За мужество и доблесть».