Россияне готовятся запустить фейковую систему «правосудия» в Запорожской и Херсонской областях

Публикации

Российские захватчики продолжают вовлекать оккупированные территории Украины в свое правовое поле. Несмотря на то, что уже созданы управления федеральных органов власти, с развертыванием судебной системы процесс происходит гораздо медленнее.

В конце ноября президент России Владимир Путин заявил, что в ближайшее время нужно создать федеральные суды на новых», то есть оккупированных, территориях и интегрировать их в российскую правовую систему.

Для этого Госдума 20 декабря приняла законопроект о создании судов на захваченной части Запорожской области. Это один из двух законов, которые должны быть приняты в начале работы оккупационной судебной системы.

Створення «судів» на Запоріжчині

Перший передбачає безпосередньо створення судів. На Запоріжчині їх росіяни запланували вісім. Шість із них будуть судами загальної юрисдикції. Так звані: «Запорізький обласний суд», Бердянський, Василівський, Мелітопольський, Пологівський та Енергодарський районні «суди».

Економічні спори розглядатиме окупаційний «Арбітражний суд Запорізької області». Також утворюється «Запорізький гарнізонний військовий суд».

Другий закон визначає порядок призначення суддів на посади. Відбір проводититься Вищою кваліфікаційною колегією суддів Росії на конкурсній основі. Прийнятий закон по Запорізькій області закріплює переважне право на призначення суддів українських судів, тобто заохочує колабораціонізм. Але для цього вони повинні, зокрема, мати громадянство Росії.

Для того, щоб російські суди на окупованій території України запрацювали, потрібне рішення Пленуму Верховного суду РФ, і це станеться не раніше, ніж на посади призначать хоча б половину суддів від загальної штатної чисельності. Поки що такого рішення не було.

Більше того, по окупаційних судах Херсонській області ще навіть не прийняті необхідні рішення. Хоча гауляйтер Сальдо обіцяє перші рішення так званих судів вже у січні.

«Судді, які тут працювали за часів України, погано знайомі з російським законодавством, якщо не сказати, що вони його не знають зовсім. Тому ми підшукуємо зараз фахівців. Найближчий до нас Крим, їм ближче до нас приїхати», — сказав Сальдо.

Сальдо

Володимир Сальдо, призначений окупантами «глава адміністрації Херсонської області» Фото: соцмережі

Заохочення російських суддів

Дійсно, російських суддів на українських територіях тепер побільшає. 19 грудня Путін підписав нову редакцію закону «Про статус суддів», яка передбачає «пряники» для російських служителів Феміди. За роботу у так званих «несприятливих» умовах судді зможуть швидше піднятися по кар’єрних сходинках та отримати суттєві надбавки до зарплати.

На нових окупованих територіях Кремлю і силовикам потрібні судді, які будуть виносити потрібні і завідомо неправосудні рішення. Одна з гарантій цього — недоброчесність суддів, корупційні чи інші гріхи, які вони будуть замолювати у прифронтовій зоні.

Саме це можна побачити на прикладі призначень у поки що єдиний окупаційний суд, внесений в російський реєстр юридичних осіб у Запорізькій області.

Головою обласного суду призначений Роман Батршин, колишній виконуючий обов’язки голови Смоленського, а потім голова — Саратовського обласних судів.

За Батршиним тягнеться шлейф зв’язку зі скандальним головою Смоленського суду Володимиром Войтенком, який втік з країни. Цей суд під керівництвом Войтенка удвічі скоротив термін ув’язнення директора смоленського філії «Россельхозбанка» Тимура Кучера, обвинуваченого у розтраті 370 млн рублів.

Роман Батршин, окупаційний «голова Запорізького обласного суду». Фото: соцмережі

У Запорізькій області окупанти створили також Управління судового департаменту. Його очолив такий собі Сергій Вікторович Мовчан — непублічна особа. Реєстри не містять даних про його діяльність: бізнесом не займався, керівних посад не займав. Тож логічно припустити, що російські документи він отримав нещодавно.

Враховуючи конкурс на посади окупаційних суддів, який скоро має бути оголошений в Росії, невдовзі ми побачимо багато нових прізвищ відряджених росіян та місцевих колаборантів. Однак будь-яке рішення так званих судів є фікцією, і не буде визнане ніде, крім Росії.

Учасники фейкових судових процесів

Тепер про тих, хто буде представляти в окупаційних судах обвинувачення. Виконувати обов’язки «прокурора Запорожской области» Кремль призначив Кіріла Осіпчука. На момент призначення він працював заступником прокурора у Ростові-на-Дону. А ще раніше — очолював прокуратуру Хабаровського краю.

Кіріл Осіпчук, фейковий «в.о. прокурора Запорізької області» Фото: Генпрокуратура РФ

У нього вже є «перший заступник» — старший радник юстиції Дмітрій Загоруйко, заступник прокурора Північної Осетії. Також призначено так званого «в. о. заступника прокурора Запорізької області» — це Олександр Спіцин, досі помічник прокурора тимчасово окупованого Севастополя. Відповідає за федеральну безпеку, міжнаціональні відносини, протидію екстремізму і тероризму.

За словами першого заступника генпрокурора Росії Анатолія Разінкіна, штатний розпис фейкової «прокуратури» Запорізької області налічує 328 одиниць.

Також є повідомлення від Мін’юста Росії, що на новоанексованих територіях півдня і сходу створені адвокатські палати, а посвідчення захисників на кінець грудня вже начебто отримали 414 людей. 36 із них — у Запорізькій області. В реєстрі юридичних осіб РФ адвокатських палат поки що немає.