Расстрелы русскоговорящих, голод в Херсоне и обстрелы мирного населения. Какие фейки создавали российские СМИ об окупированном юге в ноябре

Юг

Журналисты сайтов ІРС-Херсон и ІРС-Генічеськ — медиа-центра IPC-ЮГ — в течение ноября 2022 года проводили мониторинг медиа Юга и Крыма, а также страниц в соцсетях для выявления дезинформации, фейков, материалов с признаками информационных спецопераций в условиях вооруженного конфликта и агрессии России против Украины и временной оккупации части Херсонской и Запорожской областей. Анализ также включал публикации в российских медиа, касающиеся ситуации на временно оккупированных РФ территориях Юга.

Внаслідок вдалого контрнаступу на півдні України 11 листопада Херсон було звільнено українськими військами. Основна маса російських фейків та дезінформації стосовно Херсонщини пов’язана з цією подією та подальшим облаштуванням мирного життя на звільнених територіях. 

«Звірства» ЗСУ на звільнених територіях 

Основним наративом окупантів після втечі з Херсона та загалом з правого берега Дніпра є репресії українських військових проти проросійського населення. Прокремлівські ЗМІ активно розповсюджують інформацію про викрадення, тиск і навіть розстріли херсонців, що підтримали окупацію. Загалом росіяни, створюючи свої наративи, користуються певною тактикою «віддзеркалення» своїх же воєнних  злочинів, тобто, звинувачують українську сторону у всьому, що самі скоїли під час окупації. 

За словами росіян, репресії з боку ЗСУ стосуються безлічі категорій херсонців. У звільненому місті нібито можуть розстріляти за зв’язок з родичами на окупованих територіях, наявність проросійських Телеграм-каналів на телефоні або просто за спілкування російською мовою в побуті. Окупанти навіть наводять кількість начебто «репресованих» херсонців — близько 100 «загиблих» та понад 200 «зниклих та викрадених». Апофеозом цих інформаційних «вкидів» стала новина, що співробітники силових структур України нібито розстріляли сім’ю херсонської студентки за те, що вона погодилась добровільно виїхати до Криму. Доказів «звірств» ЗСУ, окрім фото сумнівного походження, росіяни, звісно, не наводять. 

Заборона на в’їзд представникам деяких іноземних ЗМІ до звільненого міста через порушення правил акредитації надала нового імпульсу російським пропагандистам у спробах демонізувати ЗСУ. З того часу росіяни почали заявляти, що українська влада намагається приховати воєнні злочини на території правобережжя Дніпра і саме тому зробила персонами «нон грата» деяких закордонних репортерів. Відповідальність за смерті та катування херсонців росіяни намагаються перекласти на українську сторону, говорячи про нібито сфабрикованість доказів їх злочинних дій. 

Також прокремлівські пропагандисти зазначають, що українська влада не проводить евакуацію з міста, адже ЗСУ намагається «прикриватись херсонцями» як живим щитом. Тим самим росіяни намагаються виправдати постійні обстріли житлових кварталів міста. Про наявність евакуаційних автобусів та потягів, що безкоштовно транспортують херсонців до більш безпечних регіонів України, окупанти, звичайно, мовчать. 

«Гуманітарна катастрофа» та бездіяльність місцевої влади

Не встигли росіяни втекти з Херсона, як одразу почали продукувати звичні для них фейки, що «за них було краще». За їх словами, правобережжя Херсонщини  скотилось до стану Кам’яного віку без їх безпосереднього контролю. Російські ЗМІ рясніють публікаціями про «гуманітарну катастрофу» та поступове вимирання міста внаслідок непрофесійної діяльності української влади. До того ж вкиди про  «пенсії менші, ніж в росії» та «неякісну» гуманітарну допомогу від Західних партнерів стали звичайним явищем. 

Росіяни смакують кадри, на яких херсонці набирають воду з Дніпра або готують їжу на вогнищах, проте не розповідають, що всі критичні руйнування інфраструктури, котрі призвели до таких наслідків, сталися завдяки саме їх діям. 

Паралельно проросійські ЗМІ розповідають про нестачу харчів у місті, ілюструючи це фото з херсонцями, що стоять в чергах на отримання гуманітарної допомоги. Ці ілюстрації росіяни доповнюють текстами про «бійки в Херсоні за їжу». Головний посил таких «вкидів» — продемонструвати, що місцеві  розчаровані у діяльності української влади після звільнення міста та хочуть повернути часи російської окупації. А щоб жителі потерпаючого міста відчули різницю, інформаційний простір активно насичується публікаціями про «щасливе життя» депортованих херсонців на території росії. Прокремлівські ЗМІ, окрім фото готельних номерів та баз відпочинку, до яких вивезли частину населення правобережжя, не гребують просто публікувати фото різноманітної їжі, що отримали ті, хто активно підтримував окупаційний режим та втік з Херсона слідом за російською армією. 

Продовження «евакуації» з Херсона вже після його звільнення

Як виявляється, за словами росіян, так звана «евакуація» з правого берега Дніпра на територію рф була настільки необхідна місцевому населенню, що окупанти продовжували вивозити херсонців навіть коли місто вже було під контролем ЗСУ. 

Росіяни заявляють, що 11 листопада, коли основні сили їх армії вже втекли з Херсона, їм вдалось «евакуювати» з міста до 1000 осіб. Допомагали окупантам у цьому російські волонтери, співробітники МНС росії та збройні сили рф. Як їм вдалось це зробити у місті, яке ще з ночі 10 листопада фактично контролювалось українськими військовими – незрозуміло.

«Евакуйовані», у свою чергу, продовжують розповсюджувати наративи про репресії щодо херсонців, котрі підтримували росію. Щоправда, прибічники «русского міра», що нібито втекли з міста вже після його звільнення, розповідають про гоніння не з боку українських силових структур, а з боку патріотично налаштованих херсонців. 

Загалом тема «евакуації», незважаючи на звільнення правобережжя Херсонщини, залишається досі актуальною. Фактична депортація мирного населення триває на інших окупованих збройними силами рф територіях регіону, зокрема, у містах Нова Каховка та Каховка. 

Обстріли Херсона та звільнених територій Правобережжя

Після звільнення Херсона російські війська почали масовані обстріли міста з протилежного берега Дніпра. При чому, попри беззаперечні докази влучань в основному в житлові будинки та цивільні об’єкти, росіяни продовжують розповідати про «філігранну роботу по скупченнях бійців ЗСУ». Що цікаво, окупанти ще у вересні оголосили Херсонщину частиною рф, тобто, фактично росіяни наразі обстрілюють «територію росії», вбиваючи своїх же громадян, якими вони нібито вважають херсонців. 

Не маючи інших виправдань, російські окупанти аргументують «прильоти» по цивільній інфраструктурі перебуванням поруч з місцями влучань української військової техніки. Жодних доказів цьому, звісно, у російських пропагандистів немає. 

Паралельно з тим, російські боти у коментарях під публікаціями про обстріли міста намагаються нівелювати звірства збройних сил рф. Аргументують вони свою позицію тим, що «всіх русскіх людей» з Херсона було «евакуйовано», а ті хто залишився в місті — «нацисти» та «бандерівці». За словами херсонських колаборантів, навіть ті містяни, хто радо зустрічали ЗСУ — зовсім не херсонці, а завезені актори із західних областей та Миколаєва. Тому кожна новина про новий обстріл Херсона зустрічається в проросійських джерелах з піднесенням, а читачі цих ресурсів не приховуючи радіють смертям цивільних херсонців. 

Гуманітарна підтримка від «освободітєлєй»

Військові рф активно наділяють жителів  окупованої частини Херсонщини продуктовими наборами та іншою гуманітарною «допомогою». 

Основна ж частина «допомоги» — це або непотріб, або речі, вкрадені з українських складів. Так, російські військові вихвалялись на камери місцевих пропагандистів «подарованими» мешканцям Олешківського дитячого будинку-інтернату речами першої необхідності. Серед презентів окупанти перерахували засоби гігієни, душові кабіни та дезінфікуючі засоби. Ось тільки на частині «подарунків» від росіян ми помітили українські етикетки. Тобто, скоріш за все, туалетний папір та миючі засоби росіяни «експропріювали» у найближчому місцевому магазині. 

Ще цікавіша ситуація з інфраструктурними подарунками від росіян. Так, 14 листопада проросійські Телеграм-канали повідомили про урочисте відкриття в одному з сіл Генічеської громади дитячого майданчика. Ось тільки цей майданчик окупанти не побудували з «нуля», а просто перевезли з сусіднього населеного пункту, фактично викравши його, про що самі й повідомили з гордістю. Тож як мінімум частина «допомоги», що надходить від росіян українцям, раніше цими ж росіянами у цих же українців була викрадена. 

«Росія повернеться до Херсона, а в Мелітополі вона точно назавжди»

Росіяни розширюють канали для трансляції своєї пропаганди на окупованій частині Запоріжчини. Зокрема, запустили новий інтернет-ресурс, на якому поширюють свої фейки про війну в Україні. Спеціалізується ресурс на висвітленні подій (через призму російської пропаганди) на окупованій частині Запорізької області.

Сайт zapnews.ru імітує долучення Запорізького краю до російського інформаційного поля. Окрім місцевих новини на ньому транслюються загальноросійські новини та викривлені повідомлення про події у світі.

Сайт разом з телеканалу «ЗаТВ» та «ЗаРадіо» є частиною медіахолдингу «ЗаМедіа», Олександра Малькевича, який на окупованій частині Запорізької та Херсонської областей займається створенням пропагандистських медіа на базі місцевих телеканалів, що захоплені або віддані окупантам.

сайт медіахолдингу «ЗаМедіа»

Пропагандисти позиціонують його як перший інтернет-портал на нових захоплених територіях.

Примітно, що втрата контролю РФ над Херсоном викликала панічні настрої у користувачів соцмереж, які стали припускати, що скоро така ж доля спіткає і Мелітополь. Натомість пропагандисти на Запоріжчині досить дозовано розповідали про події на Херсонському напрямку, а «керівники» окупаційних структур заспокоювали жителів звиничними: паніки немає, евакуації не буде тощо. Відволікаючи маневрами роспропаганди стали повідомлення про присвоєння Мелітополю звання міста «військової слави», ажіотаж над встановленням в ньому російського прапору, а також, як не дивно, історія із вкраденим росіянами херсонським єнотом, від імені якого створили окремий телеграм-канал. Серед запорізькій пабліків поширювались повідомлення про цього самого єнота, і дозовано — твердження, що РФ вимушена була відступити з обласного центру Херсонщини «для збереження життів», а також, що це нібито тимчасовий хід, і Росія обов’язково повернеться, а в Запорізькій області такого не станеться, бо армія РФ тут істотно закріпилась. 

телеграм-канал «херсонського єнота»

Тож, розберемо популярні на російських медіа-ресурсах фейки про Запоріжчину протягом листопада.

«В Європі визнали Запоріжжя частиною Росії»

ІА «Красная весна», листопад 2022

У листопаді представник окупаційної адміністрації Владімір Рогов повторює свій фейк, який він поширював ще влітку, про те, що Європа нібито визнала Запоріжжя частиною Росії.

Як і влітку, він оперує власними висновками стосовно чергового санкційного пакету, без конкретизацій та документальних підтверджень. 

ІА «EADaily», липень 2022

Однак такі висновки спростовується офіційно озвученою позицією ЄС, підкріпленою публічними заявами і тами ж самими санкціями, сенс яких намагається спотворити ставленник Росії на окупованій частині Запорізької області. Зокрема, Зовнішня дипломатична служба ЄС оприлюднила чергову заяву, в якій йдеться, що «Європейський Союз рішуче засуджує незаконні фіктивні «референдуми», проведені в частинах Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, які наразі частково окуповані Росією. ЄС не визнає і ніколи не визнає ці незаконні «референдуми» та їхні сфальсифіковані результати, як і будь-яке рішення, ухвалене на основі цих результатів.»

Фейки про обстріли ЗСУ

У постійній «рубриці» про «обстріли ЗСУ», як і в минулі місяці, поширюються бездоказові повідомлення про обстріли ЗАЕС, а також її міста-супутника Енердора, обстріли мирного населення, що нібито вчиняють українські військові.

При цьому окупанти вирішили «матеріально підкрипити» свої фейки й організувати виплати за пошкоджене (нібито українськими військовими) майно.

РИА-Новости

Пропагандистське видання «РИА-новости» з посиланням на голову російської «адміністрації Мелітопольського району» Андрія Сігуту пише, жителі шести населених пунктів Мелітопольського району, чиї будинки нібито постраждали від «обстрілів українських військ», найближчим часом зможуть відремонтувати зруйноване житло, їм уже визначено розміри та спосіб виплати компенсацій на відновлення.

повідомлення про виплати, сайт медіахолдингу «ЗаМедіа»

Як повідомив у телеграмі так званий т.в.о. губернатора Запорізької області Євген Балицький, люди можуть отримати за пошкоджене майно компенсацію в розмірі від 70 до 400 тисяч рублів.

Гауляйтер маніпулятивно акцентує: «втрачене чи пошкоджене внаслідок київської агресії».

Зрозуміло, що агресія в Україні чиниться саме з боку РФ, а український народ веде визвольну боротьбу проти окупації частини територій суверенної держави.

Однак сили оборони України насправді не воюють зі своїми же населенням, і наносять лише точкові удари по позиціям окупантів на захоплених ними територіях. Однак інколи рашисти влаштовують провокації, аби спеціально звинуватити в цьому ЗСУ.

Що підтверджується численними перевірками викладених окупантами повідомлень, як ЗСУ нібито обстрілює мирне населення.

Серед іншого, наприклад, 3 листопада пропагандистські ресурси писали про нібито черговий обстріл в Мелітополі.

події 3 листопада 2022: сайт «Украина.ру» (ліворуч) і телеграм-канал Івана Федорова (праворуч)

«Це бойовики Зеленського вкотре спробували порушити мирне життя звільненого від нацистів міста, намагаючись у безсилій злості залякати мелітопольців», – висловився представник окупаційної адміністрації Володимир Рогов.

Натомість, Генштаб ЗСУ поінформував, що 3 листопада, у тимчасово окупованому місті Мелітополь Запорізької області, Збройні сили України завдали удару по пункту управління росіян, розміщеному в будівлі промислової зони. В результаті удару близько 50 загарбників поранено та знищено до 10 одиниць військової техніки. Окрім того, пошкоджено близько 80 одиниць військової техніки різного типу, які ворог розміщував в ангарах.

Окрім того, в ефірі марафону «Єдині новини» законний мер Мелітополя Іван Федоров розповів про деталі ранкової бавовни в місті. За його словами, внаслідок вибухів «постраждала» одна з перших військових баз рашистів – захоплене окупантами підприємство «Рефма».

Фейки про іноземних найманців: «На Запорізькому напрямку Росії протистоїть Польща»

У листопаді російські пропагандисти знов поширювали дези про «величезну кількість» іноземних військових, які нібито сконцентрувалися на Запорізькому напрямку.

Зокрема, так звані воєнкори «Руської Весни» також називали іноземних найманців «нацистами» та стверджували, що іноземні найманці розташувалися у житлових будинках, створивши там перевалочний пункт. Їх виявила розвідка з безпілотника, та росіяни завдали удару.

Про ліквідацію бази іноземних найманців розповідав і представник окупаційної «адміністрації» Владімір Рогов.

За його словами, які передруковують численні пропагандистські ресурси, у Запоріжжі на боці Збройних сил України нібито воює велика кількість іноземних найманців. За словами Рогова, знищено вже понад тисячу таких бойовиків.

В ефірі «Соловйов Live» Рогов  висловився, що «зараз у Запорізькій області найчастіше у лавах ЗСУ звучить польська мова, а також грузинська, французька та арабська, випадку з арабськими найманцями йдеться про бойовиків терористичних угруповань «Джебхат-ан-Нусра» та ІДІЛ».

повідомлення телеграм-каналів воєнкорів руської весни

У свою чергу, у Центрі національного спротиву Сил спеціальних операцій Збройних Сил України пояснили природу популярності фейків про велику кількість іноземних бойовиків .

«Запорізький гауляйтер Владімір Рогов заявив, що Росія воює з польськими окупантами. Жодного поляка на цьому відео не постраждало. Як і не має жодної окупації поляками», – зазначили в національному спротиві.

В установі також звернули увагу, що доказів величезної кількості «найманців» Рогов не надає.

«Просто для російської пропаганди важливо пояснювати поразки тим, що вони героїчно тримаються проти сильнішого ворога. А Україна не може бути сильнішою, бо це руйнує концепт «русского міра», де росія є основною серед слов’янських держав», – повідомили у Центрі національного спротиву Сил спеціальних операцій ЗСУ.