20 країн ПАРЄ виступили проти спроб повернути РФ в Асамблею

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

Делегати Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) від 20 держав-членів Ради Європи підписали декларацію «Захистити цінності Ради Європи і авторитет» із закликом припинити спроби повернути російську делегацію в Асамблею без виконання Росією резолюцій ПАРЄ.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook глава делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Володимир Ар’єв, передає Центр журналістських розслідувань.

«У тексті висловлюється жаль через те що певні сили в Раді Європи намагаються підірвати авторитет Асамблеї зокрема, і РЄ в цілому. Підписанти також заявляють, що спроба безумовно відновити делегацію РФ в правах повністю руйнує авторитет ПАРЄ і викличе ефект доміно в організації і закликають зупинити цей сценарій», – написав Ар’єв.

У декларації також зазначається, що політичні і фінансові міркування, якими керуються ініціатори повернення делегації РФ в ПАРЄ, не можуть підміняти принцип верховенства права.

«Ми закликаємо всіх членів Асамблеї зробити все можливе, щоб зупинити цей сценарій, зберегти авторитет ПАРЄ і захистити наші спільні цінності», – йдеться в документі.

Декларацію підписали делегати Данії, Естонії, Грузії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Нідерландів, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, Іспанії, Швеції, Великобританії, України і Словаччини.

Фото: Facebook Volodymyr Ariev

Як повідомлялось, Генсек РЄ Турбйорн Ягланд в інтерв’ю виданню Financial Times заявив, що у організації розглядають питання про скасування санкцій проти Росії, які були накладені за агресію Москви щодо України. Мова може йти про повернення делегації РФ права голосу в ПАРЄ.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко вказала, що заяви Ягланда про можливість повернення делегації РФ права голосу в ПАРЄ є його «самодіяльністю» і суперечать рішенням Комітету міністрів ЄС і резолюціям ПАРЄ.

МЧС України заявив, що повернення делегації РФ в ПАРЄ без виконання Росією резолюцій ООН і ОБСЄ, відновлення територіальної цілісності України і виведення російських військ з окупованого Донбасу суперечить міжнародному праву.

Нагадаємо, 10 квітня 2014 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою позбавила делегацію РФ права голосу в Асамблеї і виключила її представників з усіх керівних органів до кінця року за незаконну окупацію Криму. У січні 2015 року ПАРЄ продовжила ці обмеження до квітня. У відповідь на це російська делегація покинула ПАРЄ до кінця 2015 року.

24 червня 2015 року ПАРЄ продовжила обмеження повноважень російської делегації, заявивши, що повернеться до перегляду цього питання в січні 2016 року. Також ПАРЄ зажадала від Росії негайно анулювати рішення про незаконну анексію Криму.

Протягом 2016 року і в поточному році делегація РФ не брала участі в роботі ПАРЄ.

20 жовтня 2017 року Ягланд відвідав Москву, де під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим обговорював питання участі Росії в роботі всіх органів Ради Європи.