Смертність на КПВВ залишається однією з головних проблем при перетині лінії розмежування – правозахисниця

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Висока смертність на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) залишається однією з головних проблем при перетині лінії розмежування на Донбасі. Вже з початку 2020 року зафіксовано кілька смертей на КПВВ «Станиця Луганська», тому на них необхідно організувати надання екстреної медичної допомоги.

Про це заявила координатора з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Дарина Толкач в ефірі «UA: Українське радіо «Голос Донбасу».

Вона зазначила, що після реконструкції КПВВ стали більш комфортними і пристосованим для перетину лінії розмежування. Зокрема, на одному з найбільш проблемних і єдиному в Луганській області КПВВ «Станиця Луганська» були здійсненні роботи щодо відновлення мосту, дороги, запущений соціальний автобус від КПВВ до мосту.

«Однак, дуже сумно констатувати, але залишається проблема досить великого рівня смертності на КПВВ. Вже цього року ми зафіксували кілька смертей на «Станиці Луганській». Це нас приводить до проблематики, пов’язаної з наданням медичної допомоги на КПВВ. Тому що фактично медична допомога надається міжнародними організаціями, вони там присутні не постійно», – сказала Толкач.

Зокрема, вказала вона, коли на КПВВ необхідно викликати «швидку допомогу» з підконтрольної українському уряду території, необхідно знайти і набрати дуже закодований номер, бо якщо телефонувати просто на «101», то дзвінок йде на окуповані території.

«Тобто ми весь час стикаємось з тим, що, на жаль, «швидка допомога» людині, яка має проблеми з серцем, або ж трапляється інсульт, прибуває вже запізно», – розповіла правозахисниця.

Як повідомлялось, Міжвідомча робоча група розробить єдиний стандарт облаштування, утримання та функціонування КПВВ з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму, який, зокрема, передбачатиме надання на них екстреної медичної допомоги та дотримання там належних санітарних умов.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року правозахисники у моніторинговому звіті вказали на головні проблеми, з якими стикаються громадяни на КПВВ після введення Кабміном нового Порядку перетину лінії розмежування на Донбасі. Серед них, зокрема, відмова у перетині лінії розмежування дітям старшим за 14 років, які ще не отримали паспорт громадянина України, а також відсутність на КПВВ нормальних умов для громадян, які змушені подовгу очікувати в чергах.
  • У 2019 року в чергах при перетині лінії розмежування на КПВВ в Луганській і Донецькій областях померло 27 осіб. У більшості випадків – це люди похилого віку. За даним Офісу омбудсмена України, на Донбасі останнім часом почастішали випадки порушень прав людини при перетині лінії розмежування через контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ).
  • Прийняттям законопроекту №2083-д про пенсії для жителів Донбасу можна зменшити смертність в чергах на КПВВ при перетині лінії розмежування. Завдяки заходам, які в ньому передбачені, пенсіонерам не буде необхідно так часто їздити на підконтрольну територію заявила юрист «Громадського холдингу «Група впливу» Марія Красненко, коментуючи інформацію про те, що в Донецькій і Луганській областях за 2019 рік при перетині КПВВ померло, за різними даними, від 30 до 50 осіб.