Прийняття законопроекту про пенсії зменшить смертність при перетині КПВВ на Донбасі – правозахисниця

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Прийняттям законопроекту №2083-д про пенсії для жителів Донбасу можна зменшити смертність в чергах на КПВВ при перетині лінії розмежування. Завдяки заходам, які в ньому передбачені, пенсіонерам не буде необхідно так часто їздити на підконтрольну територію.

Про це правозахисниця, юрист «Громадського холдингу «Група впливу» Марія Красненко розповіла виданню «Коментарі», коментуючи інформацію про те, що в Донецькій і Луганській областях за 2019 рік при перетині КПВВ померло, за різними даними, від 30 до 50 осіб.

«Питання смертей на КПВВ (а таких лише за минулий рік було не менше 50), не можна вирішити виключно одними заходами – законодавчими або практичними. Потрібно розуміти яку природу, має необхідність переміщатися в цілому, а також – які причини переміщення тієї чи іншої категорії», – зазначила Красненко.

За її словами, на даний момент щомісяця фіксується понад одного мільйона перетинів лінії розмежування. При цьому основна частка подорожуючих – люди поважного віку, які, в тому числі, їдуть на підконтрольну територію з метою отримання пенсії, соціальної допомоги та інших адміністративних послуг.

«У зв’язку з цим, першим заходом, який може зменшити кількість смертей, здатні стати законодавчі зміни в частині пенсійного забезпечення, передбачені законопроектом 2083-д, який найближчим часом може бути розглянутий у Верховній Раді. У разі прийняття даного законопроекту пенсіонерам не буде необхідності так часто (кожні 2 місяці) здійснювати перетин лінії зіткнення», – зазначила правозахисниця.

Ще одним важливим фактором, додала вона, є наявність медичного забезпечення на КПВВ. Так, на сьогоднішній день на всіх пунктах пропуску не забезпечено постійне чергування медичних бригад в період роботи КПВВ, а також за кілька годин до/після функціонування КПВВ.

«По-третє, важлива відповідальність самих громадян. Ми закликаємо всіх уважно ставитися до свого здоров’я і оцінювати свою здатність, не ігнорувати симптоми, оскільки спека або холод можуть стати тими факторами, які погіршать ваше самопочуття – і можуть привести до летального результату», – сказала Красненко.

КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

«Тому, ми ще раз очікуємо прийняття змін щодо пенсійного забезпечення жителів тимчасово окупованих територій, забезпечення медичним персоналом КПВВ, відповідальності кожного з нас щодо свого життя та здоров’я. Ми повинні усвідомлювати, що в умовах триваючого збройного конфлікту не можна прибрати всі фактори, які можуть коштувати людям життя (раптові обстріли, мінування, інше), але ми можемо вжити всіх заходів, щоб цей загрозливий стан мінімізувати», – підбила підсумок правозахисниця.

Як повідомлялось, у грудні 2019 року правозахисники у моніторинговому звіті вказали на головні проблеми, з якими стикаються громадяни на КПВВ після введення Кабміном нового Порядку перетину лінії розмежування на Донбасі. Серед них, зокрема, відмова у перетині лінії розмежування дітям старшим за 14 років, які ще не отримали паспорт громадянина України, а також відсутність на КПВВ нормальних умов для громадян, які змушені подовгу очікувати в чергах.

У 2019 року в чергах при перетині лінії розмежування на КПВВ в Луганській і Донецькій областях померло 27 осіб. У більшості випадків – це люди похилого віку. За даним Офісу омбудсмена України, на Донбасі останнім часом почастішали випадки порушень прав людини при перетині лінії розмежування через контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ).

Українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі запропонувала для вирішення гуманітарних питань відкрити три нових переходи на лінії розмежування.

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму.
  • Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.